A List Magazine ∙ January 17, 2023 ∙ 5 min read

Dacă vrem să îmbătrânim frumos și să nu ne limităm accesul la sănătate și fericire, este util să ne îndreptăm corpul spre acțiune, iar mintea și spiritul spre pace, spune psihologul şi psihoterapeutul relaţional Gáspár György.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, mulți dintre noi devenim tot mai preocupați de starea de sănătate și realizăm  că viața înseamnă mai mult decât bunuri materiale, obiecte scumpe sau ore infinite servite în sfera muncii. Odată cu împlinirea vârstei de 40 de ani, parcă ceva s-a schimbat în dinamica mea psihologică, logica priorităților a devenit alta, atenția parcă-mi fuge în alte direcții, iar ordinea lucrurilor nu mai este cea veche și cunoscută.
Nu vă imaginați că totul s-a întâmplat de la o zi la alta; este mai degrabă un proces, care a început cu luni bune înainte de aniversarea celui de-al patrulea deceniu de viață și simt că se va prelungi încă ceva timp. Observând acest portal psihologic care mă duce spre alte dimensiuni ale vieții, m-am lăsat purtat de intuiție și curiozitate pentru a vedea ce se întâmplă. Astfel am ajuns să descopăr mai multe studii și cărți despre forța autovindecătoare a corpului uman, dar și despre cum putem să ne extindem starea de bine odată cu înaintarea în ceea ce biologic numim vârstă.

SĂNĂTATE, FERICIRE, IUBIRE FAȚĂ DE VIAȚĂ 

În marile biblioteci științifice ale lumii, există nenumărate studii și cercetări menite să dibuie factorii care contribuie la păstrarea sănătății, a fericirii și a iubirii față de viață. Trei dimensiuni non-materiale care devin tot mai prețioase
pentru mintea și existența omului modern. Dintre publicațiile de specialitate m-au atras, cu precădere, descoperirile lui Kelly Turner și Jeffrey Redinger, ambii cu doctorat științific și cărți publicate. Atât dr. Turner, cât și dr. Redinger, au fost dornici să descopere puterea de regenerare a corpului uman, dar și să observe starea noastră de bine din noi puncte de vedere. Aceasta este o știință nouă, care necesită încă multă implicare, dar rezultatele sunt promițătoare și descoperirile indică nouă factori cheie pentru o viață cu sănătate.

ÎNAINTE DE TOATE, oamenii de știință ne atrag atenția asupra stilului de viață, cu precădere asupra comportamentului alimentar. Sunt mii de articole care punctează faptul că zahărul, carnea, lactatele și alimentele rafinate reprezintă un risc real pentru starea noastră de bine. Recunosc că am auzit despre aceste idei de mulți ani, dar până anul acesta nu le-am acordat importanță. Acum, însă, îmi este clar că dozarea acestor alimente trebuie să devină o prioritate, dacă chiar ne pasă de corpul și mintea noastră. 

IAR ACESTA ESTE AL DOILEA FACTOR CHEIE: să avem o atitudine activă în ceea ce privește calitatea vieții noastre și să îndrăznim să facem schimbările despre care știința și înțelepciunea străveche ne spun că sunt utile. Practica terapeutică îmi arată că mulți oameni fac astfel de schimbări abia când se îmbolnăvesc. Dar adevărul este că nu trebuie să ne autopedepsim pentru a ne fi mai bine. 

AL TREILEA ELEMENT CHEIE este reprezentat de ascultarea și cultivarea intuiției. Există nenumărate definiții ale intuiției. 

Eu prefer varianta în care intuiția este percepută drept o voce a corpului; una care nu vine neapărat din sfera rațiunii, ci mai degrabă a laturii somatice. Avem nevoie să ne ascultăm corpul pentru a lua decizii mai bune și a acționa în direcția favorabilă stării de bine. În mare parte, sănătatea noastră este asigurată de buna funcționare sistemului imunitar, un scut de protecție despre care majoritatea dintre noi nu știm prea multe. La acest capitol, se pare că folosirea plantelor și a suplimentelor merită să fie luată în calcul. 

PUNCTUL PATRU SE LEAGĂ, AȘADAR, DE PRIMUL FACTOR, stilul alimentar. Dacă am consuma mai multe legume și fructe și am reduce cu aproximativ 80% consumul de carne, sistemul nostru imunitar ar funcționa mai bine. Aici secretul constă în a mânca mai mult din ce consumau strămoșii noștri și mai puțin din pizza, paste, dulciuri sau carne roșie. Pe măsură ce avansăm cu lista factorilor cheie, ne apropiem și de domeniul meu de specialitate. 

PE LOCURILE CINCI, ȘASE ȘI ȘAPTE se află: eliberarea emoțiilor negative, amplificarea emoțiilor pozitive și consolidarea relațiilor. Mai exact, este important să ne cultivăm emodiversitatea, să ne dăm voie să simțim orice emoție (care apare în corpul nostru) și să ne implicăm activ în comportamente menite să stârnească emoțiile plăcute și să ne apropie de ceilalți: să practicăm exercițiul recunoștinței, să funcționăm pe principiul îndestulării, să investim în relațiile cu familia și prietenii, să diminuăm consumul de internet și mass-media, să petrecem mai mult timp în natură făcând mișcare și să oferim cât mai multă apreciere celor din jur. 

ULTIMII DOI FACTORI SUNT CEVA MAI ABSTRACȚI, se referă la adâncirea legăturii spirituale și la identi carea sensului în viață.
Se pare că nu-i suficient să avem grijă de corpul și de mintea noastră, spiritul este a treia dimensiune care merită cultivată. Indiferent că alegem să credem în Dumnezeu, Univers, Mama natură, inconștient colectiv, sursă sau iubire, important este să credem în ceva. Iar dacă avem și un motiv pentru care să
ne trezim dimineața din pat, deja suntem binecuvântați. 

În concluzie, dacă vrem să îmbătrânim frumos și să nu ne limităm accesul la sănătate și fericire, este util să ne îndreptăm corpul spre acțiune, iar mintea și spiritul spre pace. S-ar putea să nu e chiar oare la ureche, dar sănătatea și viața merită să aibă, mereu, prioritate.

Text de Gáspár György, psiholog şi psihoterapeut relaţional, publicat în revista print A List Magazine (nr. 24). 

Related Posts

Horoscopul lunii Mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru luna mai 2024. Berbec Segmentul financiar este răscolit, astfel că…

ADHD la adulți: semne subtile pe care nu le-ai observat

Amâni lucrurile până când termenul limită se apropie periculos de mult? Sau poate ești deseori etichetat ca fiind…

Prințul William și Kate Middleton aniversează azi 13 ani de la nuntă

S-au scurs 13 ani de la nunta Prințului William cu Kate Middleton, eveniment urmărit de sute de milioane…

Haddaway lansează alături de Creator Records „Lift Your Head Up”, o piesă despre speranța în față adversității

Haddaway, artistul internațional cunoscut pentru hiturile sale care au definit generații, se alătură Creator Records într-o colaborare de…

Nicole Kidman, celebrată de Institutul American de Film

Nicole Kidman (56 de ani) a fost celebrată zilele acestea la Los Angeles de Institutul American de Film,…

Cele mai importante momente din istoria Jocurilor Olimpice

Când și cum au apărut Jocurile Olimpice, care au fost cele mai importante momente ale istoriei? În așteptarea…

De ce ne este greu să renunțăm? Arta de a renunța

Nu e ușor să renunți. Pentru că orice proces de renunțare este un proces de pierdere, iar acesta…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Ioana Bortan, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…