A List Magazine ∙ May 3, 2021 ∙ 4 min read

Cererea pentru achiziționarea de noi locuințe a cunoscut o ascensiune considerabilă în ultimul an, din ce în ce mai multe familii dorind să se mute în apartamente sau case mai spațioase. Alături de camera de zi, bucătăria reprezintă spațiul pentru care se acordă o atenție deosebită. Arhitecții și designerii de interior sunt contractați pentru a oferi consultanță în compartimentarea și amenajarea acestuia, de cele mai multe ori respectând noile tendințe internaționale, dar alegând și piese de mobilier potrivite spațiului și stilului locuinței.

Sergiu Călifar, arhitect și designer de interior, fondatorul Pure-Mess Design, a creat, în ultimul an, proiecte pentru locuințe de tip apartament, penthouse ori casă, și explică ce stiluri de mobilier, materiale și compartimentare sunt în trend.

„Bucătăriile pot fi sub formă de L, de U, open space și zona de dining, cu sau fără insulă, în culori monocrome sau, dimpotrivă, cu accente puternice de culoare, pe bază de lemn natural, MDF, plăci de ceramică, marmură sau sticlă.

Aproape fără excepție, mobilierul se face la comandă pentru a fi adaptat perfect spațiului și a masca stâlpii, grinzile sau eventualele diferențe de nivel.

Lastrele de ceramică, în trend

Sunt în trend lastrele de ceramică, ce se pot regăsi pe mobilierul de bucătărie, în locul clasicelor uși de pal sau MDF. Acestea se integrează perfect cu gresia cu aspect de marmură de pe podea, fapt ce va oferi iluzia de adâncime în spațiu. În plus, lastrele de ceramică au avantajul că arată natural, dar nu își schimbă textura, sunt ușor de întreținut și nu se pătează.

În cele mai recente proiecte ale noastre se regăsesc materialele naturale sau texturile inspirate din materiale naturale. Blaturile sunt îmbracate în ceramică ce are un pattern de marmură, piatră, ori uni. O sa avem astfel un design actual care nu se demodează pentru ca avem modelele naturale. Ceramica nu își schimbă culoarea în timp, nu se pătează, este ușor de întretinut, multe pot fi tratate ca să nu permită înmulțirea bacteriilor.

Chiuvetele pot fi turnate și realizate din același material cu blatul, ori le putem monta sub blat.

Mânerele de tip gola sunt în trend, ascunse în spatele ușilor sau al sertarelor. Ele vin standard într-un finisaj din inox, dar le putem personaliza, vopsindu-le în negru sau gri, cum este semnătura noastră. Ca și lemn, mergem pe pattern-ul de stejar.

Bucătăriile ca și capăt de perspectivă pentru spații deschise

Ca și linie de design noi tratăm bucătăriile în functie de relația pe care o au cu întreaga amenajare. Dacă avem spații deschise, tratăm bucătăriile ca pe un capăt de perspectivă spectaculos, în care să existe și perete placat cu o ceramică interesantă, cu un pattern plăcut, și cu mobilier precum scaune de bar în fața unei insule. Încercăm să avem o linie cât mai curată și clară.

Minimalist, dar foarte funcțional

Cand avem bucatarie inchisă, încercăm să ne folosim mult de partea frontală, care să arate ordonată și curată și să îi maximizăm zona de depozitare, să păstrăm o linie minimalistă, să le lăsăm luminoase, dar să fie și foarte functionale.

Ca și trend pe care îl urmăm, dimensiunea sertarelor poate fi pe trei dimensiuni diferite, 15/25/32 cm, gândite pentru depozitări diferite.

Modulele mobilei merg ca proporții pe 60/45 cm. În zona de gătit punem sertare ca să fie practic și rapid, și, în funcție de cum ne permite spațiul, punem și coșuri de tip jolly, extractabile, în care poți să depozitezi sticle și condimente.

Ceramică placată și pe mobilă

Insula din bucătărie, sertarele mobilei pot fi realizate din ceramica ce imită marmura neagră, sticlă neagră, putem folosi lastrele de ceramică pentru a placa fețele ușilor și pe mobilier”, spune designerul de interior Sergiu Călifar.

Sergiu Călifar este architect și fondatorul Pure-Mess Design (www.pure-mess.ro). Studioul de creație pe care l-a format este alcătuit din arhitecți care au absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, alături de care creează design-ul de interior pentru locuințe, birouri, hoteluri, clinici și saloane.

 

 

Related Posts

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….

Cele mai importante sfaturi despre îngrijirea intimă, explicate de medici ginecologi

Poate că nu e chiar un subiect abordabil la o cafea, dar este unul extrem de important pentru…