Andreea Leta ∙ October 9, 2021 ∙ 3 min read

Un weekend la muzeu: Astra Sibiu, muzeul viu care te cheamă într-o altă lume

Muzeul Astra Sibiu este cel mai mare muzeu al satului de la noi și unul dintre cele mai apreciate muzee ale Europei. Acum câteva weekenduri, am avut ocazia să îl revizitez prin intermediul unui press trip de weekend organizat de Travel Communication Romania, iar sufletul meu pare să fi rămas alături de meșteșugari și de frumoasele căsuțe ascunse printre alei. 

Nu trebuie neapărat să străbați continente, să călătorești peste mări și țări pentru a te deconecta puțin de la activitățile de zi cu zi și de atmosfera încărcată a orașelor, e suficient să iei trenul într-o dimineață sau să îți plănuiești un mic roadtrip până la Sibiu, unde Muzeul Astra te așteaptă să-i treci pragu și să pășești într-o nouă dimensiune. Cumva, totul aici e familiar, recunoși specificul zonelor din România, cu siguranță că ai mai văzut o moară sau o biserică din lemn, însă întreaga atmosferă e de basm – liniște, natură, meșteșug și o răbdare de care cei mai mulți dintre noi am cam uitat. 

Nu pot să-ți sugerez să renunți complet la telefon, pentru că fiecare colțișor e o sursă de inspirație pe care vei dori să o iei cu tine sub o formă sau alta, dar pot să te rog să îți acorzi măcar câteva minute în care doar să stai și să privești în zare, de pe marginea lacului, spre morile pe care poate ai norocul să le vezi scăldate în lumina soarelui de asfințit, sau pe pajiștea bisericii, acolo unde în fiecare duminică se țin slujbe într-un cadru despre care doar ai citit până acum. Nici nu trebuie să cunoști prea multe despre Scriptură, vorba aia, trebuie doar să te bucuri de experiență.

Muzul Astra Sibiu este denumit, pe bună dreptate, muzeul viu. Am avut norocul să prindem ultimul weekend de anul acesta alături de meșteșugarii care organizează ateliere la care toată lumea e invitată să participe. Preferatele mele au fost cele de olărit, de măcinat grânele și de făcut gogoși, știu, în secunda 2 vei căuta cele mai bune gogoși disponibile la serviciile de food delivery, dar, crede-mă, trebuie să vii la Muzeul Astra pentru a le gusta pe cele care îți vor aminti de mâinile bunicii și de plăcerea simplă a unui preparat cu mult suflet.

Meșteșugarii se vor întoare aici în următorul sezon, unde vor rămâne toată vara pentru a ne reaminti cât de frumoasă și cât de reală poate fi simplitatea. Fie care weekend este animat și de spectacole de muzică sau de teatru, pentru toate vârstele. Două surprize incredibile au fost și o colecție personală de obiecte care descriu istoria poștei române și o sală de clasă care pe vremuri, unde toată lumea are un loc în băncuțele din lemn, unde am avut ocazia să vedem câteva proiecții de film realizate pe baza poveștilor populare. 

Toamna este anotimpul meu preferat pentru spectacolul cromatic, pentru nostalgie și pentru aerul care-mi amintește că, din când în când, e bine să mă opresc puțin și să respir. Dacă ți-e dor de un astfel de moment, pornește spre Astra, îți promit că nu-ți va părea rău. Iar căldura de aici nu depinde de temperaturi. 

La sfârșit, nu uita să treci pe la magazinul de suveniruri, este și el un muzeu din care, din fericire, poți pleca acasă cu un obiect care își depășește materialitatea. Tot ce este aici, e lucrat de mâinile talentate și pline de drag ale pictorilor, meșteșugarilor și meșterilor populari, așa că nu există cadouri mai potrivite și unice precum cele din magazin.

Casa de pe spatele bancnotei de 10 lei

Foto: arhiva personală

Related Posts

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….