VIDEO – Welcome to My Studio: Simina Filat

Ador gențile. (OK, și pantofii, nu mă pot ascunde). Însă, chiar și atunci când sunt pe grabă sau extrem de obosită, tot îmi găsesc câteva secunde să mă uit în dulap și să-mi aleg geanta care să mă inspire în acea zi, care să mi se pară că se potrivește nu doar cu ținuta, ci și cu vremea de afară, cu mood-ul, cu… Așadar, cum aș fi putut refuza o invitație într-un atelier în care gențile sunt vedete și schițele interesante și mâinile iscusite ale unui designer fac minuni? Respectiv, în atelierul Siminei Filat, designerul unor genți pe cât de cool, pe atât de funcționale și de practice. „Eu cred că fiecare trebuie să avem geanta care să ni se potrivească perfect, care să ne completeze stilul. Așa că eu încerc să le las pe cliente să contribuie cât mai mult la modelul pe care îl fac. Pornim de la un model de bază, dar clienta îți poate alege culoarea și textura pielii, geanta poate fi cusomizată să aibă baretele mai lungi, mai scurte, în funcție de cea care o poartă, să fie mai rigidă sau mai încăpătoare…”, îmi explică designerul Simina Filat în timp ce eu, secondată de simpatica mascotă Lara, mă uit printre numeroasele modele de piele. Și îmi imaginez, într-o secundă, câte minunății de genți pot ieși de acolo.

„Povestea mea a început acum vreo șase ani, îmi spune Simina, pe când eram la facultate, cu o pereche de pantaloni din piele mai vechi și o foarfecă. Între timp, Simina a ajuns să facă (cel mai probabil) câteva sute, dacă nu mii de modele diferite de genți (mai ales dacă punem în calcul și personalizarea fiecăreia dintre ele) și este studentă și la Facultatea de Artă secția Design în București. „Știi, pielea se așează diferit”, îmi explică designerul Simina Filat. „Chiar dacă mă gândesc la o schiță anume, pielea, în funcție de textură și grosime, poate arăta la final diferit.”

Cel mai bine primit produs? Geanta Romb, extrem de practică și absolut superbă. „La târg, la Materia, recent, am câștigat publicul cu un alt model de genată, o derivație de la Romb, o geantă pe care am denumit-o Pisică de mare și care se poate transforma într-o vestă. Și de ea am legată și o istorioară amuzantă, cu două prietene care și-au rezervat-o pe rând, dar eu am vândut-o doar uneia dintre ele. Acum trebuie să fac una identică-identică”, zâmbește Simina.

Chiar dacă din atelierul ei pleacă multe genți pe lună, nici o bucurie nu e mai mare pentru designer decât să treacă pe stradă pe lângă cineva care îi poartă geanta. „Am cliente care își cumpără genți acum doar de la mine, și asta mă face fericită”, spune Simina Filat, care, după gențile multifuncționale (care se pot transforma instant dintr-o geantă oversize în trei plicuri sau dintr-o geantă de laptop într-o poșetă elegantă și două clutchuri) plănuiește să se gândească și la o linie pentru bărbați.

Unde găsim minunatele genți ale Siminei Filat? Pe www.siminafilat.com (www.siminafilat.ro), în shopul Galateca și în magazinul Band of Creators. Dar, bineînțeles, și la ea în atelier, unde aveți toate șansele să vă îndrăgostiți subit de… mai multe genți deodată.

Categorii Video