#WelcomeToMyStudio: despre bijuterii ca lucrări de artă itinerante, cu designerul Alexandra Nacu 

alexandra nacu bijuterii

Atunci când într-o zi aglomerată și cu sute de oameni care caută cel mai frumos cadou, într-un târg de designeri care mai de care mai creativi, pare poate dificil să remarci un anume brand sau o anume bijuterie. Cu toate acestea, eu îmi amintesc clar acel Crazy Christmas la care am ajuns lângă masa plină cu bijuterii imaginate de către Alexandra Nacu (www.alexandranacujewelry.com) și, mai ales, îmi amintesc cât de greu m-am lăsat dusă de lângă acei cercei suberbi și de lângă colierele cu poveste. Alexandra mi-a povestit atunci cu atât d emultă pasiune despre creațiile sale, despre lucrul cu metalul, despre design și bijuteria contemporană așa încât n-am renunțat până nu am avut-o invitată la rubrica #WelcomeToMyStudio.

De ce ai ales să faci bijuterii?

Totul a pornit în facultate, din dorinţa de a fi independentă financiar şi de a avea o ocupaţie a mea, unde nimeni nu mă putea  limita şi nu îmi putea spune pe ce direcţii să merg. Doream să fac ceva care să mă lase să mă exprim liber şi să-mi dea şansa să-mi depaşesc limitele. A fost o provocare să încep ceva nou după o perioadă în care m-am format într-un alt domeniu şi să transform o simplă idee într-o afacere fără niciun fel de plan de business sau investiţie. Bijuteria, pentru mine, este unul dintre mijloacele cele mai potrivite pentru a-mi exprima vizual interioritatea. De fapt, aceste forme pot fi privite şi ca un substitut al hârtiei sau pânzei, scena pe care se desfăşoară povestea mea, exprimând o realitate foarte personală. Sunt de fapt lucrări de artă itinerante.

alexandra nacu colier

Ce știai despre modă / despre business atunci când ai decis să pornești cu acest brand?

La început nu eram deloc pasionată de modă și nici ideea de business nu era familiară, însă mi-am dat seama că îmi place foarte mult să realizez bijuterii. Totul a devenit un business și s-au completat frumos unul cu celălalt.

Care a fost cea mai mare provocare pentru tine, ca designer? Cel mai fericit moment?

În contextul creaţiei artistice pot spune că provocările îmi caracterizează debutul. Nu pot menţiona o anume colecţie care m-a solicitat mai mult sau mai puţin. Provocările le caut şi, dacă nu apar, mi le construiesc din reflex în subconştient până ce se materializează. Urmez acest proces pentru că experimentez continuu şi am tendinţa de a depăși fiecare precedentă creaţie prin noi şi noi tehnici de abordare a materialelor folosite. Probabil că, în acest fel, nu mă pot plictisi niciodată de o rutină în realizare. Pentru orice designer cel mai fericit moment este acela când va fi apreciat pentru munca sa.

alexandra nacu look cercei

Povestește-ne o întâmplare simpatică în care personajul principal a fost o bijuterie Alexandra Nacu Jewelry.

Pot spune că nu mi s-a întâmplat o singura dată. Pe stradă mă întâlnesc cu cliente care mă opresc pentru a-mi arăta că poartă bijuteriile mele.

Bijuteriile tale sunt destul de minimaliste, aproape arhitecturale. Cum arată de obicei moodboardul tău?

La o primă vedere bijuteriile pot părea simple, însă  îmi place să risc, să experimentez, îmi place să mă joc cu această formă pură pe care să o virez din geometric în forme organice. Dacă o să îmi mențin stilul acesta sau dacă o să mi-l schimb… asta rămâne de văzut.

alexandra nacu bijuterie

Cu ce materiale lucrezi? Care este acel material cu care nu ai apucat să lucrezi, dar ți-ai dori foarte mult?

Prefer consistenţa metalului – argint sau aur – ce poate fi pusă în evidenţă de texturile pietrelor preţioase şi semiprețioase, iar în ultima perioadă am facut o pasiune pentru perle. Formele şi raportul dintre ele se subordonează întotdeauna unui concept, iar fiecare element ce compune o bijuterie este ales ca parte a unui întreg. Mi-ar plăcea să lucrez cu lemn și porțelan, probabil o voi face într-un viitor apropiat.

De ce să alegem o bijuterie de autor? Și care ar fi cele trei lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când cumpărăm una?

Primul lucru, atunci când cumperi o bijuterie de autor: alege-o cu inima. Nu vei greși niciodată. E ceva din tine care alege acea bijuterie, pentru că ea îți vorbește. Bijuteria de autor înseamnă în primul rând concept, idee. De aceea, mesajul odată descifrat, nu există alt mod de a o alege. Mărimea, strălucirea și greutatea nu contează. O bijuterie de autor poate să fie mică, perisabilă și chiar efemeră. Uneori, poți investi doar în idei, nu și în materiale. Atunci când ai ocazia, încercă să achiziționezi bijuteria din linia întâi, direct de la designeri sau din galeriile dedicate. Bijuteria de autor este o formă de artă care nu are nimic de a face cu piața mass market. Purtarea ei poate fi un statement și un act cultural în sine.

alexandra nacu inel

Ce povești spun bijuteriile tale despre clientele care le poartă?

Bijuteriile mele sunt purtate de către femei frumoase, gingașe, hotărâte, unice. Pot fi purtate de persoane speciale, capabile să înţeleagă povestea din spatele acestora, să preţuiască metalul preţios ca valoare intrinsecă şi să simtă vibraţia cristalelor şi a pietrelor folosite. Îmi propun ca, mai presus de imagine, bijuteriile mele să transmită energie pozitivă.

Ți-ai dori să vezi bijuteriile tale purtate de către…

… oricine știe să le aprecieze.

alexandra nacu bijuterii cercei

Ce vom vedea în colecția pentru primăvară Alexandra Nacu Jewelry? Care va fi cea mai mare supriză?

Am început deja să mă gândesc la noua colecţie, pe care urmează să o prezint la începutul primăverii, anul viitor. Nu sunt idei foarte bine concretizate, de aceea nu pot să vă dezvălui foarte mult, însă vă pot asigura că urmează o redefinire a brandului. Se va merge pe aceleaşi idei de linii simple, însă cu un mare impact vizual.

De ce avem nevoie de o bijuterie cu adevărat specială în viața noastră?

Cred că bijuteria ar trebui să fie semnul exclamării într-o ținută. De multe ori, te uiți la o femeie și spui wow pentru că îți place cum e îmbrăcată, dar inițial nu știi exact de ce. De multe ori, este grație unui accesoriu pe care ea îl poartă: o pereche de pantofi frumoți, o eșarfă sau o bijuterie. Cred că bijuteria are puterea asta, de a te scoate din anonimat, de a te diferenția de restul.

alexandra nacu cercei

Unde găsim bijuteriile tale?

Produsele se pot achiziţiona online, de pe site www.alexandranacujewelry.com sau pagina de facebook https://www.facebook.com/alexandranacujewelry. Mă puteți găsi și la târgurile cu specific din București, în timpul anului.

alexandra nacu
Alexandra Nacu