Alina Burlacu ∙ May 17, 2022 ∙ 4 min read

Mai multe coșuri, un aspect neuniform, tern, un machiaj care nu rezistă pot fi consecințele directe ale curățării incorecte, insuficiente sau excesive a pielii. Am ales câteva reguli de curățare a pielii, pentru rezultate mult mai bune.

Oricât de bune ar fi produsele de îngrijire pe care le folosești, acestea nu pot trece de stratul de praf, de celule moarte și de sebum. Ineficiente devin și fondul de ten sau produsele hibrid, ca CC sau BB Creams, acestea alunecând pe o bază încărcată. Așadar curățarea feței este esențială.

Poți oricând să adaugi în ritualul de îngrijire și curățare a pielii formulele inovatoare ale produselor de curățare – pe bază de oxigen, cu micele, pudre care devin spumă în contact cu apa sau texturi care se topesc pe piele -, dar, din nou, să alegi o formulă smart nu este suficient, nu fără regulile de curățare a tenului.

Frecvența spălării tenului

Fața trebuie spălată de două ori pe zi și chiar de trei ori, după efort sau transpirație excesivă. Poate că seara îți pare firesc să cureți fața. Vei dori să îndepărtezi toată transpirația, praful, particulele poluante, crema de protecție solară și urmele de machiaj. Însă, chiar dacă în următoarele 7-8 ore nu faci altceva decât să dormi, pielea își continuă procesele de oxidare, de producere a sebumului, de exfoliere naturală. Acesta este motivul pentru care și dimineața trebuie să cureță la fel de bine tenul.

Tratamentele și alternativele lor

Pentru tenul mixt, gras, cu tendințe acneice, recomandarea principală este să folosești produse cu o formulă specială care să poată inhiba producerea în exces a sebumului, să aibă ingrediente antiinflamatoare și antibacteriene. Deși este un ritual corect, aceste produse tind să fie destul de agresive cu pielea. De aceea, unul dintre sfaturile dermatologilor este să alternezi tratamentele cu formulele create pentru tenul sensibil, intens hidratante, calmante. Adică, folosește seara tratamentul, iar dimineața, formula pentru ten sensibil. Ține cont de faptul că pielea are nevoie de echilibru – unul hidrolipidic, dar și unul al microbiomului -, așa că fii blândă cu tenul, mai ales dacă este sensibilizată sau reactivă. Dacă îți apar coșuri rar, curăță pielea cu blândețe și aplică tratamente locale. Dacă sunt mai frecvente, folosește un produs de curățare cu acid salicilic, glicolic sau lactic.

Crema SPF

Recomandată pentru toate tipurile de piele, crema SPF este esențială pentru tenul gras, acneic. Razele UV accentuează luciul, dar pot provoca daune și mai mari interacționând cu anumite ingrediente din tratamente. De exemplu, chiar dacă folosești retinol (vitamina A) sau un alt produs exfoliant, seara, în lipsa cremei SPF, aplicate dimineața, în timp pe piele vor apărea pete pigmentare.

Reacțiile pielii

Înroșirea, senzația de mâncărime, de usturime nu trebuie să fie ignorate. Sunt reacții ale pielii care anunță incompatibilitatea cu cel puțin unul dintre ingredientele din produsul de curățare. Asta înseamnă că trebuie să îl elimini, cel puțin o perioadă din rutina ta.

Minutul de curățare

Să arunci pe față cu apă de două ori nu înseamnă să îți cureți tenul. Dacă vrei un interval de timp, dermatologii sunt de părere că 60 de secunde ar trebui să fie reperul. Poți să faci și un masaj pielii pentru a ajuta ingredientele din produsul de curățare să ajungă în toate zonele pielii sau un burete pentru curățarea pielii, dar fără să freci! Există și multe dispozitive pentru curățarea pielii. Îți recomand să le alegi pe cele care fac o curățare delicată, noninvazivă.

Excesul de zel

Să îți cureți tenul de 4-5 ori pe zi este prea mult. Vorbeam despre un echilibru al pielii care este extrem de important. Un exces de zel nu ajută nici măcar în cazul în care ai coșuri, dimpotrivă, nu face altceva decât să te țină în acest cerc vicios. Lipsită de sebum, pielea va încerca să corecteze această nevoie și va crea mai mult luciu la suprafață.

Foto: Hepta.

Related Posts

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Ce este BB cream: cum să îl alegi pe cel potrivit și să îl aplici corect pe față

BB cream-urile pentru față devin tot mai populare printre femei și domnișoare. Datorită gamei largi de produse disponibile,…

10 produse care fac minuni pentru piele și păr

Nu lăsa pe mâine ce poți face azi pentru tine! Alege produse specifice pentru piele și pentru păr…

Brain & Body After Work: 5 clinici și saloane din București în care să ajungi primăvara asta

Primăvara asta, fă-ți planuri de dezvoltare și ține-te de ele, fie că este vorba de corpul tău sau…

Ce au în comun Paris Hilton, AI și un spray autobronzant?

De la Barbie la regina pielii cu aspect bronzat, Paris Hilton este una dintre figurile culturii pop care,…

Sfaturi pentru rutina de îngrijire. Alexia Eram, în dialog cu dr. Cristalia Rusu. Powered by Vichy (VIDEO)

Alexia Eram a fost curioasă să afle cum arată protocolul complet pentru îngrijirea tenului de la doamna doctor…

Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București, cu o nouă colecție: Body by Victoria

Veștile bune circulă repede! Iar primăvara aceasta avem încă un motiv de bucurie. Victoria’s Secret, liderul în retail…

Parfumuri create pe baza neuroștiinței

Charlotte Tilbury, celebrul make-up artist al vedetelor care și-a înființat un brand de cosmetice omonim, se lansează acum…

13-14 aprilie: Vino să trăiești experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club!

Grăbește-te să descoperi produsele excepționale și experiențele inedite din Lancôme Skin Science Club, un pop-up deschis pentru publicul…

5 afecțiuni ale pielii cauzate de endometrioză

Prea mult estrogen în organism poate declanșa erupții sau acnee. Pe de altă parte, inflamația nu este implicată…