VIDEO – Welcome to My Studio: Irina Neacșu

A început ca un hobby. „Cu două scaune recuperate, salvate practic, pe care le-am văzut ca pe pânza pe care urma să-mi pun desenele, să îmi încerc mâna. În timpul facultății îmi dădusem seama că îmi plac foarte mult lucrurile vechi, că îmi place să fac restaurare, am făcut și mai multe cursuri de restaurare. Așa a început totul, ca un hobby”, povestește designerul Irina Neacșu despre începuturile business-ului cu fotolii cu desene și flori, perne cu printuri originale, ilustrații și povești transpuse, prin mâini fermecate, pe canvasuri și mobilă recondiționată. „Nimeni nu credea că eu chiar voi face în continuare asta. Însă știi cum e, la început, când ești tânăr, nimic nu pare greu sau imposibil. Și, până la urmă, mai bine că am făcut această încercare, nu puteam să mă întreb peste ani: și dacă…” „Colecționez și acum mobilă veche, o recuperez de pe cine știe unde”, zâmbește Irina, care îmi povestește cum oamenii îi trimit chiar poze cu locurile unde au văzut abandonate pe stradă canapele scaune și fotolii vechi, că unii chiar i le aduc la ușă sau că în orice casă veche ar intra, ochii îi fug mai întâi spre piesele de mobilier vechi pe care vrea să le transforme în ceva minunat.

Irina Neacșu a făcut ilustrații pentru cartea În Țara Emoțiilor, o întâlnire fericită cu poveștile, cum spune ea. Și, pentru că nu s-a putut opri la ilustrații, a imaginat și câteva păpuși după chipul și asemănarea personajelor din carte: Dora, Bucuria, Fericirea… Au apărut apoi și abajururi, pernuțe, tapete. „Prefer fibrele naturale”, spune Irina, „iar imprimeurile pentru pânze le facem atât în România, cât și în străinătate”. Există și scaune recuperate și cărora li se dă o față nouă, există și scaune făcute la comandă, noi (există clienți care cer seturi de 3-4-5 scaune de același tip), iar piesele care ies din mâna Irinei Neacșu au ajuns în case, în birouri (pe unul dintre fotoliile ei stau chiar eu), în Statele Unite, în România și Europa. Chiar și într-un club din Florența unde, întâmplător, Irina a intrat și s-a așezat chiar pe scaunul cu semnătura ei.

Și, pentru că visele mereu se împlinesc, Irina Neacșu va lansa în luna octombrie o nouă colecție, Herbarum Transylvania, cu plante delicate și explozii florale. „Știi, când eram la master, la Roma, profesorul meu îmi tot spunea să nu mai desenez atâtea flor, că sunt bătrânicioase. Că ar trebui să desenez ceva mai dramatic, mai artistic. Dar știi… mie îmi plac mult florile. Mi se pare că au o geometrie și o arhitectura aparte. Așa că m-am gândit că, iată, ce-o să se întâmple dacă o să recunosc public că mie îmi plac florile? Așa a apărut această colecție nouă”, spune Irina. „Sunt curioasă cum o va primi publicul”. Ce plănuiește pe viitor designerul Irina Neacșu? Lansarea colecției de mobilier cu flori (modelele le găsiți pe www.irinaneacsu.ro), dar și o reîntoarcere mai intensă la pictură.

Categorii Video