Zilele Filmului German: 6 pelicule de neratat

Agenda acestei toamne este foarte, foarte plină pentru cinefili! După ce am alergat de la un film la altul, să prind cât mai multe titluri la Les Films de Cannes à Bucarest, acum e timpul să mă organizez pentru Zilele Filmului German, care vor avea loc între 3 și 9 noiembrie, la Cinemateca Eforie din București.

Va fi prima ediție la care merg și trebuie să recunosc că sunt tare curioasă de filmele selecționate de actrița Ozana Oancea. Am văzut deja In Zeiten des abnehmenden Lichts / In Times of Fading Light, un film despre un comunist convins, care aniversează 90 de ani alături de familia sa ciudată, un film la care am râs tare mult și pe care vi-l recomand cu încredere și vouă la Zilele Filmului German.

Iar pe lista propunerilor mele sunt și…

Die Mitte der Welt / Center of My World

În regia lui Jakob M. Erwa, Die Mitte der Welt îl are în prim-plan pe Phil (Bendix Hansen), un adolescent confuz, care încearcă să se descopere pe sine și să își descopere trecutul. Nu știe mai nimic despre tatăl său, iar toate relațiile sale curente stau sub semnul haosului – relația cu mama sa, Glass (Sabine Timoteo), care are iar un nou iubit, cu sora lui geamănă, Dianne (Ada Stappenbeck), care se retrage tot mai mult în lumea ei, ba chiar și cu Kat (Svenja Jung), prietena lui cea mai bună. Iar ca și când toate acestea nu ar fi fost îndeajuns, după vacanța de vară, Phil se îndrăgostește de noul său coleg de clasă, iar lumea lui devine și mai tensionată.

Unterwäschelügen / Love Steaks

Henning Gronkowski își joacă propriul rol în majoritatea filmelor în care apare, iar Unterwäschelügen nu face excepție. În Unterwäschelügen, regizorul Klaus Lemke explorează relația dintre el, un pierde-vară notoriu, și cele două femei din viața sa, în fața cărora Henning nu are nicio șansă. Abordând subiecte curajoase, plin de umor și spontaneitate, Unterwäschelügen este unul dintre titlurile cu potențial de la Zilele Filmului German.

Offline – Das Leben ist kein Bonuslevel / Offline: Are You Ready for the Next Level?

Unul dintre filmele din secțiunea DFG Young, Offline – Das Leben ist kein Bonuslevel abordează un subiect de actualitate în special în rândul adolescenților. Jan e timid și își petrece cea mai mare parte din timp pe internet. Sub identitatea virtuală a neînfricatului războinic Fenris, a devenit dintre cei mai buni gameri ai jocului „Schlacht um Utgard“ (Bătălia pentru Utgard). În timpul pregătirilor pentru un turneu important însă, contul lui este spart de hackeri. Jan (Moritz ) știe cine este în spatele atacului: magicianul întunecat Loki. Pentru a-și recâștiga identitatea digitală, Jan nu are de ales decât să pornească într-o călătorie în lumea reală, fără niciun suport tehnologic.

Die letzte Sau / The Last Pig

Trebuie să recunosc că primul lucru care mi-a atras atenția la acest film a fost titlul, care în română se traducea „Ultima purcică”. Și pare o poveste atât de simpatică încât merită inclusă pe lista de must see de la ZFG. Urmează o perioadă neagră pentru crescătorul de porci Huber (Golo Eurer). Ferma lui e în faliment, iar micii agricultori nu mai pot face față competiției din partea fermelor industriale. Și când mai cade din cer și un meteorit care îi face ferma praf și pulbere, lui Huber chiar nu îi mai rămâne altceva de făcut decât să-și ia lumea în cap și să hoinărească ca indienii din poveștile copilăriei. Huber devine astfel un rebel acum și, în călătoria sa, întâlnește alți oameni ca el. Oameni mici, distruși de oameni mari.

Der geilste Tag / The Most Beautiful Day

Pe Andi (Matthias Schweighöfer), pianistul capricios și foarte ambițios, și pe visătorul Benno (Florian David Fitz) îi unește un singur lucru: faptul că vor muri în curând. Fac rost de bani și călătoresc în Africa – un coșmar pentru ipohondrul Andi, dar o mare provocare și pentru Benno, care va fi nevoit să-și înfrunte pentru prima dată trecutul. Călătoria nu ascunde numai provocări, ci îi poartă și printr-o serie de întâmplări amuzante, tragice, dramatice, dar și periculoase, spre adevăratul lor țel – cea mai tare zi și recunoașterea faptului că, pentru a nu o risipi, trebuie să-ți iei viața în propriile mâini.

Foto: outnow.ch

Categorii Lifestyle