VIDEO – Welcome to My Studio: Mădălina Andronic

„Toate lucrurile trebuie să aibă o poveste”, spune Mădălina Andronic. Și nici nu poate fi altfel pentru că, de îndată ce pășești pe ușa Casei 8 (hub-ul creativ în care ilustratorul și artistul Mădălina Andronic își are studioul) uiți pur și simplu că afară e zăpușeală, că știrile ascultate dimineață la radio nu au fost tocmai cele mai vesele, că nu toți oamenii zâmbesc… Pentru că aici, în atelierul Mădălinei, praful de zâne și magia poveștilor te transportă într-o altă lume. Una în care te simți din nou copil, una în care crezi în oameni și în fapte bune și una în care (inevitabil), binele învinge răul.

„Când eram mică îmi plăcea să răspund la telefon și să las bilețele desenate, cu inimioare și floricele. Așa a început relația mea cu desenul. Din clasa întâi până în clasa a opta am pictat icoane pe sticlă, apoi am urmat cursurile liceului de artă”, povestește Mădălina, pe care cei mai mulți dintre noi o știm după ilustrațiile văzute în cărțile de povești Zâna Zorilor, Făt-Frumos din Lacrimă, De-adevăratele sau ce se întâmplă când Făt-Frumos stă acasă sau Praf de Zâne, îi știm desenele transpuse în minunate obiecte din porțelan (bijuterii extrem de decorative, cum a fost un guler din porțelan devenit hit, zâne sub formă de clopoței magici) și căreia i-am cumpărat, cu siguranță, măcar o dată, ilustrațiile sub formă de tablouri sau cărți poștale. „Zâna Zorilor a fost prima carte, începută ca un proiect la master, în Anglia, unde am vrut să utilizez potențialul tradițional românesc. Au urmat și altele, în colaborare cu edituri din România și din străinătate sau cărți pe care le-am scris, ilustrat și publicat chiar eu.”

Mădălina Andronic zâmbește mult: „Aleg să fiu veselă, să lucrez cu nuanțe vesele, să fiu fericită în fiecare zi. Și cred că fiecare proiect pe care îl fac, la care lucrez mai mult, își lasă amprenta, cumva, asupra lucrurilor pe care le desenez și asupra modului în care finalizez ilustrațiile.”

„Știi, la un moment dat era o frenezie a motivelor tradiționale românești: toată lumea scotea haine, decorațiuni, bijuterii cu motive tradiționale românești. Eu m-am gândit că noi nu avem aici doar motive populare însemnând anumite simboluri desenate, ci avem mult conținut tradițional: povești, zicători, legende, tradiții, ritualuri. Și am vrut să profit de acest conținut important, să îl trec prin prisma mea, să îl transpun într-o manieră contemporană, veselă.” Așa a apărut și Praf de Zâne, cea mai recentă carte a Mădălinei Andronic. „Cred că cele 9 zâne au fost, poate, personajele la care am lucrat cel mai mult. Poate și pentru că au venit așa, în ritmul lor, fără dead-line-uri, fără restricții. Am lucrat un an de zile la ele. Și am pus câte ceva din mine în fiecare.” Și așa au apărut ilustrațiile și pentru Ce vrăji mai fac fetele, un set de 12 ilustrații însoțite de text, care pot fi transformate în tablouri sau pot fi făcute cadou prietenelor. „Sunt povești auzite de la bunica mea, din familie. Am vrut să dau viață unor povești magice, pe care le împărtășești cu familia.”

Ce urmează pentru Mădălina Andronic? Cursuri pentru studenți și pentru pasionați care vor să descifreze tainele ilustrației, apariția unei cărți ilustrate de ea în Statele Unite ale Americii, poate o nouă colecție de obiecte din porțelan. „Știi, cred că acum orice mi-aș propune acum, va ieși bine. Și nu o spun cu aroganță, ci cred că, dacă faci ceea ce îți place, cu multă bucurie, e imposibil să nu reușești”, încheie zâmbind ilustratoarea zânelor magice. (www.madiandronic.com)

Categorii Video