A List Magazine ∙ April 14, 2022 ∙ 3 min read

Peste două milioane de copii au fugit din calea războiului din Ucraina (în alte state), mulți dintre ei fără apărare și expuși unor riscuri teribile precum traficul de persoane sau diferite forme de exploatare. Aceasta a fost una dintre cele mai importante tematici abordate zilele acestea la Strasbourg. 

Activă și implicată în criza refugiaților din Ucraina și în munca de voluntariat și comunicare cu această instituție europeană, Oana Tache a răspuns invitației Biroului Parlamentului European în România de a fi prezentă la această sesiune plenară. Aici a stat de vorbă cu europarlamentari români și europeni despre situația milioanelor de copii și tineri care au fugit din calea războiului.

Ce măsuri a luat Parlamentul European

În privința măsurilor luate, Parlamentul European a solicitat crearea unor pasaje sigure pentru copiii care se refugiază din Ucraina și furnizarea ajutorului imediat al celor strămutați intern sau incapabili să părăsească zonele de conflict, după cum informează Oana Tache. 

Misiunea Uniunii Europene este să se asigure, așa cum spunea și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care am avut onoarea să mă reîntâlnesc și să dialoghez în acest context, că fiecare copil are dreptul de a fi protejat de violență, exploatare și abuz. Este necesară înregistrarea copiilor și tinerilor care ajung în spațiul european pentru a-i feri de trafic sau adopții ilegale. 

De asemenea, atât pentru copiii vulnerabili pentru care ar trebui numiți imediat tutori, cât și ceilalți tineri, este necesar accesul la educație și la serviciile de sănătate în țările gazdă”, a declarat fosta VJ-iță MTV și reporter PRO TV, actualmente voluntar european și producător de conținut. 

În opinia ei, solidaritatea globală, unitatea blocului comunitar european și implicarea directă a fiecăruia dintre noi rămân singurele variante atunci când vorbim despre aceste consecințe de lungă durată și impredictibile, ale unui război care afectează generații întregi, mai ales pe copiii și tinerii implicați direct sau indirect. 

Cu adevărat am simțit și trăit măsura acestor lucruri atunci când am avut ocazia și am putut să găzduiesc o tânără de 25 de ani din Kiev. Timp de 5 zile m-a întrebat din oră în oră dacă e în siguranță în România și dacă poate ieși liberă pe stradă. Frica, teroarea, nesiguranța o împietreau. Și e de înțeles după ce îți lași toate rudele într-un subsol ca să te salvezi. 

Tocmai de aceea, în situații de acest gen cred că noi, cei mai privilegiați, trebuie să acționăm și să contribuim pentru că nu e numai despre Ucraina. E despre noi toți. Și tot noi suntem cei care împreună putem schimba viitorul Europei și putem pune umărul pentru a susține Pactul Verde European, digitalizarea, mecanismele de redresare și reziliență și, cel mai important, pacea”, mai spune Oana. 

Related Posts

Prințul William și Kate Middleton aniversează azi 13 ani de la nuntă

S-au scurs 13 ani de la nunta Prințului William cu Kate Middleton, eveniment urmărit de sute de milioane…

Haddaway lansează alături de Creator Records „Lift Your Head Up”, o piesă despre speranța în față adversității

Haddaway, artistul internațional cunoscut pentru hiturile sale care au definit generații, se alătură Creator Records într-o colaborare de…

Nicole Kidman, celebrată de Institutul American de Film

Nicole Kidman (56 de ani) a fost celebrată zilele acestea la Los Angeles de Institutul American de Film,…

Cele mai importante momente din istoria Jocurilor Olimpice

Când și cum au apărut Jocurile Olimpice, care au fost cele mai importante momente ale istoriei? În așteptarea…

De ce ne este greu să renunțăm? Arta de a renunța

Nu e ușor să renunți. Pentru că orice proces de renunțare este un proces de pierdere, iar acesta…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Ioana Bortan, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…