VIDEO – Welcome to My Studio: Otilia Flonta


Gențile ei apar în paginile revistelor internaționale, la târgurile de modă și pielărie, dar și pe Instagramul fashionistelor… japoneze. „Cea mai bună piață este, într-adevăr, Japonia”, spune designerul Otilia Flonta, care ne-a spus de această dată Welcome to My Studio. „Lucrez acolo cu 42 de boutique-uri și magazine, dar colaborez și cu Galeriile Lafayette din Berlin, cu concept-store-uri din Moscova, New York, Liban, Dubai, Kuweit, Munchen, Hong Kong”, completează ea.

De ce o piață atât de extinsă? Cum a ajuns în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii? Ei bine, după ce ani de zile s-a ocupat de brandul Ana Rinaldi, Otilia Flonta și-a dezvoltat brandul propriu de genți, dedicat exportului și pieței externe, în principal. „Am fost la multe târguri, unde nimeni nu m-a întrebat de unde vin, cine îmi poartă creațiile. Le-au plăcut modelele mele de genți și le-au comandat. Și au revenit și anii următori, când au văzut că se vând”, zâmbește Otilia.

În fiecare colecție, o dată la șase luni, Otilia Flonta are 13 linii diferite de genți, de la modele XXL la mini-genți, de la plicuri la genți cu lanțuri speciale și imprimeuri leopard. „Sunt importante materialele, e important modul în care le lucrezi. Clientul vine, îți face o comandă apoi la final de an vede ce vânzări au venit pe brandul tău. Și, dacă clienții au fost mulțumiți și au cumprat, se fac din nou comenzi. E dificil să faci export. La șase luni, treci din nou printr-un examen”, explică designerul.

„Eu fac toată partea de proiectare, știu totul despre detaliile tehnice, despre ce trebuie să iasă la final. Câteodată, din ce îți imaginezi tu că va fi frumos, din ce desenezi pe hârtie, ajungi la un produs care nu te mulțumește. Și atunci trebuie să ai forța să arunci tot și să o iei de la capăt”, explică Otilia Flonta. „Așa că, sfatul meu pentru un tânăr designer, continuă ea, „este ca mai întâi să învețe tot ce se poate despre partea tehnică, să meargă la câteva târguri și să vadă ce se întâmplă acolo, să afle cum se face o colecție, cum se prezintă, și apoi să se gândească exact unde vrea să ajungă cu produsele imaginate de el”.

Chiar dacă a participat mai mult la târguri internaționale, ultimele experiențe cu publicul românesc, cu clientul final, au încântat-o pe designerul Otilia Flonta, mai ales că fetele au căutat-o special la târgurile Cloud și Materia să îi vada gențile. „Eu am mai multe întâmplări haioase cu clienții finali, își amintește Otilia. De la o doamnă din China, soția unui dirijor venit la Festivalul George Enescu, care a venit până aici, la capătul orașului, în atelier la mine, pentru că își cumpărase odată o geantă din Lafayette din Berlin, la un vecin care voia să-și facă soția fericită cu un cadou surpriză… Eu una, însă, am puține genți acasă”, râde. „Pentru că, de multe ori, sora și prietenele mele îmi cer câte ceva să poarte cu o ocazie, și așa eu am foarte puține genți acasă în dulap”, zâmbește designerul care livrează mii de genți în întreaga lume.

Ce proiecte mai are Otilia Flonta pentru anul acesta? „Sunt implicată în două proiecte acum, alături de fundația Desenăm viitorul tău. Unul dintre acestea se numește Adoptă un talent și care își propune să ajute copiii proveniți din casele de copii și din familii sărace. Aș dori ca în acest proiect să se implice mai mulți designeri români, care să doneze obiecte care să fie vândute la licitație în sprijinul acestor copii. Al doilea proiect îți propune să ajute tinerii instituționalizați care, atunci când ajung la 18 sau la 20 de ani, se trezesc fără un loc de muncă și fără protecție socială. Ne propunem să le găsim acestor tineri un loc de muncă în industria ușoară. Ei pot vedea ce se întâmplă în acest domeniu și pot alege să facă practică într-o astfel de firmă, unde să se poată angaja ulterior.”

Mai multe modele puteți vedea AICI pe pagina ei de Facebook. 

VEZI ȘI:

VIDEO – Welcome to My Studio: Wagner Arte