Vino la DISCO BTT, prima expoziție dedicată discotecilor comuniste

În perioada 21 octombrie – 11 noiembrie 2017, la Palatul Știrbei din Bucuresti (Calea Victoriei nr. 107), îți propunem o călătorie în timp, presărată cu momente haioase și muzică vintage. Expoziţia  DISCO BTT – Discotecile Comuniste îşi propune să redea, cu ajutorul unor multiple mijloace vizuale, o parte din istoria recentă a României, despre care nu există în prezent o documentaţie foarte clară, ea rămânând doar în memoria generaţiilor care au trăit-o: perioada anilor ’70-‘80.

Expoziția DISCO BTT este o creaţie artistică originală, inspirată din elementele acelor vremuri, ce îşi propune să poarte vizitatorul prin diverse spaţii neconvenţionale. Expoziția imaginează un traseu senzorial prin mai multe camere, concepute fiecare pe baza unei realități din acele vremuri. Spaţiul expozițional e format din opt încăperi pe care vizitatorul le parcurge, ghidat scenografic. Fiecare încăpăre reprezintă un capitol important în formarea unei imagini de ansamblu asupra a ceea ce a însemnat această perioadă din istoria comunistă. Nu există ghid, vizita e individuală, nu se formează grupuri de vizitatori, fiecare putând zăbovi oricât în oricare dintre încăperi. Expoziţia e construită cu ajutorul diverselor elemente audio-vizuale, combinate pentru a reda o emoţie concretă: muzică, proiecţii video, fotografii, decor, obiecte de recuzită, tipărituri, interviuri.

Conceptul expoziției DISCO BTT îi aparține regizoarei de film Iulia Rugină, cunoscută pentru filmele sale Breaking News (lansat în cinematografele din România în această toamnă, pe 29 septembrie), Love Building (2013) și Alt Love Building (2014).

„DISCO BTT e o călătorie. Pentru cei care au trăit perioada, e o reconectare cu lucruri și senzații pe care nu le-au mai întâlnit de mult. Pentru cei ce nu erau încă născuți cât să poată dansa vreodată în vreo discotecă studențească, e o lume nouă în care pășesc concret, din cameră în cameră, ca și cum ar fi acolo, acum 40 de ani”, spune Iulia Rugină.

Consultanța privind organizarea expoziției a fost asigurată de Sorin Lupașcu, celebru DJ în perioada discotecilor BTT. Scenografia e semnată de Andreea Popa, scenograf de film cu experiența a peste 20 de filme de lungmetraj și colaborări cu regizori precum Claude Lelouche, Joel Schumacher, Cristi Puiu, Cristian Nemescu sau Nae Caranfil.

Programul de vizitare DISCO BTT merge pe modelul orarului de funcționare al discotecilor din perioada comunistă, la fel ca și alte elemente supriză din cadrul expoziției, pe care vizitatorii sunt invitați să le descopere în traseul lor. Intrarea este liberă.

Categorii Lifestyle