#WelcomeToMyStudio: despre ținute care trec testul timpului, cu designerul Ina Isbășescu

Ina a început prima dată să imagineze orașe pe hârtie, cu arhitecturi splendide și construcții care să te îmbie la visare. La un moment dat însă, și-a dat seama că orașele n-ar fi niciodată atât de vibrante și cu atâta personalitate dacă pe străzile lor n-ar exista cele mai frumoase ținute din lume. „Am studiat arhitectura și în acest fel am descoperit scenografia. Am practicat scenografie și am descoperit costumul. Am experimentat crearea de costum și am descoperit crearea de haine”, povestește designerul Ina Isbășescu, care a lansat recent o primă colecție de haine, în colaborare cu un mare producător de textile (www.inais.ro). Cumva, eu una aș spune că e o premieră, pentru că, de cele mai multe ori, pentru designeri provocarea în zilele noastre nu mai rămâne sursa de inspirație, nici creativitatea în alegerea modelelor, ci locul de unde ar putea să-și cumpere cele mai bune materiale. „Avem nevoie de artă și nu numai în fashion. Dacă vrei, e un alt tip de hrană și, din păcate, uităm că acest combustibil este extrem de important. Este, de fapt, o nevoie umană esențială. O nevoie ca și moda, de altfel. Moda, în adevăratul sens al cuvântului, este o artă”, punctează designerul.

Ina, de ce ai ales atât de mult denim pentru prima colecție INAIS?

Pentru că denimul e mereu actual, pentru că este confortabil și relaxat, pentru că ne arată că putem să ne păstrăm sufletul tânăr pentru totdeauna. Sunt sigură că acest material își transmite atributele celor cărora îl poartă: putem renunța la eterna pereche de jeanși în favoarea unei rochii sau fuste din denim (vopsită manual, de ce nu?), la fel de confortabilă dar cu mult mai multă personalitate. Am pus denim în tipare clasic-moderne, în linii simple, și l-am transformat, l-am tratat, l-am vopsit, pictat și reevaluat. Un alt aspect important este tehnologia denimului, care a evoluat enorm. Spre deosebire de acum 30 de ani, astăzi se pot face piese incredibile din această fibră naturală.

Cum ai stiliza tu piesele de denim din colecție?

La o ocazie specială m-aș îmbrăca cu rochia cămașă cu trenă aurie – Goldentrain. E foarte comodă, dar și o apariție în același timp. Sau aș lua pe umeri capa aurie din denim, peste orice rochie lungă, de seară, din garderobă. În weekend, la o plimbare cu prietenii, aș purta un tricou Onewayoranother, pe oricare dintre cele două fețe ale sale, cu o fustă din denim, cloș midi, și o pereche de sneackers. Important e să mă simt comod și să pot să mă plimb cât e ziua de lungă. La office aș putea să port oricare dintre rochiile INAIS, chiar și cele cu nuanțe de auriu. Dar, ca să aleg totuși o ținută, aș purta cămașa albă cu auriu, Traceofgold, la orice fustă din garderobă, preferabil neagră conică simplă. Sau fusta aurie conică, Covermegold, cu orice cămașă albă simplă din garderobă.

De ce va fi diferită colecția INAIS? 

INAIS by Simiz este primul parteneriat între un designer român și unul dintre cei mai mari producători autohtoni, ceea ce se traduce printr-o simbioză puternică între creativitate și tehnologie avansată, între creativitate și gândire de business pe termen lung. Împreună facem haine care să fie purtate ani la rând, versatile, din țesături de cea mai bună calitate, prelucrate într-o fabrică cu un know-how complet în zona de confecții. Facem haine confortabile care pot fi purtate de femei cu orice tip de siluetă. Facem haine practice, dar feminine, pentru femei curajoase, autentice, oneste – cu sine și cu ceilalți. INAIS este diferită, ca oricare dintre noi. Obiectele create sunt producție de serie cu o notă de obiect unicat. Pentru că sunt prelucrate manual prin vopsire și prin diferite efecte „handmade”, însă realizate în fabrica de confecții, de profesioniști. Pentru prima colecție INAIS denimul este coloana vertebrală, și nici că ne puteam gândi la un material „de debut” mai potrivit: poate fi purtat cu absolut orice, este rezistent, îmbătrânește frumos, capătă o nouă viață cu fiecare purtare și spălare, își găsește mereu locul în tendințele vremurilor, e mereu actual și continuu reintepretat. Exact așa cum sunt creațiile INAIS.  În plus, pentru că suntem firi calde și solare, „amprenta” colecției a fost auriul, aplicat manual, ceea ce face ca unele dintre creații să fie unicat, în nuanțe picturale cu lumini și umbre.

Care e punctul de plecare pentru inspirația primei colecții?

Am avut două inspirații majore: feminitatea și curajul. Deși par antonimice, noi le considerăm complementare. Și, cu cele două atribute în minte, am creat piese care trec testul timpului și inspiră generații diferite de femei, dar care au în comun curajul de a purta creații care să reflecte propriul stil și propria personalitate. Atunci când am început să lucrez la prima colecție mi-am dorit ca aceasta să inspire, dar, mai ales, să ofere curajul de a-i inspira pe cei din jur. FREE TO INSPIRE. M-am gândit la ce aș purta oricând, feminin, la orice oră și moment din zi. Ce fustă, ce rochie aș purta fără să clipesc? Și cum ar trebui să arate ele, dacă ar fi să le port și dimineața și seara? Așa am realizat că aș purta mereu denim și materiale înrudite cu denimul, pe croieli simple, clasice. Un alt aspect de care am ținut cont a fost și cu ce anume le pot combina. Culori, textură, accesorii. Așa a apărut povestea auriului pe care, înainte de INAIS, din cauza unor prejudecăți, nu l-am purtat niciodată. Tocmai de aceea l-am integrat, iar acum este nuanța mea preferată.

De ce ai ales să faci o colecție în colaborare cu un producător de textile?

Pentru că avem nevoie de calitate și de branduri autohtone solide. INAIS este povestea a trei femei, din generații diferite, care s-au căutat și s-au găsit printr-o coincidență. Eu – designerul, Lidia Herescu – conectorul care ne-a unit și Elena Simiz – directorul adjunct al fabricii Simiz Fashion. Eu aveam multe idei neconcretizate, Elena își dorea foarte mult să cucerească piața locală, iar Lidia simțea potențialul din posibilul parteneriat. Am avut nevoie de foarte puțin timp până să ne dăm seama că INAIS exprimă cam tot ce ne-am propus să facem. Un brand feminin, matur, curajos și inspirațional.

Street style. Londra. Pentru libertatea de a purta orice și pentru inepuizabilele surse de inspirație.

Dacă ar fi să asociezi creațiile Inais cu un oraș, o melodie, acestea ar fi… Londra, tocmai din motivele enumerate mai devreme.  Melodia ar fi One Way or Another a celor de la Blondie.

Ce urmeaza pentru Ina Isbășescu? O minunată aventură.

Designerul Insa Isbășescu