A List Magazine ∙ September 24, 2020 ∙ 4 min read

Andreea Esca si Amalia Nastase, imbracate in roz, se vor alinia la start si vor face un maraton de live-uri pe Facebook pe 26 septembrie, intr-una din zilele cursei digitale Race for the Cure si vor preda stafeta virtual altor personalitati din Romania care s-au alaturat cauzei Fundatiei Renasterea: lupta impotriva cancerului la femei.

“In Romania anului 2020 mult prea multe femei mor din cauza cancerelor de san, de col uterin, ovarian si pulmonar. Rata de supravietuire pentru cancerul de san in Romania este de 64%, in timp ce in Belgia este de 84%. Principalul motiv al acestei diferente este depistarea tarzie a bolii. Aceste statistici nedrepte pentru populatia feminina din Romania pot fi remediate prin implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san, reluarea screeningului si a vaccinarii HPV pentru cancerul de col uterin, prin informarea eficienta si avizata a femeilor asupra beneficiilor preventiei si a depistarii precoce a afectiunilor.”, a declarat in cadrul conferintei de presa Andreea Esca, Ambasadorul Fundatiei Renasterea, in incercarea de a sublinia necesitatea strangerii de fonduri pentru testarea gratuita a femeilor, dar si a comunicarii cat mai puternice in ceea ce priveste cancerul la femei in Romania.    

In cadrul conferintei de presa care a avut loc miercuri, 23 septembrie, s-a discutat despre maratonul digital Race for the Cure 2020, cel mai mare eveniment de strangere de fonduri din Europa care se desfasoara simultan in 31 de tari europene pe 25, 26 si 27 septembrie. Tot atunci s-a anuntat faptul ca spitalul Coltea este cladirea aleasa anul acesta de Fundatia Renasterea pentru a fi iluminata complet, in mod traditional, in roz, ca simbol al luptei impotriva cancerului femeilor, pe 1 octombrie 2020, de Ziua Nationala a Luptei Impotriva Cancerului de San.

Cifrele si statisticile prezentate de autoritati in cadrul Conferintei de presa sunt ingrijoratoare, iar strangerile de fonduri si evenimentele de informare sunt necesare pentru a schimba realitatea dramatica a oncologiei feminine din Romania. In contextul pandemiei cu COVID-19, s-au inregistrat intarzieri la inceperea si administrarea tratamentelor de combatere a cancerului, iar investigatiile de preventie au fost amanate sau chiar anulate. “In cazul unui pacient oncologic, o intarziere de 6 luni la control poate insemna diferenta dintre viata si moarte”, a fost concluzia ingrijoratoare autoritatilor prezente la eveniment.

“Peste jumătate din pacientele cu cancer din Romania (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II). Cancerul de sân este unul dintre principalele cauze de mortalitate pentru femeile din România conform Globocan, 2018. Anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, iar numărul deceselor se ridică la 3.209 si fiecare persoană decedată din cauza cancerului de sân a pierdut prematur aproximativ 13 ani de viață.”, a adaugat Mihaela Geoana, Presedinte si co-fondator al Fundatiei Renasterea, care, din 2001 pana in prezent, a reusit prin actiunile sale sa ajute 21.870 femei din provincie si 87 000 de femei din Bucuresti sa faca analize medicale gratuite la unitatile mobile sau la centrele medicale ale Fundatiei Renasterea.

Pe 25, 26 si 27 septembrie, Fundatia Renasterea va organiza pentru al saselea an consecutiv traditionala cursa Race for the Cure Romania, in premiera mondiala, in format digital, simultan cu 31 de state europene. Între cele 75 de echipe care susțin Fundatia Renasterea si strangerea de fonduri din Romania se numară si cele ale celebritatilor precum Andreea Esca, Inna, Alice Peneaca, Alexandra Dinu, Iuliana Tudor, Dana Rogoz, Catalina Ponor, Atena Boca sau Ada Condeescu, dar si ale echipelor de fotbal Dinamo si Rapid care s-au inscris in cursa digitala. Inscrierea fiecarui particinat consta intr-o donatie minima de 50 lei, care se va transforma in investigatii medicale gratuite pentru femeile din mediul rural, dar si in actiuni de sustinere a pacientelor oncologice din Romania. Premiera pe care o aduce editia din 2020 este ca participarea diasporei la Race for the Cure, de oriunde din Europa, va putea aduce sustinere si donatii femeilor din Romania pentru preventia si combaterea cancerului de san si de col uterin.

“Anul acesta, linia de start a evenimentului Race for the Cure nu va fi una fizica, iar locul de alergare poate fi oriunde: pe banda de alergat de acasa, pe aleile din jurul blocului, intr-un colt din Romania sau oriunde in lume. Important este sa ne inscriem pe platforma raceforthecure.eu, si apoi sa postam folosind #RFTC2020 si #Renasterea2020, aratand ca suntem alaturi de femeile din Romania. Statisticile sunt alarmante, rata mortalitatii din Romania fiind cea mai mare din Europa, deoarece preventia si diagnosticarea precoce sunt deficitare, iar dramele femeilor diagnosticate cu cancer sunt coplesitoare. Haideti sa coloram Facebook-ul si Instagram-ul in roz in zilele Digital Race for the Cure, pe 25, 26 si 27 septembrie, sa donam si prin actiunea noastra sa contribuim la salvarea de vieti. Fiecare inscriere e transformata de Fundatia Renasterea in analize medicale pentru femeile defavorizate, care poate nu au facut niciodata o mamografie sau un test Papanicolau!”, a declarat Mihaela Geoana, Presedinte si co-fondator al Fundatiei Renasterea.

Procedura de inscriere si participare, impreuna cu toate detaliile si informatiile legate de Race for the Cure 2020 si de actiunile Fundatiei Renasterea se pot gasi pe site-ul oficial al evenimentului international:  https://www.raceforthecure.eu/ro/ si pe https://fundatiarenasterea.ro/

Related Posts

Horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024

Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 6-12 mai 2024. Berbec Situații controversate în plan financiar! Este vorba…

Cum a fost Met Gala, cel mai important eveniment fashion al anului

O nouă ediție Met Gala a avut loc aseară la New York, iar celebritățile și-au dat doctoratul în…

Coffee Time! Interviu cu Andrei Cristian Stoica

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Vlad Huidu o ia la întrebări pe soția lui, Giulia

Cum arată o discuție tête-à-tête, între doi soți? Dar între doi soți celebri, care au și participat la…

Eroii României la Jocurile Olimpice

Ediția de la Paris de anul acesta se desfășoară în perioada 26 iulie – 11 august. Un moment…

Savantele (reale ale) României

La nivel global, în prezent, doar 33% dintre cercetători sunt femei. Acestora li se acordă mai puține finanțări…

Premierele lunii mai: filme noi la cinema

Blockbustere mult așteptate, comedii și povești pentru întreaga familie: iată care sunt premierele lunii mai la cinema. Kingdom…

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…