#WelcomeToMyStudio: povestea clutch-urilor din mătase SILKDOM

silkdom

„Imaginaţi-vă că, la un moment dat, pe pământ nu ar există decât ţinute negre, dar că la accesorii am avea libertate necondiţionată. Ar fi fascinant să privim o mare de fiinţe negre, cu poşete colorate imprimate romantic cu flori sau cu fluturi sau dimpotrivă, visător, cu pene, sau bogat ornamentate cu arabescuri aurii, sau autoritar cu lanţuri şi cheiţe. Nu ar spune asta totul despre fiecare dintre noi?”, explică Mădălina Nistor, owner SILKDOM, de ce s-a îndrăgostit iremediabil de clutch-urile din mătase. Și de ce orice petec de material fin se poate transforma într-o poveste minunată. Am stat de vorbă cu Mădălina despre începuturi, despre ppovești emoționante și planuri de viitor.

Cum ai început afacerea cu aceste clutch-uri din mătase?

Business-ul pe care îl conduc a pornit aparent de la o nevoie personală, însă repede mi-am dat seama că el este clădit de fapt pe o moştenire de la o bunică fabuloasă şi pe pasiunea mea pentru materiale preţioase, vibrante. Am fost crescută de bunica mea, o doamnă specială, care trăia frumos şi care dădea valoare oricărui lucru pe care îl atingea. Ea m-a învăţat să iubesc mătasea, pe care o purta mai mereu. De mică am purtat şi eu mătase, era pentru mine un fel de recompensă, premiu, refugiu, vis. Aşa cum e ciocolata pentru alţii. Aşa am ajuns să colecţionez mătase fără vreun scop anume. Am cumpărat primul metru de mătase la 16 ani şi de atunci nu m-am mai oprit. O aduceam acasă şi o stocam în cutiile special cumpărate pentru asta. Nici nu mă gândeam să fac ceva cu ea, doar că îmi plăcea să o admir din când în când.

Înainte de botezul fiului meu, mi-am căutat un clutch din mătase care să-mi completeze ţinuta, o rochie galbenă din catifea şi tulle. Şi am descoperit că piaţa din România nu e generoasă pe această nişă. Aş fi fost dispusă să cheltuiesc o mică, mică avere pentru un astfel de accesoriu-bijuterie? Da, în mod sigur! Dar nu mai mult de 500 de euro.. În România, 300 de euro costă o creaţie oarecare, din material comun. În afară, creaţiile din mătase aparţinând marilor designeri costau peste 1.000 de euro. M-am resemnat până când, într-o zi, mi-a venit ideea de a face eu clutch-uri din mătase. Au urmat opt luni de teste cu suişuri şi coborâşuri şi în noiembrie anul trecut am lansat pe piaţă proiectul SILKDOM, singurul brand din România sub care sunt produse, manual, clutch-uri unice din mătase naturală.

silkdom

Cât de greu găseşti materiale şi care e cea mai mare provocare atunci când trebuie să lansezi o colecţie nouă?

Hmm, nu ştiu ce ar fi bine să spun, dar adevărul e că atunci când cumperi mătase de la 16 ani, acest proces nu mai este o provocare. Am deja furnizori care mă cunosc atât de bine încât mă sună de fiecare dată când primesc ceva „pe care scrie Mădălina”. Cumpărăm mătase de peste tot din lume; uneori şi din România. Bunica a lucrat pe vremuri la o fabrică de mătase, îmi pare rău că meşteşugul s-a pierdut şi că nu pot cumpără mătase produsă în România. Paris, Italia, Londra sunt oraşe unde găsim mereu ceva care să ne placă. Dar îmi place şi Jim Thomson, de exemplu.

Cât de mult ştiai despre modă, cât de mult ştiai despre business înainte de a începe cu SILKDOM? 

Ştiam tot ceea ce mă învăţaseră marile capitale ale modei. Am călătorit de mică la Paris şi Londra, m-am îndrăgostit de Alexander McQueeen, Dolce & Gabbana, Miu Miu, Etro, Dior. Mai apoi, cineva care ocupă un loc foarte special în viaţa mea mi-a arătat frumuseţea mătăsurilor Leonard, a cravatelor plisate din mătase Brioni. Ştiam şi ştiu că marile branduri sunt curajoase şi, dacă vă uitaţi la actualele colecţii toamna-iarnă propuse de Dolce & Gabbana sau Miu Miu, veţi înţelege ce spun. Mi-au plăcut întotdeauna statement-urile şi cred că ele pot fi exprimate minunat în modă şi foarte condensat în clutch-urile de care m-am îndrăgostit.

silkdom

Cât durează să faci un clutch? Se fac la comandă, ai colecţii periodice?

Depinde de clutch. În general între trei şi șapte zile, în funcţie de complexitatea piesei. Pe lângă mătase, lucrăm cu dantelă, cristale, perle, pene. Cele pentru mirese sunt complexe dar absolut minunate. Avem piese unice. Noi nu facem serii. Credem că fiecare femeie trebuie să aibă ceva numai al ei, fie acel obiect chiar şi un clutch. Eu sunt egoistă din acest punct de vedere, astfel încât SILKDOM este un brand care încurajează unicitatea, nu cultura de masă. Lucrăm mult la comandă. Ne plac ideile noi, clientele pretenţioase şi îndrăzneţe, în special miresele.

Care a fost cea mai emoţionantă poveste pe care ai auzit-o legată de un clutch făcut de tine?

O mamă excepţională a venit la noi cu două petice de mătase şi două din dantelă. Le păstrase ani buni şi proveneau din rochia de mireasă a fiicei ei. M-a rugat ca din ele să-i fac un clutch pe care să-l lase amintire fiicei ei. I-am făcut clutch-ul, pe care am şi gravat un mesaj emoţionant şi m-a mişcat modul în care acest obiect poate păstra amintiri, poveşti, sentimente.

silkdom

Ce poveşti spun despre ţine genţile pe care le creezi? 

Clutch-urile SILKDOM sunt o extensie a mea. Ele povestesc despre senzualitate, îndrăzneală, feminitate, statement-uri asumate, emoţii. Toate la un loc. Clutch-urile mele sunt pasionale, ele nu lasă pe nimeni rece, sunt remarcate.

Unde găsim genţile tale?

În locuri minunate, unde găsiţi fie creaţii spectaculoase aparţinând altor designeri români, fie obiecte rafinate, sofisticate. La Molecule F Concept Store în Promenada Mall, la Dacia24, la Azay sau pe www.silkdom.com.

silkdom

Cât de departe în lume au ajuns genţile?

Sigur ştim că au ajuns în Anglia şi Israel, pentru că le-am trimis chiar noi acolo. Mulţi dintre clienţii noştri le-au făcut cadou, însă ne este greu să spunem dacă au ajuns peste mari şi ţări sau au rămas în România.

De ce avem nevoie de un clutch elegant în garderobă?

De ce avem nevoie de bijuterii sau de parfum? E simplu: pentru că ele ne definesc, vorbesc despre noi, despre statutul nostru social mai mult decât orice altceva. Imaginaţi-vă că, la un moment dat, pe pământ nu ar există decât ţinute negre, dar că la accesorii am avea libertate necondiţionată. Ar fi fascinant să privim o mare de fiinţe negre, cu poşete colorate imprimate romantic cu flori sau cu fluturi sau dimpotrivă, visător, cu pene, sau bogat cu arabescuri aurii, sau autoritar cu lanţuri şi cheiţe. Nu ar spune asta totul despre fiecare dintre noi?

Un accesoriu îţi da putere, transformă o femeie într-o regină a clasei sale sociale. Port mătase pentru că pot şi pentru că ştiu ce e valoros, spune o poşetă. Port parfumul X pentru că e o armă a seducţiei pe care mi-o permit. Port ceva pentru că mă defineşte, pentru că doresc să fiu unică. Un clutch din mătase este o investiţie fantastică pentru că poate fi purtat oricând şi oriunde, pentru că este un accesoriu vizibil, pentru că are putea de a individualiza şi îmbogăţi orice ţinută.

silkdom

Ce pregăteşti pentru această toamnă? 

Wait and see. Sau mai bine, vizitează-ne pe www.silkdom.com. din când în când.

Madalina Nistor Silkdom
Mădălina Nistor, owner Silkdom

Fotografii:www.silkdom.com.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO – Welcome to my Studio: Parlor