Editor Alistmagazine.ro ∙ October 19, 2021 ∙ 3 min read

 

În sezonul rece pielea are nevoie de o îngrijire aparte. Stratul cornos, superficial al pielii, cel care ne protejează de intemperii este primul afectat în lunile reci. Iată câteva sfaturi importante de la Ioana Andreescu, Medic specialist dermatolog.

Expunerea la temperaturi scăzute si vânt determină evaporarea apei de la suprafața pielii ducând la deshidratare, uscăciune cutanată (xeroză), apare senzația de mâncărime (prurit), roșeață, fisuri, uneori sângerare. De asemenea temperaturile scăzute provoacă vasoconstricție reducând astfel posibilitatea de hrănire a pielii și încetinind producția de sebum.

Chiar dacă în general nu suferim de afecțiuni cutanate, în anotimpul rece cu siguranță toată lumea se confruntă cu deshidratarea și/sau iritarea pielii. Pentru a ne proteja tenul de efectele expunerii la frig trebuie să alegem produse blânde de curățare, cu ph neutru, fără alcool sau parfum. Vom evita apa fierbinte care îndepărtează uleiurile naturale, protectoare de pe suprafața pielii și o usucă suplimentar. Vom schimba cremele cu textură lejeră pe care le-am folosit pe timpul verii cu creme emoliente, hrănitoare ce conțin ceramide, acid lactic, acid hialuronic, glicerină etc. Chiar și persoanele cu acnee vor folosi iarna produse suplimentare de hidratare a pielii, alese cu atenție în colaborare cu medicul dermatolog. Este foarte important să folosim creme cu factor de protecție solară (SPF 30/50) având în vedere că și iarna ne putem confrunta cu arsuri solare ca urmare a faptului că zăpada reflectă radiațiile UV.

În anotimpul rece trebuie să acordăm atât mâinilor cât și buzelor o îngrijire aparte. Astfel, este recomandată evitarea utilizării de săpunuri antibacteriene care deshidratează suplimentar pielea. Acestea vor fi înlocuite cu produse blânde de curățare de tip syndet sau surgras. Vom hidrata mâinile, inclusiv cuticulele după fiecare spălat cu creme emoliente pe bază de lanolină, glicerină, uree, acid lactic etc. Pentru a preveni exfolierea și crăparea buzelor vom evita umectarea acestora (saliva nu este emolientă și nici hrănitoare) și vom aplica pe tot parcursul zilei balsam hidratant pentru buze cu factor de protecție solară.

Trecerea bruscă de la frigul din exterior la căldura din interior poate avea repercursiuni asupra pielii. Este recomandat să evităm aceste schimbări bruște de temperatură, în special dacă suferim de rozacee, prin petrecerea câtorva minute într-o zonă tampon cu temperatură intermediară (hol, scara blocului etc.). Pentru a preveni deshidratarea pielii, din locuințele încălzite nu ar trebui să lipsească umidificatorul care să mențină umiditatea în parametri optimi.

Este important să folosim haine adecvate temperaturilor scăzute. Persoanele cu dermatită atopică trebuie să evite pe cât posibil lâna clasică și să folosească materialele moi care să nu irite atunci când vin în contact direct cu pielea (exp: bumbac, mătase).

O alimentație echilibrată și o hidratare corespunzătoare alături de măsurile de îngrijire amintite ne vor oferi un confort optim privind sănătatea pielii pe durata sezonului rece.

 

 

Related Posts

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…

Coffee Time! Interviu cu Maria Raluca Năvloiu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Horoscopul lunii Mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă previziunile astrale pentru luna mai 2024. Berbec Segmentul financiar este răscolit, astfel că…

ADHD la adulți: semne subtile pe care nu le-ai observat

Amâni lucrurile până când termenul limită se apropie periculos de mult? Sau poate ești deseori etichetat ca fiind…

Prințul William și Kate Middleton aniversează azi 13 ani de la nuntă

S-au scurs 13 ani de la nunta Prințului William cu Kate Middleton, eveniment urmărit de sute de milioane…