Adriana Moscu ∙ December 29, 2021 ∙ 5 min read
Carrie-Anne Moss

Franciza Matrix s-a întors, iar vedeta feminină a filmului, Carrie-Anne Moss, a găsit rochia perfectă pentru a sărbători revenirea. Pentru premiera Matrix Resurrections din San Francisco, unde a apărut alături de co-starul Keanu Reeves, Moss a purtat o rochie și o pelerină din șifon de mătase cu pliuri personalizate Oscar de la Renta, îmbrățișând, astfel, stilul elegant și monocromatic al personajului ei, Trinity, și conferindu-i o reinterpretare plină de farmec.

Știai, însă, că în 1999, după prima parte din Matrix, vedeta a declarat că nu ma poate să poarte ochelari de soare pe stradă pentru că este imdiat recunoscută de fani? Despre multe alte momente-cheie din viața actriței, vei afla în cele ce urmează:

Împreună cu Keanu Reeves, în The Matrix Resurrections

Carrie-Anne Moss s-a născut în Burnaby, Columbia Britanică, iar părinții săi sunt Barbara și Melvyn Moss. Are un frate mai mare, Brooke. 

Mama sa ar fi numit-o după melodia de succes a lui Hollies din 1967, „Carrie Anne”, care fusese lansată în luna mai a acelui an. 

În copilărie, Moss a locuit cu mama ei în Vancouver, Canada. La vârsta de 11 ani, s-a alăturat teatrului muzical pentru copii din Vancouver și mai târziu a plecat în turnee în Europa cu Magee Secondary School Choir, în ultimul an de liceu.

Pe când locuia în Spania, Moss a obținut rolul Tarei, grefiera judecătorului Bruce Marshall în serialul Dark Justice, prima ei apariție televizată. Astfel, în 1992, s-a mutat din Barcelona în Los Angeles. 

Ulterior, actrița s-a înscris la Academia Americană de Arte Dramatice din Pasadena și a fost cooptată în telenovela Fox Models Inc., un spin-off al celebrului Melrose Place

Ca o coincidență, în Canada, a jucat într-o miniserie televizată, intitulată Matrix

În anii 1990, a apărut în mai multe seriale de televiziune precum Street Justice, Baywatch sau Due South, pentru care a obținut o nominalizare la Premiul Gemini pentru cea mai bună actriță într-o dramă.

Rolul său de căpătâi a apărut în momentul în care i-a dat viață lui Trinity în thrillerul științifico-fantastic Matrix (1999). Rolul ei presupunea acrobații extreme, astfel că, în timpul castingului, a fost supusă unui test fizic de trei ore. Filmul a încasat peste 460 de milioane de dolari în întreaga lume și a fost foarte apreciat de critici. Unii chiar l-au considerat unul dintre cele mai bune filme SF realizate vreodată. Moss a fost nominalizată la premiul Saturn pentru cea mai bună actriță și la premiul MTV Movie Award pentru Breakthrough Female Performance.

În același an 1999, Carrie-Anne Moss s-a căsătorit cu actorul american Steven Roy și împreună au doi fii și o fiică. Locuiesc în Los Angeles. 

Înainte să devină actriță, a fost model și chelneriță – a început să lucreze în restaurante pe când avea 14 ani. Întâmplător sau nu, unul dintre filmele ei preferate este Mic dejun la Tiffany (1961).

Potrivit directorilor de casting Ellie Kanner și Russell Gray, Moss s-a aflat în cursa pentru rolul lui Sarah Jessica Parker, Carrie, din Totul despre sex (1998), alături de Lisa Edelstein, Melora Hardin și Brenda Strong. Dacă ar fi obținut rolul, nu ar fi putut să filmeze Matrix (1999), pentru care a obținut recunoaștere internațională.

Starul a jucat în mai multe piese, inclusiv Outward Bound în Los Angeles, precum și în producțiile Time of Your Life, Stage Door și The Sound of Music.

După succesul Matrix, regizori și producători de seamă au continuat să o curteze. Astfel, a jucat cu Val Kilmer în Planeta Roșie, în Chocolat, multiplu nominalizat la Oscar, și alături de Sir Ben Kingsley în filmul Suspect Zero. A jucat împreună cu Samuel L. Jackson în filmul Sony Unthinkable și a fost mama lui Shia LaBeouf în filmul de box-office Disturbia.

De altfel, potrivit The Hollywood Reporter, actrița a mărturisit că, îndată ce a împlinit 40 de ani, a început să primească oferte de roluri cu personaje mult prea în vârstă pentru ea. „Auzisem că la 40 de ani totul se schimbă. Nu am crezut în asta… Dar, literalmente, a doua zi după ce am împlinit 40 de ani, citeam un scenariu pe care l-am primit și vorbeam cu managerul meu despre asta”, a spus ea. „Iar ea a răspuns: Oh, nu, nu, nu, rolul nu este cel pe care îl citești, ci vei juca bunica.

Starul hollywoodian a apărut în două filme care au fost selectate pentru a intra în National Film Registry de către Biblioteca Congresului, ca fiind semnificative „cultural, istoric sau estetic”: Matrix (1999) și Memento (2000).

Vedeta este vegană și este fondatoarea Annapurna Living, o platformă de lifestyle concepută pentru femeile care-și trag puterea din conștientizare, meditație și devotament. 

Foto: Hepta; Wikimedia Commons

Related Posts

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…