Ziua Internațională a Muzeelor. Află ce poți vizita

Putem vizita muzeele doar în teorie. Până la deschiderea lor fizică, azi celebrăm Ziua Internațională a Muzeelor și ne bucurăm în continuare de tururi virtuale în fiecare zi, nu doar o dată pe an.

“Muzee pentru Egalitate: Diversitate şi Incluziune” – așa a numit Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM) tema ediției din 2020. “În această ediție, dorim să sărbătorim multiplele perspective care alcătuiesc muzee, comunitățile și oamenii lor, precum și să dobândim instrumentele necesare pentru identificarea și depășirea prejudecăților în ceea ce oferă și în poveștile pe care le spun. Aceste ambiții nu se limitează la 18 mai, le vom urmări atâta timp cât este nevoie, alături de profesioniștii muzeali care se află deja în prima linie a căutării egalității”, a declarat pe site-ul ICOM Suay Aksoy, președinta organizației.

Ziua Internațională a Muzeelor se serbează din 1977, iar ediția de anul acesta se desfășoară, pentru prima dată, în circumstanțe excepționale. E-adevărat, mii de muzee rămân închise, chiar și în România, unde, deși autoritățile le-au declarat deschise, ele rămân așa doar pe hârtie, în lipsa unor măsuri concrete care să poată face vizita la muzeu sigură pentru cei care le trec pragul.

Poate de aceea tema ediției de astăzi nu este neapărat despre ceea ce găsim într-un muzeu, ci despre oamenii care însuflețesc și dau sens acestor locuri încărcate de istorie. Despre școlarii curioși – o categorie de public extrem de întâlnită în muzee –, despre curatorii pasionați, despre oamenii care iubesc arta, despre personalul de la pază sau, pur și simplu, despre vizitatorii ocazionali.

Pentru toți aceștia, muzeele din întrega lume pun la dispoziție tot mai multe forme de a face informația accesibilă și interesantă, în lipsa alternativei unei vizite reale.

Tematici de pandemie

Astfel, ICOM a elaborat o listă de activităţi posibile pe care muzeele le pot dezvolta pentru a ajunge la publicul lor de la distanţă, dar şi de concentrare pe partea “incluzivă” a acestor practici. În acest sens, iniţiativa audio “Ask a curator” sau “Le passeggiate del Direttore” (Plimbările directorului) promovate recent de Muzeul Egiptului de la Torino, sunt instrumente utile pentru a da o notă personală activităţilor. De cealaltă parte, Muzeul Oamenilor Obişnuiţi (Museum of Ordinary People – MOOP) invită publicul să împărtăşească propriile lor experienţe de viaţă în criza coronavirusului.

Pentru cei mici, Exploratoriul din San Francisco oferă activităţi online prin care să înţeleagă ştiinţa din spatele virusurilor şi cum se pot proteja oamenii împotriva acestora.

Totuși, există și o veste bună pentru cei care preferă să admire arta de foarte aproape. Pe fondul relaxării treptate a restricţiilor, o serie de muzee din întreaga lume au început să îşi deschidă precaut porţile. Regulile de vizitare sunt însă stricte: măştile de faţă sunt obligatorii, iar fiecare muzeu trebuie să ofere vizitatorilor dispozitive cu dezinfectant pentru igienizarea mâinilor şi rute unice.

 

Găsești mai jos câteva mari muzee ale lumii, dar și unele din România care oferă acces online.

 

Muzee ale lumii

Pinacoteca di Brera, Milano

Galeria Uffizi, Florenţa

Muzeele Vaticanului

Muzeul Luvru, Paris

MET, Muzeul Metropolitan New York

Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg

Muzeul de Arheologie, Atena

Muzeul Prado, Madrid

British Museum, Londra

Galeria Naţională de Artă, Washington

Muzee din România

Muzeul Aviației  – Există un tur virtual 2D, care necesită Adobe Flash. Cel mai bine se poate observa de pe desktop.

Muzeul Grigore Antipa

Muzeul Național de Istorie a României – are tururi virtuale în format 2D și chiar 3D (puteți să urmăriți cu ochelarii pasivi pentru 3D) (are nevoie de flash).

Muzeul Național de Artă al României – Muzeul Theodor Pallady – tururi virtuale pe fiecare cameră (are nevoie de flash).

Muzeul Național Cotroceni. 

Grădina Botanică din București – “Dimitrie Brandza” – Tur virtual stereo 3D, necesită ochelari 3D.

Turul virtual al fostei închisori comuniste de la Doftana.

Castelul Bran – prezentare video.

Casa Memorială “Ion Creangă” – o prezentare a casei memoriale și un tur virtual, care necesită flash.

Pentru lista completă a muzeelor ce pot fi vizitate online, accesați linkul http://www.cimec.ro/muzee/muzee-cu-tur-virtual.html?fbclid.

Foto: Pexels.com

Categorii Lifestyle