A List Magazine ∙ November 4, 2020 ∙ 4 min read

Cea de-a patra ediție a Bucharest Fashion Film Festival, primul eveniment din România plasat la intersecția dintre fashion, film și advertising, începe vineri, pe 6 noiembrie 2020. Evenimentul se va desfășura exclusiv online, pe site-ul bucharestfashionfilm.ro și pe platforma TIFF Unlimited.

Alături de documentarele Martin Margiela In His Own Words (r. Reiner Holzemer) și The Disappearance of My Mother (r. Beniamino Barrese), spectatorii vor putea urmări 4 filme cult din anii ‘70 reunite sub tema CAMP. Acestea fac parte din secțiunea lansată anul acesta, Dressing the Cinema, în cadrul căreia vor fi prezentate lungmetrajele Celine and Julie Go Boating (r. Jacques Rivette), Beware of A Holy Whore (r. Rainer Werner Fassbinder), Ticket of No Return (r. Ulrike Ottinger) și Jubilee (r. Derek Jarman). Cele 6 filme vor fi disponibile pe TIFF Unlimited, cu un timp de vizionare de 72 de ore.

Pe site-ul festivalului, bucharestfashionfilm.ro, publicul va putea urmări peste 40 de fashion films selectate în competiția oficială. Lor li se alătură secțiunea Dressing the Body, cu o selecție de scurtmetraje care aduc o perspectivă socio-antropologică asupra relației dintre haină și purtător, explorând tensiunea dintre haina ca mască și haină ca mijloc de expresie. Tot pe site va fi disponibil și Podcastul Dress Codes, un episod pilot ce cuprinde un interviu cu Magda Crăciun, doctor în antropologie socială, despre capitalul simbolic al hainelor și un colaj al scrierilor designerului Ana Alexe, interpretate de actrița Ilinca Hărnuț și montate pe un soundscape de Diana Miron.

 

Ca în fiecare an, juriul BFFF include profesioniști din toate cele trei domenii, fashion, film și advertising. Anul acesta juriul este format din: Alina Gavrilă-Borțun, director creativ la Gavrilă& Asociații și fondator Fashion Tellers, o agenție boutique specializată pe fashion films, designerul Ioana Ciolacu, Ioana Mischie (regizor și scenarist, co-fondator Storyscapes, un ONG axat pe transmedia storytelling), David McGovern (regizor și lector la Central St Martins și Chelsea School of Art) și Ben Nicholas (scenarist, regizor și monteur, care a colaborat cu artiști precum Daniel Arsham sau branduri ca Adidas).

 

Cei 5 jurați vor decide către cine vor merge premiile festivalului: premiul pentru cel mai bun film, premiul pentru cea mai bună producție locală și un premiu special pentru inovație în proiecte cu bugete mici, Fresh Perspectives, susținut de Theo Nissim. “Într-un an devastator pentru industriile creative, mă bucur enorm să văd că sunt evenimente care se încăpățânează să se întâmple și organizatori care se adaptează din mers, făcând eforturi uriașe să ajungă la public. Conceptual Lab, unul dintre cei mai importanți susținători ale evenimentelor dedicate filmului și teatrului, este alături din acest an și de Bucharest Fashion Film Festival, pentru că indiferent de vremuri avem nevoie de artă, avem nevoie de film”, declară Theo Nissim, fondatorul Conceptual Lab.

Bucharest Fashion Film Festival continuă și anul acesta demersul său de a pune bazele unui forum de discuții despre relația dintre film și modă, cu workshop-uri și dezbateri la care participă profesioniști internaționali și locali din lumea filmului, a modei și a publicității. În sincron cu tema festivalului de anul acesta, sâmbătă, pe 7 noiembrie, de la ora 17:00, va fi transmisă livestream pe Facebook o discuție între Fabio Cleto și criticul de film Călin Boto despre estetica Camp în film și în designul de costum. Fabio Cleto predă istorie culturală și literatură engleză la Universitatea din Bergamo. O autoritate internațională când vine vorba despre teoria și practica CAMP, interesele sale de cercetare includ studii culturale, teorie queer, gen și sexualitate, teorie critică și politica reprezentării, ficțiunea de fin de siècle până la ficțiunea postmodernistă.

Duminică, 8 noiembrie, de la ora 16:00 regizorul David McGovern va susține un masterclass despre viitorul filmului de modă. Timp de două ore, acesta va oferi recomandări despre cum se pot face filme de impact cu bugete reduse, cum ar trebui comunicate valorile sociale și sustenabile, dar și câteva direcții despre modul în care pandemia ar putea schimba filmul de modă. Folosind atât abordări experimentale lo-fi, cât și producții de înaltă calitate, David McGovern explorează prin filmele sale cum se simt anumite concepte și cum ar putea fi transformate- printre acestea luxul, moralitatea, bunul simț sau noile masculinități. Pe lângă lucrările sale digitale și instalațiile video, el interoghează viitorul imaginii în mișcare prin ateliere, prelegeri și spoturi pentru invitați la diferite festivaluri de film. Masterclass-ul este adresat celor din industria filmului și se va desfășura pe Zoom, cu acces pe bază de rezervare.

 

 

Related Posts

Prăjitură persană, rețetă recomandată de Chef Adi Hădean

Prăjitura persană sau povestea despre cum o fată simplă a reușit să cucerească inima unui prinț. Da, e…

Cum se menține în formă Brooke Shields, la aproape 60 de ani

Cunoscută publicului mai ales cu rolul său din ”Laguna Albastră”, actrița reușește să-și păstreze frumusețea naturală și la…

Când se va lansa sezonul 3 din ”And Just Like That…”?

Serialul ”And Just Like That…”, continuarea Sex and the City, revine cu cel de-al treilea sezon pe HBO…

MINA prezintă „Dinozaurii – O călătorie imersivă în Lumea Preistorică”

MINA, muzeul de artă imersivă din România, lansează din 16 Mai un nou spectacol educațional: „Dinozaurii – O călătorie imersivă în…

Ce citim în luna mai? Descoperă 4 dintre cele mai interesante apariții editoriale!

Luna mai a adus în librării apariții editoriale de top, volume de ficțiune și nonficțiune care au toate…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și cele mai interesante lansări. Iată ce ne-a…

„Colecționarii sunt la fel de interesanți precum artiștii. Toți au particularități și plăceri secrete” spun fondatoarele târgului de artă contemporană Rad Art Fair

Zeci de galerii, un parc de sculpturi și mii de vizitatori îndrăgostiți de artă; așa s-ar putea defini…

Beyoncé și Blue Ivy, mamă și fiică în sequel-ul Lion King

Beyoncé (42 de ani) și fiica ei, Blue Ivy (12 ani), își vor folosi vocile împreună în sequel-ul…

Jennifer Lopez: ”Sunt în cea mai bună formă fizică de până acum”

Jennifer Lopez (54 de ani) nu-și oferă nicio clipă de răgaz. Vedeta urmează să apară într-un nou film…

Kate Moss are o relație nepotul lui Bob Marley

La 50 de ani, Kate Moss își trăiește viața din plin. Supermodelul a împlinit în luna ianuarie 50…