Monica Cismaru ∙ December 11, 2022 ∙ 7 min read

Sometimes you want to go/ Where everybody knows your name/ And they’re always glad you came – ”Câteodată, ai vrea să mergi într-un loc în care toată lumea te cunoaște și se bucură să te vadă”. Sunt versurile dintr-un cântec care rula într-un serial de succes din anii 80-90, Cheers.

Versurile ar putea fi valabile și astăzi, în cazul cafenelei- restaurant Frudisiac, al cărui proprietar subliniază că principalul atu al locului sunt chiar oamenii, clienții care îi calcă pragul pentru mai mult decât o cafea și mâncare sănătoasă. Nu ca acestea ar fi de trecut cu vederea, în niciun caz, din contră, dar Frudisiac înseamnă mai ales o atmosferă caldă, prietenoasă, emanată de oamenii care vin aici.

frudisiac

Salvatore Arcarese (28 ani), proprietar Frudisiac alături de fratele lui, Roberto (24 de ani), este nou-venit în domeniul ospitalității. În luna august a acestui an a preluat afacerea, după ce mai întâi a fost clientul spațiului, cucerit de vibe, de mâncare, de design, de tot ceea ce are de oferit localul din zona Dorobanți.

salvatore roberto
Roberto și Salvatore Arcarese

Tatăl fraților Salvatore și Roberto este italian, din San Cataldo – Sicilia, și se ocupă importul de produse din Italia, iar mama lor este româncă. Înainte să cumpere Frudisiac, frații lucrau la afacerea tatălui lor. Salvatore s-a născut în Sicilia, dar locuiește la București și este absolvent ASE – Management; a practicat kartingul în copilărie, alături de fratele lui, iar mai târziu, Salvatore s-a îndreptat către automobilism.

frudisiac

”Eu și cu fratele meu am preluat Frudisiac în luna august, iar de atunci toate activitățile noastre se învârt în jurul cafenelei. Nefiind de meserie, am descoperit destul de repede ceea ce înseamnă gestionarea acestui tip de afacere. Este o muncă continuă, fără zile libere, dar care aduce multe satisfacții”, povestește Salvatore, care adaugă că învață din mers principiile de business care se aplică în acest domeniu și încă privește spațiul din perspectiva unui fost client fidel Frudisiac, pe care îl vizita săptămânal pănâ să devină chiar el proprietarul locului.

Frudisiac este unul dintre cele mai populare localuri din București, mai ales pentru brunch, cu un meniu compus în jurul principiilor sănătoase, dar gustoase, și cu cafea de specialitate. Este un loc preferat și de familii, iar clienților lui se permite accesul cu animale de companie.

”Clienții noștri sunt unul din motivele pentru care acest loc este atât de special. Oamenii vin la noi nu doar pentru mâncare și cafea, dar pentru a se relaxa sau socializa cu ceilalți. Vin multe persoane cu animale de companie sau familii cu copii și se formează o atmosferă foarte plăcută”, povestește Salvatore.

frudisiac

Frudisiac are și un design aparte, cu influențe scandinave, acele linii minimaliste, dar confortabile, prietenoase, care oferă un cadru în care îți poti savura în tihnă o cafea cu spumă de lapte și un avocado-toast delicios. ”Designul este unul minimalist, creează un spațiu simplu și care depășește orice barieră culturală, combinat cu vibe-ul oamenilor care ne vizitează”.

Iar un alt concept care scoate în evidență locul și pe care actualul proprietar îl apreciază și nu l-ar schimba niciodată este acela de sharing table (mese comune), în care îți poți mânca prânzul la o masă cu alți oameni pe care nu îi cunoști, cu care poti înfiripa (sau nu) o discuție lejeră.

”Este locul în care nu doar luăm masa, ci și locul în care ne amintim de lucrurile mici care sunt importante pentru noi: adunări, prieteni, familie sau, de ce nu, locul unde îți poți face noi prieteni.

Am fost clientul Frudisiac numărul unu din ziua în care au deschis și până în ziua în care eu si fratele meu am preluat acest loc extraordinar. Vă pot povesti din perspectiva unui client. Am apreciat extraordinar de mult conceptul și mâncarea, era ceva ce nu mai văzusem până atunci. În afară de faptul că era, probabil, locul unde puteam merge pentru a mânca ceva cât mai sănătos pentru corpul meu, era și locul meu preferat când venea vorba de mic dejun, brunch sau prânz. Cu timpul, am început să apreciez și cafeaua de specialitate, iar acest loc a devenit parte din rutina mea săptămânală”.

Salvatore Arcarese a preluat afacerea la cheie de la foștii proprietari, Oana Lăpădat si Matei Verona, cărora le acordă pe deplin creditele dezvoltării unui business de succes, pe care n-a încercat să-l schimbe deocamdată cu nimic.

frudisiac

”If it ain’t broke, don’t fix it” (Nu încerca să schimbi ceva ce funcționează), vorba americanului. ”Eu și fratele meu am fost foarte norocoși în a avea această oportunitate. Am încă foarte multe lucruri de învățat. Meritul le revine foștilor proprietari: Oana Lăpădat și Matei Verona. Ei au venit cu acest concept extraordinar, cu influențe scandinave, care a devenit foarte repede punctul de referință pentru localurile specifice de brunch și cu mâncare sănătoasă”, spune actualul proprietar, care enumeră ingredientele esențiale din reteta de succes Frudisiac: ”Ambientul, serviciul de calitate, staff-ul prietenos și calitatea mâncării ar fi câteva exemple”.

Apropo de acest lucru, și clienții din București, cel puțin, au devenit din ce în ce mai atenți cu alegerile lor în ceea ce priveste ieșitul în oraș, la masă sau la o cafea, iar trendul alimentației sănătoase cuprinde din ce în ce mai mulți clienți, care se aliniază la tendințele internaționale. Oamenii sunt atenți la ceea ce se află în farfuriile lor și au învățat să aprecieze calitatea produselor și serviciilor cumpărate.

”În ultimii ani, cu siguranță oamenii au devenit mai atenți la ceea ce consumă. Alimentația a devenit un subiect de discuție și lumea a început să se documenteze din ce în ce mai mult în această privință. Cafeaua de specialitate este încă un lucru care a căpătat mare anvergură în ultimii ani. Cred că Frudisiacul a adus în București ceea ce tot mai mulți oameni caută astăzi- mâncare sănătoasă, cafea de cea mai bună calitate și o atmosferă relaxată”, conchide Salvatore. Exact ca în serialele americane, am adăuga noi.

Related Posts

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….