Monica Cismaru ∙ March 21, 2022 ∙ 3 min read
Mihail Barîșnikov (74 de ani) este unul dintre cei mai mari balerini și coregrafi ai lumii. Acesta s-a născut la Riga, în Republica Sovietică Socialistă Letonă, URSS, și a fugit în Canada în 1974, devenind ulterior unul dintre cei mai apreciați balerini și coregrafi din lume.

Recent, Barîșnikov a acordat un interviu publicației britanice The Guardian, în care le ia apărarea artiștilor și atleților ruși, care sunt pedepsiți și ostracizați în numele războiului lui Vladimir Putin. ”Artiștii și performerii ruși nu ar trebui să plătească prețul războiului din Ucraina”, spune balerinul născut în Uniunea Sovietică.

Mihail Barîșnikov

”Un schimb deschis în domeniul artelor este întotdeauna binevenit. Nu cred că e drept să pui pe seama artiștilor, sportivilor deciziile politice ale țării lor, aceștia pot avea încă membri ai familiei în țara natală care ar putea deveni vulnerabili. Pentru cei aflați în asemenea poziții expuse, neutralitatea este o decizie cu greutate. Și dacă vreți să fiu mai exact, eu cred că Daniil Medvedev ar trebui să joace la Wimbledon”, susține Mihail Barîșnikov.

Săptămâna trecuta, ministrul britanic al sporturilor, Nigel Huddleston, a spus că guvernul său are nevoie de asigurări că niciun sportiv care intră în Marea Britanie nu este un susținător de-al lui Vladimir Putin.

Barîșnikov a mai adăugat că se teme că Rusia va face imposibilă orice perspectivă pentru tinerii săi. ”Acum, Rusia se află pe o cale fără de întoarcere. Ori va găsi o modalitate să înceteze acest conflict și să trăiască într-o societate globală deschisă, ori va fi aruncată în trecut, fără speranța de a-și mai putea reveni vreodată.”

Mihail Barîșnikov

Artistul în vârstă de 74 de ani vrea să le îmbunătățească oamenilor opinia față de Rusia. Alături de alți colegi de breaslă, care au adoptat aceeași atitudine critică față de Kremlin, a organizat campania True Russia, prin care își propune să promoveze mai buna înțelegere a culturii ruse și să strângă bani pentru ajutorarea refugiaților de război. Din campanie mai fac parte scriitorul rus Boris Akunin și economistul Serghei Guriev. Împreună, aceștia au emis un apel către oamenii din exil, pentru a nu rămâne pasivi la ceea ce se întâmplă acum pe frontul de est.

”Sute de mii de ucraineni și-au pierdut casele, mijloacele de trai, pe cei apropiați și chiar viețile și sunt loviți din plin. Noi, toți vorbitorii de rusă și cei care aparținem lumii culturale rusești resimțim șocul. Însuși cuvântul ”rus” a devenit toxic”, menționează artistul în comunicatul campaniei. Acesta adaugă că, în acest moment, orice celebritate de origine rusă trebuie să aleagă. ”E decizia fiecărui artist dacă vrea să vorbească împortiva regimului sau nu. Eu, unul, îl voi cita pe Sanctitatea Sa Papa Francisc: ”Războiul e o nebunie! Opriți-vă, vă rog! Uitați-vă câtă cruzime!”. Îmi e clar către cine sunt adresate vorbele acestea. Pe scurt, Rusia s-a întors la perioada stalinistă. Artele sunt victimele colaterale și e imposibil de prevăzut cum se va termina totul”, conchide Barîșnikov.

Luna aceasta, dirijorul Filarmonii din München, Valeri Gherghiev, și soprana Anna Netrebko, de la Metropolitan Opera din New York, și-au pierdut prestigioasele locuri de muncă din cauza legăturilor pe care le-ar avea cu regimul lui Putin.

Foto: Hepta

Related Posts

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…