Viitorul modei este high-tech!

Wearable Solar

Hainele nu mai sunt ce au fost! Ele nu se mai conformează tendinţelor, ci te ȋncoronează pe tine ca cel mai tare designer al propriei garderobe scoase la imprimanta 3D şi-ţi oferă la pachet gadgeturi de ultimă generaţie ascunse ȋn fibrele fustei sau jachetei. Crede-mă, lumea modei nu a fost niciodată mai captivantă! Vei afla ȋn continuare doar câteva dintre micile revoluţii care schimbă faţa modei şi o listă cu designeri-artişti-cercetători de care vei auzi ȋn curând din ce ȋn ce mai mult.

Jeanșii vor să-ţi vorbească!

Dacă astăzi când intri ȋntr-un bar observi că toţi cei prezenţi butonează de zor la telefoanele mobile sau ȋşi fac selfie-uri peste selfie-uri, poţi fi sigur că ȋntr-un viitor cu mult mai apropiat decât ai crede interacţionarea cu gadget-urile va fi cu mult mai puţin vizibilă, dar mai rapidă. Cum? O să ţi se pară suprinzător, dar hainele vor fi următoarele gadget-uri, detronând toate hi-tech-urile tradiţionale care vin cu o carcasă şi butoane.

Recent, Google a lansat proiectul Jacquard alături de Levi’s cu scopul de a crea fibre care pot fi inserate ȋn materialul denim şi care pot transforma jeanşii tradiţionali ȋntr-un gadget care poate ȋndeplini pe tăcute” toate funcţiile pe care le oferă ȋn acest moment un smartwatch conectat la mobil. Astfel, atingând pantalonii, vei putea respinge apelurile, reda muzică sau face o fotografie.

 Ȋncărcătorul mobilului? Inserat ȋn jacheta Tommy

Anul trecut, Tommy Hilfiger a lansat jacheta care are inserată pe spate o baterie cu paneluri solare la pachet. Astfel ai scăpat de marea grijă de a rămâne fără baterie ȋn timpul unei conversaţii. Să-ţi spun şi că este cât se poate de posibil ca la unul dintre fashion week-urile de anul viitor să vedem haine care folosesc energia corpului nostru pentru a ȋncărca gadget-urile?!

Dar nu numai Tommy lansează creaţii care ȋndeplinesc şi alte funcţii decât cea de a te ȋmbrăca, brandul Wearable Solar a creat haine care ȋncarcă bateria mobilului cu până la 50% ȋn doar câteva ore de purtare doar cu ajutorul energiei solare.

Tommy Hilfiger 11
Tommy Hilfiger

Tricoul, cel mai tare gadget de sport

Partea cea mai bună a viitorului? Nu va mai trebui să te chinui să-ţi aminteşti să nu uiţi acasă unul dintre zecile de gadget-uri pe care le foloseşti şi nici nu va mai trebui să te simţi incomod din cauza aparatelor care atârnă de braţ ȋn timp ce faci sport.

A fost lansat tricoul pentru sportivi Ralph Lauren PoloTech care nu numai că arată fantastic, dar face tot ce-ţi doreşti de la un gadget de sport: ȋnregistrează ritmul cardiac, paşii făcuţi, ritmul respiraţiei şi mult mai multe informaţii vitale pentru sportivi livrându-le ȋn timp real pe ecranul mobilului.

Ralph_Lauren_Polo_Tech_5
Ralph Lauren Polo Tech 5

Ce culoare are starea de spirit azi?

Cu un design minimal care face senzaţie şi cu o capabilitate incredibilă, aceea de a schimba culoarea ȋn funcţie de cum are chef purtătorul, creaţiile aparţinând colecţiei The Unseen semnată de designer-ul Lauren Bowker sunt pur şi simplu incredibile aşa cum poţi vedea ȋn imagini.

The Unseen 11
The Unseen

Iar dacă vrei să ieşi şi mai mult ȋn evidenţă, cumpără-ţi o rochie care, dacă este expusă la ȋntuneric, desenează fulgere pe suprafaţa ei sau un costum de baie semnat de designer-ul Amy Winters care-şi schimbă culoarea la soare, ambele parte din colecţia Rainbow Winters. 

rainbow winters 11
Rainbow Winters

Clutch-ul couture cu speaker integrat

Nu are rost să ne ascundem după deget, speakerele integrate ale mobilelor nu sunt prea bune, iar dacă vrei să asculţi muzica preferată sunt sigură că ai fost dezamăgită de multe ori de felul ȋn care este redată de smartphone. Dar pentru a nu fi nevoită să cari după tine o boxă ȋn geantă, Stellé Audio a creat Mini-Clutch Speaker, un clutch care oferă atât oglinjoară şi loc de depozitat esenţiale, cât şi un speaker integrat de ultimă generaţie care poate fi activat direct de pe carcasa stylish. Gentuţa poate fi conectată prin USB sau Bluetooth la toate gadget-urile tale pe care le şi poate ȋncărca. Genial… şi atât de fashionable!

StellÇ Audio Mini-Clutch Speaker
Stellé Audio Mini-Clutch Speaker

Nu ştii unde este acea bluză roşie?

Nici o problemă! Mai nou, fashion item-urile au integrate ȋn fibre un chip tracker pe care-l poţi activa cu ajutorul aplicaţiei TrackR descărcată pe telefonul mobil. Designer-ul Asher Levine (care a lucrat pentru Lady Gaga şi will.i.am) este primul care a inserat această capabilitate ȋn materialul creaţiilor sale. Este o găselniţă incredibil de utilă, nu?

asher levine
Asher Levine

Butaforie, şi mai multă butaforie

Bijuteriile nu vor mai fi doar bijuterii, ci vor veni la pachet cu diverse capabilităţi. Unele vor face adevărat spectacol, precum rochia cu maşină de baloane de săpun creată de Studio XO pentru Lady Gaga sau vor purifica aerul din casă sau oraş precum brăţara lui Alexandr Kostin, Hand Tree, care emite vapor, creaţia câştigătoare a concursului de proiecte Electrolux Design Lab Competition.

Alexandr Kostin
Alexandr Kostin

LEXUS – Studio XO from Bullion on Vimeo.

Rochia mea e pusă pe flirting!

Cu ajutorul unui software de detectare a privirii, designerul Ying Gao a creat o colecţie capsulă cu rochii care luminează ȋn momentul ȋn care cineva priveşte posesoarea.

Ying Gao 11
Ying Gao

Şi că tot eram la capitolul spectacol, nu putem omite brandul Moon Berlin, producător de haine de lux, care a lansat o colecţie incredibilă cu fashion item-uri care au integrate ȋn fibre circuite LED subţiri şi extra-flexibile.

moon berlin 11
Moon Berlin

Biofashion a.k.a fusta ta este vie!

amy congdon 11
Amy Congdon

Se pare că ȋntreaga lume s-a săturat de sintetice şi doreşte o viaţă mai verde, iar asta nu se rezumă doar la farfurie, ci şi la garderobă, astfel că oamenii de ştiinţă cu pasiune pentru fashion s-au pus pe crescut haine şi bijuterii ȋn laborator. Unele dintre cele mai spectaculoase creaţii biofashion vin din Anglia şi apaţin lui Susan Lee, care creează materiale ȋn laborator cu ajutorul unor culturi vii precum Kombucha sau cele folosite pentru bere. Dacă aveai vreo grijă, creaţiile pot fi purtate fără grijă, nu se vor umezi sau topi şi pentru că sunt protejate cu ajutorul unor tehnici speciale, nici furnicile nu vor atenta la hainele tale. Amy Congdon este creatoare de bijuterii vii şi cu un design spectaculos, ele fiind crescute din materie organică, ȋn laborator.

3D printing-ul sau te-ai născut designer”

Anul trecut s-a lansat prima colecţie fashion cu tipare care pot fi descărcate online, customizate şi printate cu ajutorul unei imprimante 3D ȋn orice magazin specializat. Colecţia lui Martijn van Strien este atât de spectaculoasă ȋncât dacă ai drum prin Amsterdam, unde vei găsi numeroase magazine cu imprimantă 3D, nu ezita să-ţi customizezi o rochie şi să o printezi. Dar liderul ȋn materie de dezvoltare a tehnologiei 3D printing este Nervous System, ultima creaţie a brandului, Kinetic Petals, find expusă ȋn Muzeul de Arte Frumoase din Boston.

martijn van striden
Martijn van Strien
nervous system kinetic petals
Nervous System Kinetic Petals

Kinematic Petals Dress from Nervous System on Vimeo.

Cu toate că este cu mult mai mainstream decât ceilalţi designeri prezentaţi mai sus, nu o puteam sări” pe celebra Iris van Herpen dacă vorbim de fashion hi-tech, creativa olandeză care fură show-ul celorlalte branduri de modă la fiecare fashion week. 

Iris van Herpen
Iris van Herpen

Bye bye real-life fashion shows!

Frustrată că nu ai nici o şansă să fii ȋn primul rând la un eveniment de modă cu magnitudine? Nici o grijă! Nu mai este mult până când fashion show-urile se vor muta ȋn lumea virtuală şi vor putea fi accesate fără limite de invitaţii” de către oricine, iar partea cea mai tare este că vei putea face zapping ȋntre mai multe show-uri ȋn acelaşi timp, astfel că brandurile vor fi nevoite să se străduiască şi mai mult să-ţi capteze atenţia. Cool, nu?

Foto: Google, Tommy Hilfiger, Wearable Solar, Ralph Lauren, The Unseen, Rainbow Winters, Stellé Audio, Asher Levine, Studio XO, Alexandr Kostin, Ying Gao, Moon Berlin, Susan Lee, Amy Congdon, Martijn van Strien, Nervous System, Iris van Herpen