A List Magazine ∙ September 29, 2020 ∙ 4 min read

Expresia „mai bine previi, decât să tratezi”, atribuită lui Desiderius Erasmus (filosof olandez, în jurul anului 1500), a fost anul acesta, după apariția pandemiei, pe buzele și în mintea fiecărei persoane care s-a simțit, poate pentru prima dată, nesigură pe starea sa de sănătate.

 Prevenția este, așa cum afirmă filosoful Erasmus, calea spre o stare de sănătate mai bună și constantă, una care elimină riscurile de îmbolnăvire, chiar și pe cele neprevăzute. Conceptul de prevenție nu este nou, însă este foarte rar folosit, și presupune atenție constantă la stilul de viață, la alimentație, stres și oboseală. 

Prevenția este cea mai sigură cale pentru evitarea afecțiunilor cronice; aceste boli sunt cauzate de o dietă dezechilibrată, de inactivitate fizică și fumat. Mai multă atenție către prevenție, către viața de zi cu zi, o simplă schimbare a stilul de viață poate crește semnificativ starea de sănătate și longevitatea. 

Începând din toamnă şi până în primăvară (atunci când activitatea noastră se orientează în special către interior, indiferent dacă lucrăm de acasă sau la birou) virusurile trec cu ușurință de la o persoană la alta. Indispoziţia, oboseala, cefaleea, scăderea în greutate, uscăciunea foselor nazale şi epifaringelui, pruritul nazal, strănutul, nasul înfundat, durerile de cap  – toate acestea fac parte, pentru unii dintre noi, din manifestările care ne afectează sănătatea cu care își face debutul sezonul de toamnă-iarnă. Nici nu scăpăm bine de un virus că un altul își face apariția.

Ştiaţi că 15.000.000 este numărul de consultaţii medicale anuale aferente unei răceli? 

Ştiaţi că, în medie, copiii de la 6 luni până la 7 ani sunt afectaţi de 6-8 rinite sau răceli pe an?

O imunitate bună este însă o barieră greu de trecut de către virusuri. Sistemul imunitar poate fi „antrenat”, iar un nivel optim al acestuia poate fi atins și cu ajutorul homeopatiei. Homeopatia este o soluție care ar putea fi interesantă, disponibilă tuturor, atât pentru a ne ajuta corpul să prevină anumite afecţiuni, cât şi de a le ameliora sau vindeca.

Expresie a unei reacții de apărare naturală a organismului, homeopatia, prin diferitele posibilităţi medicamentoase, vă poate însoți în a străbate cu bine etapele unei răceli sau a unei stări gripale, de exemplu, însă poate fi şi un excelent mijloc de prevenţie a afecţiunilor cauzate de schimbarea sezonului.

La nivel global termenul de sănătate are astăzi semnificații multiple. 

Privit în detaliu, poate însemna şi viteza cu care medicii ameliorează sau rezolvă o problemă sau rapiditatea cu care medicamentele își fac efectul şi eficacitatea lor. Ceea ce este uitat adesea este faptul că organismul uman este un tot unitar, iar problemele de sănătate cauzate de ignoranță nu apar, de cele mai multe ori, izolat. Instant gratification (satisfacţia imediată) nu funcționează atunci când vorbim de organism și de restabilirea echilibrului. După o problemă de sănătate majoră organismul poate avea nevoie de câteva luni bune să funcționeze la capacitate totală.

O bună prevenție și un stil de viață echilibrat pot aduce doar beneficii.

Fiecare zi în care te gândești la tine este, de fapt, o zi în care te poți bucura mai mult de sănătatea ta. 

Așa că, în concluzie, îți oferim 10 recomandări de obiceiuri bune care te vor ajuta să implementezi prevenția cât mai curând:

  • Optați pentru mese sănătoase și cât mai variate.
  • Hidratați-vă.
  • Adoptați obiceiul celor 30 de minute de exerciții fizice pe zi.
  • Faceți pauze și ridică-te de la birou.
  • Urmăriți-vă greutatea corporală. 
  • Consumați cât mai puțin alcool și tutun.
  • Evitați factorii de stres.
  • Apelați la exercițiile de respirație. 
  • Dormiți bine. 
  • Ascultați recomandarea specialistului vostru în sănătate (medic, farmacist) şi folosiți metodele cele mai bune de prevenţie sau de refacere a organismului. 

(P)

Related Posts

Coffee Time! Interviu cu Bogdan Georgescu

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

3 ani pe o platformă de networking: ce-am învățat din 254 de întâlniri (cu mulți experți și câțiva ciudați)

Totul a început cu un text de la clienta mea ucraineancă londoneză, coach pentru executivi proaspăt promovați. „Știu…

Călătorește în România!

Asta îți recomandă #AlistGirls. Primăvara aceasta, descoperă frumusețile României în cinci locuri de poveste – perfecte pentru orice…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Camelia Caesar, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Cu viața erotică la terapeut

Există nenumărate motive pentru care oamenii se gândesc să înceapă „câteva” ședințe de psihoterapie. Psihologul și psihoterapeutul relațional…

Dragoste & bani: un subiect tabu și o relație complicată

Cel mai adesea, banii sunt un subiect delicat într-o relație de cuplu, deși gestionarea lor defectuoasă poate semăna…

Loc de mai bine: mamele care au nevoie de sprijin

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai…

5 cărți pe care le poți face cadou de Paște

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor…

Selena Gomez va avea un nou cooking show- Selena + Restaurant

După ce, în anii pandemiei a inițiat un cooking show filmat chiar în bucătăria ei, intitulat Selena+ Chef,…

Cine sunt câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seara, la Teatrul Național ,,I. L….