#WelcomeToMyStudio: MOOGU și bijuteriile inspirate de natură

O știu pe Andreea Mogoșanu de multă vreme, și recunosc că m-am îndrăgostit mai întâi de colecția ei de inele și pandantive cu animale. Apoi, am urmărit colecțiile și m-am minunat de fiecare dată de superbele piese care ies din atelierul ei – de la verighete personalizate cu amprentele mirilor până la cercei care par desprinși dintr-un copac exotic. Am stat de vorbă cu designerul MOOGU despre colecția specială pe care o prezintă la A List Designers Boutique, în București Mall, și moodbordul care o însoțește la fiecare colecție. 

Ce aduci nou la A List Designers Boutique?

Pentru A List Designers Boutique am pregătit o colecție capsulă alcătuită din bijuterii gravate cu constelațiile zodiilor. Este o colecție la care mă gândesc de câteva luni bune și pe care am decis să o lansez la început de toamnă pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor care își doresc să poarte mici simboluri cu semnificație, aducătoare de bucurie și de… noroc. Este vorba despre piese extrem de versatile, atemporale în adevăratul sens al cuvântului și menite să însoțească experiențele mici și mari de zi cu zi. Pentru început, constelațiile zodiacale se vor regăsi pe pandante, însă în colecția-capsulă urmează să fie incluse treptat și ale tipuri de bijuterii. 

Care este modelul / piesa MOOGU pe care o repeți în fiecare colecție de toamnă?

Dacă în urmă cu câțiva ani întreaga mea atenție era concentrată asupra colecțiilor de bijuterie contemporană, în prezent MOOGU reunește patru linii creative distincte, care sunt completate constant cu piese noi: Contemporary Jewellery (bijuterii versatile, care se adaptează cu ușurință oricărei ocazii), Concept Fine Jewellery (bijuterii realizate exclusiv din aur și încrustate cu pietre prețioase), Bridal (inele de logodnă și verighete) și BabyMOG (linia de fine jewellery pentru bebeluși și copii). Acestora li se adaugă și colecțiile capsulă, precum cea lansată acum la început de toamnă și disponibilă în premieră la A List Designers Boutique. Particularitatea bijuteriilor MOOGU constă tocmai în aceea că ele sunt realizate în serii mici, așadar nu aș putea spune că există vreo piesă anume care se repetă. În mod cert însă, o constanță a colecțiilor mele este reprezentată de piesele inspirate de natură, iar aici mă refer îndeosebi la cerceii al căror design redă delicatețea petalelor de flori: de la catalpă, o specie care înflorește o singură lună pe an, până la lalea sau frunzele evantai ale gingko biloba.

Care sunt materialele preferate cu care lucrezi și care sunt cele pe care ai preferă să nu le ai de „studiat”?

Fiecare material comportă anumite particularități care îl fac special, dacă, desigur, este prelucrat corect și pus în valoare așa cum trebuie. Prima colecție de bijuterie contemporană am lucrat-o în plexiglas, dat fiind că mi-a fost mai ușor să mă exprim astfel la început, iar într-o anumită măsură plexi-ul era și cool, mai ales purtat într-un styling cu influențe 80’s. Ulterior am deprins tehnica de lucru în argint, iar de câțiva ani m-am specializat pe tot ceea ce înseamnă fine jewellery, adică bijuterii realizate din aur, impecabile din toate punctele de vedere, de la finisaje și până la montură. Este un alt nivel în creația de bijuterie, unul la care am ajuns după mii de ore petrecute în atelier și investind constant în studiu și pregătire de specialitate. 

Care sunt piesele MOOGU bestseller în 2019? De ce?

Un feedback extrem de bun anul acesta l-am avut pe bijuteriile inspirate de natură – în special cerceii statement, pe piesele din colecția SINBols – declinările celor cinci simboluri în varianta inelelor, a cerceilor sau a colierelor (cei mai mulți clienți au fost atrași de povestea care însoțește fiecare simbol în parte), pe foarte multe modele din linia Bridal, care a fost vorba despre inele de logodnă sau verighete, și recent pe cerceii și brățările pentru bebeluși și copii ce alcătuiesc colecția BabyMOG. 

Ce punem pe lista de cumpărături cu produse Moogu pentru reîntoarcerea la școală / facultate / job?

În primul rând trebuie să te gândești că bijuteria pe care alegi să o porți marchează un moment important din viață, un nou capitol de care îți vei dori cu siguranță să îți amintești peste ani. Prin urmare, în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție, ideal ar fi să îți concentrezi atenția asupra unei piese prețioase, care știi că va rămâne cu tine nu doar un sezon, ci o viață întreagă. În colecția-capsulă de bijuterii gravate cu constelații, poți găsi de exemplu un pandant din argint cu „arhitectura” propriei zodii, realizat manual cu multă atenție și drag în atelier. O astfel de piesă o poți face cu ușurință și cadou. Nu ai cum să dai greș. La fel de bine însă îți poți îndrepta atenția și spre piesele fine și delicate din aur (tot cu poveste) – inele subțiri, lanțuri elegante, brățări fixe, care reprezintă o investiție sigură și pe termen lung. 

Perioada din istorie a modei care ar lua mereu nota 10, după tine, ar fi…

Cu siguranță perioada anilor ’50 și epoca „new look” care a marcat un nou capitol în modă, ultra-sofisticat și fascinant din toate punctele de vedere. Inclusiv în ceea ce privește latura accesorizarii, publicul feminin fiind încurajat, prin intermediul ad-urilor publicitare în care apăreau staruri ale Hollywood-ului, să poarte bijuterii nu doar la ocazii speciale, ci în mod curent, în viața de zi cu zi. Este perioada în care a luat avant creația de „costume jewelry”, în care cerceii, brățările și colierele au devenit oversized, în care pietrele prețioase au beneficiat de o revenire spectaculoasă, încurajat fiind consumerismul post-război și în care în media s-a vorbit parcă mai mult ca niciodată despre eleganță, strălucire și glamour. 

Top 3 designeri de bijuterii all times, după tine, ar fi…

Shaun Leane, Karl Fritsch și Victoire de Castellane.

Bucureștiul, dacă ar fi o piesă MOOGU, ar fi…

Un inel sau o brățară cu amprenta proprie. Pentru că și Bucureștiul, ca orice altă capitală, înseamnă ceva diferit pentru fiecare locuitor al său, iar fiecare a trăit cel puțin o experiență unică în acest oraș. 

Planurile pentru următoarea perioadă includ…

Dezvoltarea în continuare a liniilor de bijuterii, în special a celor concept fine jewellery și mutarea atelierului și a showroom-ului într-un spațiu mai generos.

Unde găsim produsele MOOGU?

În showroom-ul MOOGU situat pe Str. Ion Brezoianu, nr.4, et.2, în e-shop-ul www.moogustore.com, în concept-store-ul Molecule-F și pe www.molecule-f.com, iar până pe 29 septembrie și în A List Designers Boutique.

Designerul Andreea Mogoșanu