Editor Alistmagazine.ro ∙ October 1, 2021 ∙ 4 min read

Salata este definită ca fiind un preparat culinar alcătuit din diferite legume crude sau fierte stropite fie cu oțet, fie cu zeamă de lămâie, ulei și condimente. În cultura autohtonă aceasta este considerată  mai mult un fel însoțitor de mâncare, decât preparat independent Mai mult decât un simplu însoțitor al felului principal, salata în sine reprezintă un preparat de bază care poate fi adaptat cu ușurință. Iată beneficiile multiple pe care le are salata asupra sănătății organismului.

Ghici ciupercă ce-i?

Poate un preparat culinar să ia pe rând forma unui aperitiv, unui fel principal și unui desert? Poate, iar salata e dovada: salată de crudități pentru încălzire și salată în straturi pentru impresie, salată cu brânzeturi, carne sau fructe de mare pentru sațietate și pretențioși – dar și combinație de fructe pentru un desert răcoros, ușor și prietenos cu silueta. Din cauza asocierii (mult prea dese) cu dietele alimentare și cu stilul de viață sănătos, în jurul salatei s-a format prejudecata conform căreia salata este „mâncarea erbivorilor” sau a celor care vor să slăbească, discutabil și variabil, desigur, de la caz la caz. Logica ne spune, într-adevăr, că o combinație variată de legume bogate în substanțe nutritive influențează pozitiv sănătatea organismului și tot logica ne demonstrează cum consumul unor ingrediente sărace din punct de vedere caloric ne ajută la menținerea unei greutăți optime, deci haideți să nu mai rezumăm salata la felul ăla de mâncare pe care-l consumăm la regim.

Un mizilic mic, mic…?

Când vine vorba de salate ca parte incipientă a mesei trebuie să aveți în vedere doar două aspecte – ce arome și texturi vă încântă simțurile și cât de bogată vă e imaginația. Răspunsurile la acestea vă vor dicta aperitivul.
Fie că ne raportăm la o cină obișnuită, sau vorbim de un eveniment important din viață, salata poate lua forma celor mai interesante și delicioase aperitive – salată de crudități stropită cu ulei și zeamă de lămâie – cea mai întâlnită și populară formă, suport wrap pentru diverse creme tartinabile sau amestecuri – alternativa ușoară și sănătoasă a carbohidraților, dressings pentru sandvișuri, ori parte din umplutura pentru tacos. Indiferent în ce formă alegeți să o integrați în aperitive, salata e mai mult decât potrivită atât grație adaptabilității și conținutului caloric scăzut, care o transformă într-un aliment potrivit pentru începutul mesei.

Un altfel de fel principal

Ne-am obișnuit să mâncăm repede, mult și inconștient. Așteptările pe care le avem de la felul principal vizează de cele mai multe ori cantitatea și nu calitatea. Un „fel de bază” dintr-un meniu, cum îi spune și denumirea, este de bază – adică servește pentru ceva, reprezintă temeiul a ceva (în cazul nostru al mesei. Îmbucătura perfectă există și se referă la matematica texturilor și aromelor dintr-o salată unde avem tot ce ne trebuie pentru ca papilele noastre gustative să fie în extaz – gust răcoritor, texturi contrastante – cremoase sau crocante, cromatică jucăușă și un dans de arome specific salatelor. Și, peste toate astea, multă prospețime.

Nu vă fie teamă, nu veți muri de foame, nu veți mânca doar frunze pentru că salata este un preparat cuprinzător, bogat nutritiv și sățios, care poate satisface gustul, pofta și foamea chiar și celor mai mofturoși dintre noi – prin alăturarea unui tip de carne, prin oleaginoase, brânzeturi, crutoane sau semințe la legumele folosite ca bază a salatei. Salata ca fel principal e un preparat complex, hrănitor și sănătos pentru că majoritatea ingredientelor se află în forma lor cea mai simplă, neprocesată sau puțin procesată – ceea ce face ca vitaminele, mineralele și substanțele nutritive din acestea să fie asimilate de către corp mult mai ușor și mai repede.

Salatele nu sunt o garnitură fadă, ci înseamnă sănătate și plăcere, sunt un preparat complet atât din punct de vedere nutritiv, cât și din punct de vedere gastronomic – au textură, miros, culoare, aromă, ne incită simțurile și ne potolesc foamea, spun reprezentanții Eisberg.

 

 

Related Posts

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…