A List Magazine ∙ June 30, 2021 ∙ 3 min read

Autocunoașterea sau cunoașterea de sine se dezvoltă odată cu trecerea timpului, dar și datorită experiențelor prin care trecem. Cu toate acestea, niciodată nu putem afirma faptul că ne cunoaștem propria persoană în totalitate, deoarece acesta nu este un proces care se încheie odată cu adolescența sau cu tinerețea.

Trecerea prin diferite evenimente cu o puternică încărcătură emoțională ajută, de cele mai multe ori, la procesul de dezvoltare al cunoașterii de sine. Unul dintre aceste evenimente, foarte important, totodată, este momentul alegerii carierei pe care ne dorim să o urmăm, despre care, spun specialiștii, că poate fi asociat cu dobândirea identității profesionale.

De multe ori, pot apărea situații în care acest moment poate fi conceput ca fiind un șoc în plan afectiv, din cauza diferenței apărute între realitate și ideal. Așteptările pe care le au tinerii când vine vorba de primul loc de muncă variază în funcție de motivațiile profesionale ale acestora, care devin în prezent din ce în ce mai concentrate în jurul nevoii de statut și de securitate financiară.

În partea opusă acestui tip de motivații se află așa-numitele motivații intrinseci, care au ca sursă dorințele și nevoile proprii ale fiecăruia dintre noi, cu care, din păcate, intrăm prea puțin în contact, riscând astfel să ne înstrăinăm treptat de sine.  Din această cauză, tot mai mulți dintre noi ajungem să ne creăm o falsă identitate socială și profesională.

Să urmezi o profesie care nu se intersectează cu ceea ce ești și ceea ce îți dorești cu adevărat este ca și cum te-ai privi într-o oglindă care deformează imaginea. Din cauza oglinzii care deformează, mai târziu, pot apărea nenumărate nemulțumiri provenite din motive reale sau ireale, dar și frustrări. Pentru ca acest lucru să poată fi evitat este nevoie și de acceptare. Trebuie să acceptăm cine suntem, cum suntem, ceea ce ne place sau nu să facem și ce ne aduce satisfacție.

Ce putem face pentru a nu ajunge în asemenea situații, care ar putea naște stări de anxietate, îndoială față de sine și chiar față de ceilalți?

Platforma Bun în Carieră pune la dispoziție teste vocaționale, ședințe de consiliere și mentorat din dorința de a îi ajuta pe tineri să se cunoască pe ei înșiși, să descopere ce pasiuni au și ce i-ar face să se simtă cu adevărat împliniți, astfel descoperind care este meseria potrivită pentru ei.

Specialiștii Bun în Carieră vor realiza toate demersurile pentru a te putea ajuta să decizi ce este potrivit pentru tine și îți vor da încrederea de sine necesară pentru a face primul pas spre cariera ta.

www.bunincariera.ro  – pentru cei care vor să se descopere pe ei înșiși și să pornească în drumul spre cariera potrivită!

 

Related Posts

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…