Nicoleta Nicolae ∙ December 23, 2020 ∙ 4 min read

Copiii noștri vor tot felul de lucruri. E și normal să-și dorească multe. Nu cunosc valoarea banilor sau valoarea obiectelor. Dar e de datoria noastră să-i învățăm încă de mici ce sunt banii și cum se folosesc.

Întinde-te cât ți-e plapuma- aveau bunicii mei o vorbă. Și o țin minte și acum. O tot auzeam în copilărie, însă, mult mai târziu am și înțeles-o. Și după ea am încercat să mă ghidez în viață, de-a lungul timpului…

De aproape 4 ani am devenit mamă. Iar tentația să-i cumpăr impulsiv Almei tot ce vedea și ce își dorea a fost mare. A fost o perioadă când mă simțeam chiar vinovată că trebuie să merg la serviciu și ea rămâne acasă, și aproape în fiecare zi îi cumpăram un cadou… Până când am spus: STOP. Mi-am dat seama, că în felul acesta, fiica mea va ajunge să nu mai aprecieze nimic, să nu mai aștepte ziua ei ca să primească un cadou, să nu îl mai aștepte nici pe Moș Crăciun etc. A trebuit să încep chiar eu să mă educ și să-mi dau seama că greșesc…

Alma a crescut , iar eu a trebuit să o învăț că nu poate avea tot ce își dorește… I-am povestit un pic de unde vin banii, ce reprezintă ei și cum se cheltuie, dar mai ales am vrut să înțeleagă că banii se termină… Așa am creat mai multe reguli. Prima a fost la cumpărături. Atunci când mergem într-un magazin cu cărți sau cu jucării, Alma știe că poate să își aleagă un singur obiect. Bineînțeles că începe cu cel mai mare și mai scump, dar imediat ce vede altceva mai colorat, sau ceva roz :), îl lasă pe primul și îl ia pe următorul, și tot așa până când, în final, de cele mai multe ori , plecăm doar cu un pix haios sau cu o cutie de plastilină…

Copiii vor ce văd la alți copii, din acest motiv rolul părinților este să le explice că fiecare om și fiecare familie este diferită și are reguli proprii legate de bani.

O altă lecție de educație financiară a fost să își câștige proprii bani. Da! Chiar dacă are numai 4 ani… Astfel, dacă Alma vede o jucărie la televizor și mă întreabă dacă i-o cumpăr, răspunsul meu este de fiecare dată: Nu am atâția bani, dar dacă vei strânge și tu o parte, eu te voi ajuta cu restul. Așadar, am obișnuit-o de aproape jumătate de an să mă ajute, ca să poată câștiga bani. 1 leu, dacă șterge praful în sufragerie, încă 1 leu, dacă mă ajută să punem rufele murdare în mașina la spălat… I-am și luat o pușculiță unde și-i strânge de zor. Iar când va crește, voi fi acolo, lângă ea, cu alte exemple și sfaturi despre importanța banilor.

 

 Sfaturi de la Școala de Bani

  • Învățați împreună prin joacă. Cei mici prind foarte repede orice, așa că atunci când te joci cu ei sau le spui povești, poți introduce şi jocuri sau noțiuni de educație financiară (vei găsi, din ianuarie, un curs special pentru părinți pe platforma Școala de Bani, unde se vor regăsi multe jocuri și activități pentru copii). În acest fel vor învăța cu plăcere și se vor distra în același timp.
  • Dă-le un exemplu bun de urmat. Copiii sunt foarte atenți la tot ceea ce se întâmplă în familie și copiază cu sau fără intenție comportamentele pe care le văd la părinți. Atunci când tu cheltuiești cu cap și ai o explicație pentru fiecare achiziție, cei mici învață să facă și ei la fel.
  • Implică-i pe cei mici în activitățile ce presupun managementul finanțelor, pentru că astfel pot învăța valoarea banilor. Faceți împreună lista de cumpărături, ia-i la magazin și dă-le rolul de asistenți, oferă-le recompense atunci când te ajută sau fac mici activități prin casă, care nu sunt neapărat responsabilitatea lor, și învață-i să economisească pentru a-și cumpăra jucăria dorită.

 

Related Posts

Horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024. Berbec Situații controversate în plan financiar! Este vorba…

Cum a fost Met Gala, cel mai important eveniment fashion al anului

O nouă ediție Met Gala a avut loc aseară la New York, iar celebritățile și-au dat doctoratul în…

Coffee Time! Interviu cu Andrei Cristian Stoica

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…