VIDEO – Welcome to my Studio: NOAH

Există lucruri frumoase care merită prezentate. Și există lucruri pentru care merită să faci un drum până la Cluj și să petreci o zi într-un atelier în care iau naștere unele dintre cele mai frumoase obiecte de design made in Romania. Așa că, într-o zi friguroasă de iarnă, am ajuns în studioul NOAH, la Cluj-Napoca, unde am stat de vorbă cu Iosif Harasemiuc și Ruben Perju despre afaceri începute pur și simplu din pasiune, despre ceasuri, mecanisme și despre cum poți transforma un vis aproape imposibil într-un proiect palpabil, cu sute de clienți mulțumiți. „Am început acum trei ani acest business și abia acum începe să dea roade”, spune Iosif Harasemiuc. „De ce am vrut să facem ceasuri? Ei bine, pentru că era… imposibil”, zâmbesc cei doi fondatori ai brandului NOAH. „Am stricat multe ceasuri și multe bucăți de lemn, am investit multă energie și toți banii noștri până am reușit să facem primul model bun. Dar noi am avut un vis, să ducem la capăt acest proiect, să dezvoltăm afacerea. Și cred că ne-a ieșit”, completează Ruben Perju.

Sunt planuri mari pentru doi tineri care, până s-au apucat de afacerea cu ceasuri, nici măcar nu purtau un ceas. „Primul test pe care le-am făcut era oribil. Și acum ne uităm la el și ne întrebăm oare cum de am avut curaj să mergem mai departe. Ne-a ajutat un expert care a luat un proiect de-al nostru și l-a dus la bun sfârșit, l-a făcut funcțional. Și atunci ne-am dat seama că se poate”, spune Iosif Harasemiuc.

Așadar, de la primul model (care arăta mai degrabă a busolă, cum râd cei doi) au trecut trei ani și acum există spre vânzare o serie cu trei mărimi de ceasuri, la care fiecare client își poate personaliza toate elementele: de la culoarea și esența lemnului pentru exterior și interior, de la culoarea curelei la mărimea acelor. Până acum, aproximativ 7.400 de variațiuni pe aceeași temă. „Nu cred că există, din cele 1.000 de ceasuri vândute până acum, mai mult de 50 de piese care să spunem că au și dublură. Restul sunt practic unicate. E foarte important pentru noi ca cel care cumpără ceasul să se implice cât mai mult în personalizarea lui. Iar lemnul e un material care îți permite să personalizezi foarte mult obiectul”, explică Ruben Perju. Iar esențelelor sunt unele cu totul și cu totul speciale: de la esențe de lemn din Africa de Sud, Canada, Mexic, din Europa, de la abanos, carpen, măslin, paduc, purple heart.

„Noi a trebuit să învățăm totul de la zero, atât partea de ceasornicărie, cât și cea de prelucrare a lemnului. Nu știam absolut nimic despre nici una când ne-am apucat de business-ul ăsta”, zâmbesc cei doi. „Și noi am făcut o mulțime de ceasuri, de la zero. Doar de câteva luni putem spune că am ieșit din producția efectivă. Anul trecut, pe vremea aceasta, eram doar noi doi și lucram cam 26 de ore din 24…” explică Iosif, în timp ce Ruben îl aprobă zâmbind.

80% dintre ceasurile lor au plecat către clienți din România, cele mai multe în București, apoi în Cluj-Napoca și în Suceava (de unde sunt cei doi și unde au început practic afacerea). Și partea de customer service e cea pe care vrem să o îmbunătățim cât se poate de mult, explică fondatorii Noah. Așa că se bucură de fiecare dată când clienți cu ceasuri foarte scumpe în colecție le mărturisesc că tot Noah aleg, pentru că sunt întrebați ce brand este, pentru că arată altfel. Și își amintesc de povești în care, chiar dacă lucrurile nu au mers așa cum trebuie cu vreun client (așa cum a fost un caz special de alergie la lemn), răspunsul lor prompt și customer care-ul dedicat i-a făcut să câștige respectul clienților și noi comenzi.

O gamă nouă de ceasuri, un model automatic și noi piețe de desfacere, internaționale: asta e ceea ce Iosif Harasemiuc și Ruben Perju își doresc pentru 2017. „Vrem ca businessul nostru să reziste ca arca lui Noe. Până la urmă, aceasta a fost și sursa noastră de inspirație”, dezvăluie cei doi proveniența denumirii NOAH. Puteți vedea ceasurile pe www.noah-watches.com și stați cu ochii pe pagina de Facebook: ne așteptăm la multe surprize plăcute.

Categorii Video