Raluca Leafu ∙ January 2, 2021 ∙ 4 min read

sport online

În ultimele luni, multe din activităţile noastre de zi cu zi au ajuns să fie… digitale. Întâlnirile au fost despărţite de un ecran, iar locul de muncă s-a confundat, uneori, cu casa în care locuim. Un lucru a fost sigur: modul de a funcţiona s-a schimbat, pentru toată lumea. Chiar şi felul în care facem sport. Să fie aceasta noua realitate de care vom avea parte în continuare? Planul… C?

 

Sunt sigură de un singur lucru: s-au format tabere offline și online. În luna martie, lockdown-ul nu ne-a întrebat de cât timp avem nevoie să ne adaptăm, ci pur și simplu ne-a forțat să acceptăm o nouă realitate. Dacă până atunci eram obișnuiți să mergem la sală, în parc, acum livingul nostru a căpătat și opțiunea de spațiu pentru antrenament. Așa că, în această primăvară, am experimentat și eu, pentru prima oară, antrenamentul online; pe scurt, Pilates pe Zoom. La început eram trei persoane: eu, prietena mea Ioana și antrenoarea.

sport online

În luna mai am ajuns să fim 10 oameni care ne antrenam în același timp. Se formase un grup, o rutină. Aceea era realitate noastră de atunci. Recunosc, mi se părea genial că nu trebuie să caut loc de parcare. Că ora începea la 9, iar eu mă trezeam la 8:45. Că niciodată nu era trafic. Eram la timp întotdeauna. Am făcut sport în fiecare zi și m-a ajutat, deși stând în casă, să îmi organizez un program. Acestea sunt lucrurile bune. Dar, pe de altă parte, îmi puneam mereu întrebarea: „Oare e la fel de eficient? Sau mă gândeam: „Abia aștept să merg în parc sau la sală”. Pentru că, din punctul meu de vedere, a face sport nu este doar despre mișcare, ci și despre interacțiunea umană, iar mediul online are această barieră numită „ecran“.

Sălile de sport și antrenorii s-au adaptat rapid și au creat diverse programe, aplicațiile de antrenamente au fost adăugate în telefoanele noastre, iar accesoriile sportive erau, în martie, sold out pe majoritatea site-urilor. Studiile arată că generația Z și millenials, în proporție de 85%, se antrenau acasă și înainte de „C situation”. Așa că, printre cele mai descărcate aplicații din 2020 s-au numărat: PEAR-Personal Fitness Coach, Fitbit Coach, Workout Trainer, Seven Yoga Studio. Pentru că, nu-i așa, online-ul poate veni în sprijinul offline-ului ca să nu mai folosim scuza „nu am timp”; te poți antrena în pauza de prânz la birou, în vacanță sau oriunde te-ai afla și îți permite spațiul. Ionela Pătrașcu, antrenor de Pilates și Yoga spune că „Cei care aveau în rutina zilnică antrenamentul, au continuat și în online. Eu, la început, am crezut că digitalizarea antrenamentelor va fi o modalitate temporară pe timpul stării de urgență. Însă am descoperit că antrenamentele online au reprezentat o variantă productivă de a sta în casă. Am fost sceptică la primele exerciții, apoi am observat că cei cu care mă antrenam au rezultate și m-a amuzat să văd că te poți ajuta de accesorii din casă, sticle de apă sau coada de mătură pentru antrenament.

Sistemul de antrenament online funcționează atunci când ești forțat de împrejurări să îl faci, dar nu poate fi la fel de eficient ca un antrenament offline. Spre exemplu, Yoga funcționează mai bine așa, pentru că este o practică pe care o poți integra în rutina de acasă”. Andreea Tocitu, instructor de dansuri latino sociale, ne spune că „Dansul este mult mai mult decât acțiunea în sine, este o stare de a fi, iar aceasta se transmite mult mai ușor în offline. Emoția pe care o simți atunci când te afli într-un studio de dans nu poate fi mediată de niciun gadget de ultimă generație“. Însă cursurile de dans online reprezintă o variantă extrem de facilă pentru oricine dorește să învețe o serie de pași. Și un mod plăcut de a face, chiar și acasă, mișcare.

De partea cărei tabere sunt eu? Sunt, în primul rând, a people person, așa că voi alege mereu antrenamentele outdoor sau în sala de sport. Însă, în momentele în care nu am timp să ajung la sală, exercițiile și antrenamentele online mi se par o alternativă perfectă. Voi ce fel de antrenament preferați?

Foto: Unsplash

Related Posts

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…