#WelcomeToMyStudio: despre cămăși și nu numai – interviu cu creatoarea Pineberry

pineberry

Eu una ador cămășile. Și nu, nu lucrez într-un birou unde aș fi obligată să port câte una (albă sau albastră) în fiecare zi. Doar că mi se pare că nimic nu e mai comod ca o cămașă oversized purtată peste costumul de baie, la mare, și că nimic nu poate fi mai elegant ca un model din poplin sobru, asortat unor pantaloni cu paiete, pentru o petrecere nonconformistă. Așa că un brand ca Pineberry, cu ale sale colecții pentru office sau vacanță nu putea decât să-mi atragă atenția. Am stat de vorbă cu Alina Rachieru, fondatoarea brandului Pineberry (www.pineberry.ro), despre începuturi, reguli după care trebuie să îți alegi o cămașă, servicii personalizate pentru clienți și colecții pe care abia așteptăm să iasă pe piață.

De ce Pineberry?

În 2012, stând la o cafea cu prietena mea, Andra Oprișan, specialist în branding la o firmă din Londra (la acea vreme), ne-am gândit să găsim un nume potrivit colecțiilor mele de cămăși, colecții care deja existau pe piață, în garderoba corporatiștilor. Am vrut să creez o identitate de brand care să reprezinte exact esența business-ului și a produselor mele. Așa a apărut Pineberry care, de fapt, este un fruct hibrid creat din combinația dintre o căpșună și un ananas alb, cu semințe roșii. Pentru business-ul nostru, Pineberry a reprezentat exact mix-ul dintre vechi (experiența de 25 de ani a socrului meu pe piața internațională de cămăși) și nou (inovația și spiritul tânăr, ale mele și ale soțului), contrastul dintre clasic și modern – în ideea că am declinat acest produs clasic, CĂMAȘA, în toate formele ei moderne, jucându-ne cu pete de culori, cu diferite accesorii care să-i dea un twist și să o diferențieze de celelalte produse asemănătoare de pe piață.

De ce cămăși?

Business-ul de familie îl reprezintă o fabrică de producție cămăși. Am identificat o nevoie pe piața corporatistă din care am facut parte aproape 10 ani de zile (eu lucrând în bancă în tot acest timp) pe care am corelat-o cu oferta existentă în cadrul fabricii.

pineberry shirt

Ce știai despre modă sau despre business în momentul în care te-ai decis să lansezi acest brand?

Noțiunile mele despre modă erau la nivel basic, de cititor împătimit al revistelor de profil, de shopper cronic.☺Nu am studii de specialitate și nu mă numesc designer. Totul a început dintr-o dorință a mea de a-mi dovedi că pot dezvolta un brand românesc, de a readuce pe piața românească produse create aici, în România, de a revigora ce a fost odată producția românească. Da, mi-a fost de mare ajutor faptul că aveam în spate o fabrică de producție – acest lucru m-a ajutat în oferta diversificată pentru clienți, în stabilirea unui preț competitiv, în punerea în practică a oricăror modele ce mi-au trecut prin minte sau mi s-au părut că vor avea priză la public. Business am învățat pe parcurs, cu bune și rele, cu ups and downs; din păcate, nu există un manual al antreprenorului din care să înveți pașii către succes.☺

Ce a fost cel mai dificil, la început?

Cel mai dificil a fost la partea de producție – să învăț care sunt etapele fluxului de producție, ce se poate face, în ce mod și cum. A trebuit să învăț limbajul folosit în domeniu, termenii folosiți în crearea unei comenzi. La început, ceea ce mie mi se părea perfect logic în descrierea unui model se dovedea a fi înțeles exact pe dos în producție.

pineberry camasi fete baieti

Cum alegi materialele din care faci cămășile?

În fiecare an participăm la târguri de profil din Franța și Germania, unde se dă tonul tendințelor pentru anul următor, unde sunt prezentate culorile, țesăturile și texturile ce vor fi la modă. Avem un set de furnizori de țesături din Italia, Spania și Olanda cu care colaborăm de ani de zile și care îmi trimit în fiecare sezon noutățile. Dar, pe lângă toate acestea, țin cont și de feedback-ul clienților noștri.

De ce mai multe colecții de cămăși? O cămașă nu e… o cămașă? 🙂

Ne-am obișnuit clienții, încă de la început, că la Pineberry vor găsi mereu noutăți și diversitate. Noi nu repetăm modelele, în afară de cele clasice, basic, albe și bleu, la care reactualizăm mereu stocul. Însă restul modelelor se schimbă de la colecție la colecție, în funcție de tendințele sezonului respectiv. În fiecare an lansăm în jur de 6 colecții.

pineberry camasa gri

Ai un serviciu de livrare acasă pentru cămășile comandate. Crezi că asta te diferențiază de restul brandurilor care fac cămăși?

Încă de la început am gândit business-ul din punctul de vedere al clientului – pentru mine CLIENTUL este cel mai important. Așa că am gândit că tot ce înseamnă client service trebuie să vină în întâmpinarea clientului, care are timp limitat de shopping, care este încă nesigur atunci când cumpără haine, online. Astfel am decis să venim în întâmpinarea acestor situații și am decis să ofer un serviciu luxury pentru un brand de mass-market și am creat conceptul Magazinul vine la tine la birou/acasă” – în ideea că un client își poate comanda ce modele dorește, pe câte măsuri dorește să probeze, fără nici un cost suplimentar. Livrarea se face de către noi, in-house, și astfel oferim clienților posibilitatea să vadă / să probeze înainte de a decide ce cumpără. Acest concept este implementat momentan doar pentru București și Brasov; avantajul este că tiparul rămâne același și măsura nu se schimbă pentru următoarele colecții. Iar acest serviciu este unul din factorii care ne diferențiază de celelalte branduri de cămăși de pe piață.

Moodboardul colectiei de toamnă/iarnă 2017/2018 a inclus…

culoare și printuri, sub toate formele. Ne-am jucat cu flori colorate specifice toamnei, dar și cu dungi și carouri. Am îmbinat elemente de business cu casual, punând accent pe versatilitatea cămășilor – astfel că ele pot fi purtate atât în ținute office, dar la fel de bine se potrivesc și ținutelor smart-casual din weekend sau seara, la o ieșire în pub cu prietenii.

pineberry camasi

Ce pregătești pentru următorul an?

Pentru anul următor pregătesc o colecție capsulă ce va ieși în luna martie, în colaborare cu bloggerul Mămica Urbană și Oana Stoianovici (life coach) care are ca idee de pornire conectarea cu sine, redescoperirea feminității, iar în luna iunie voi lansa o minicolecție de cămăși pentru copii, colecție ce va face parte dintr-o colaborare mai amplă cu accesorii pentru copii semnate de Mădălina Spirleanu și sneakers colorați de la Diminutive Sneakers. Și, nu în ultimul rând, lucrez de câteva luni la o colecție specială, foarte dragă mie, pe care o voi anunța la începutul lunii decembrie – Colecția Centenară. Pentru că în 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, vom avea câte o cămașă cu motive tradiționale brodate, reprezentative pentru fiecare dintre cele 10 regiuni istorice. Poporul român are o întreagă zestre creativă, plină de simboluri despre viață și moarte, dragoste și tristețe, pe care vreau să le readuc în atenția publicului tânăr. Vor fi cămăși ce vor spune câte o poveste. Și toate vor transmite același mesaj Uniți suntem mai puternici”.

3 situații imposibile stilistic, dar în care ai putea să porți o cămașă Pineberry ar fi…

Eu nu prea cred în aceste reguli de styling și outfituri pe care nu ar fi smart” să le porți pentru ca ți-ai atrage comentarii.☺ Consider că poți purta orice te face pe tine să te simți bine, atâta timp cât ai incredere în outfit-ul creat și ai atitudinea de I don’t give a damn”.☺ Dacă e, totuși, să-ți răspund la întrebare, hai să zicem că ai arăta dubios într-o rochie de seară cu paiete și o pereche de sneakers – două piese din tablouri” diferite – însă situația se schimbă (zic eu) dacă îmbraci o cămașă bărbătească, pe care o înnozi în talie, cu un umăr căzut, neglijent, et voilà – ai creat acel aer de funky outfit.

pineberry camasa alba

Cele 3 reguli de bază atunci când îți alegi o cămașă sunt…

Când îți alegi o cămașă trebuie să te uiți, în primul rând, la eticheta de compoziție, ca să știi dacă este din fibre naturale sau nu și cum se întreține. Apoi verifică tiparul pe care este făcută – ca să știi dacă ți se potrivește. Există 3 tipare: slim fit, regular sau clasic. Și, nu în ultimul rând, uită-te la tipul de guler – există unele gulere foarte înalte care nu se potrivesc oricui. Sau există gulere foarte deschise, evazate, cu colțuri mari, care duc spre ideea de clasic.

Despre Alina Rachieru trebuie să știm…

Alina Rachieru este o tipă veselă și optimistă, dezordonată din cale afară, cu multe idei care vin de-a valma și vor să iasă la suprafață.☺ Care râde mult și pune suflet în tot ce face și care se pierde în detalii câteodată.☺ Am lucrat în domeniul bancar aproape 10 de ani, în Private Banking, unde m-am dezvoltat ca om de business. După ce am născut, mi-am regândit prioritățile și mi-am descoperit partea creativă, care și-a spus cuvântul în ceea ce s-a numit apoi Pineberry. Îmi place să învăț lucruri noi și să cunosc oameni noi, de la care pot să învăț câte ceva. Tocmai de aceea, timp de 4 ani la rând, am mers la toate cursurile Naked PR, unde am învățat despre ce înseamnă business în fashion, ce înseamnă Social Media pentru business-ul tău, cum să comunici brand-ul tău clienților, cum să aduci elemente de luxury într-un brand de mass-market. Nu-mi plac depresiile, nu le văd rostul – prefer să îmi bat capul să găsesc soluții ca să ies dintr-o situație nefavorabilă decât să-mi plâng de milă. De aceea îmi place să mă înconjor de oameni pozitivi și optimiști. Cam asta sunt eu.☺

alina rachieru

CITEȘTE ȘI:

VIDEO – Welcome to My Studio: Madeleine Artisan Jeweler