VIDEO – Welcome to My Studio: Oaky, atelierul de biciclete din lemn

La Romanian Design Week am văzut o bicicletă de lemn pe un stand. Superbă! Am zărit, alături, și niște ochelari de soare din lemn, câteva portofele… Iar aceleași obiecte au apărut în nenumărate fotografii postate pe Instagram ale scouter-ilor de design trends din lumea întreagă. Așa că trebuia să îi cunosc pe cei doi parteneri ai brandurilor Oaky (biciclete), Woodlenseyewear (ochelarii de vedere și de soare), Răzvan Blendea și Cornel Floarea. Și o vizită la atelierul lor s-a transformat într-una dintre cele mai amuzante și plăcute dimineți ale verii.

Cornel, cu pregătire în domeniul avocaturii, știe să își argumenteze bine (și tehnic) lucrurile pe care le face, dar îi place mai puțin să vorbească. „Cornel e meșterul aici. Și șeful”, zâmbește Răzvan (arhitectul). „De fapt, el e cel care a început povestea Oaky. Voia să facă o bicicletă din lemn pentru prietena lui; a și reușit, după aproape un an. Când ne-am cunoscut, mi-a zis să o testez. Iar eu am crezut că o să o rup, am peste 100 de kilograme. Însă bicicleta a rezistat și eu, ca designer, mi-am dorit să fac niște modificări. Așa a început povestea colaborării noastre.”

Componentele bicicletei (în afară de părțile de lemn) sunt cumpărate de la alte două ateliere cu care lucrează cei doi. „Folosim lemn din România, frasin, în combinaţie cu o gamă de alte esenţe (nuc, stejar, mahon, wenge, padauk, nuc american).” „Câteodată oamenii nu ne cred că bicicletele sunt făcute din lemn în totalitate, presupun că sunt doar acoperite cu un strat subțire de furnir. Și se minunează că sunt fabricate în România. Se fac astfel de biciclete și în afară, în Germania, în Statele Unite ale Americii, în Spania”, spune Răzvan. Cadrul din lemn are circa 2,3 kilograme acum, iar componentele bicicletelor sunt lăcuite cu un lac special, epoxidic, folosit la iahturi (pentru a le feri de ploi și umezeală). Lăcuiți sunt și ochelarii (cu un ulei natural) și sunt confecționați în totalitate din lemn (chiar și micuțele balamale, la care cei doi parteneri au stat două luni să conceapă un model care să fie și funcțional, și elegant!) Suporți din lemn pentru bidoanele de pus pe bicicletă, portofele, apărători de roți la bicicletă… Ce urmează pentru cei doi? O mulțime de idei pe care abia așteptăm să le vedem puse în practică.

Unde puteți găsi produsele lor? Ochelarii, AICI. Bicicletele, AICI.