6 femei-lider care au schimbat lumea în 2020

femei-lider

Aceste femei-lider sunt dovada vie că progresul poate avea loc chiar și în circumstanțe dificile și ghidează națiuni cu voință de fier și iau act împotriva injustiției. Iată care sunt cele șase femei care au schimbat lumea în anul de grație 2020.

Într-un an afectat de criza generată de pandemie, care a secerat peste 1,5 de milioane de oameni și a devastat economia mondială, țările conduse de lideri femei au înregistrat rezultate semnificativ mai bune, mai ales în lupta impotriva virusului ucigaș, prin politici proactive, coordonate eficient.

Jacinda Ardern, primul-ministru al Noii Zeelande

jacinda ardern

Jacinda Ardern (40 de ani) a primit recunoașterea pentru una dintre cele ma eficiente reacții față de efectele pandemiei și a reușit să eradicheze virusul în timp record în țara sa. Este conducătoarea celui mai divers cabinet politic din istoria Noii Zeelande. Dintre cei 20 de membri, opt sunt femei, cinci sunt de origine Māori, trei sunt de origine Pasifika, iar trei sunt reprezentanți ai comunității LGBTQIA+.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei

angela merkel

Angela Markel abordează politicaa într-o manieră pragmatic-empatică, datorită background-ului ei de om de știință. Decizia lui Merkel din 2015 de a se implica în adăpostirea fluxului masiv de refugiați, decizie contestată de populație și de ceilalți politicieni, a determinat Uniunea Europeană să-i urmeze exemplul.  

Kamala Harris, vice-președinte SUA

kamala harris

Kamala Harris este prima femeie de culoare vicepreședinte SUA. Cariera ei îndelungată a implicat spargerea multor bariere legate de sex și de rasă. A fost prima femeie procuror din San Francisco și prima femeie de origine indiano-americană aleasa în Senatul american, iar acum este gata să înceapă una dintre cele mai mari provocări ale vieții ei profesionale și să devină al doilea om în stat.

Klementyna Suchanow, autor și activist politic polonez

klementyna

Când Curtea Constituțională a Poloniei a impus o interzicerea aproape totală a avorturilor în luna octombrie 2020, reacțiile vehemente ale populației față de guvernul conservator al țării n-au întârziat să apară. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, iar mulți dintre aceștia au fost mobilizați de gruparea The All-Poland Women’s Strike, condusă de activista Klementyna Suchanow. Aceasta s-a ridicat împotriva imixtiunii Bisericii în politică și în viața cetățenilor și a declamat actele de agresiuni sexuale și de ipocrizie ale Bisercii, într-un scandal fără precedent.

Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford și co-fondator Vaccitech

sarah gilbert

Omul de știință Sarah Gilbert a dezvoltat un vaccin anti-coronavirus, care ar putea contribui la combaterea pandemiei. Datele recente arată că vaccinul Oxford/AstraZeneca, la care Gilbert a lucrat împreună cu echipa ei, ar avea o eficiență de 90% în combaterea virusului și este mai ieftin și mai ușor de depozitat decât celelalte vaccinuri a caror eficiență a fost, de asemenea, dovedită – create de Pfizer și BioNTech și de Moderna.

Sanna Marin, primul-ministru al Finlandei

sanna marin

În ciuda reputației de oază progresistă, Finlanda are o lege opresivă, numită Trans-Act- care îi obligă pe indivizii ce doresc o recunoaștere legală a identității lor sexuale să treacă printr-o verificare medicală de ordin mental și să recurgă la sterilizare. Primul-ministru, Sanna Marin (35 de ani), vrea să schimbe acest lucru și militează pentru dreptul oamenilor de auto-identificare în ceea ce privește genul. Aceasta este cea mai recentă inițiativă a cabinetului ei, compus în totalitate din femei.

Foto: Hepta, University of Oxford

Categorii Lifestyle