VIDEO – WELCOME TO MY STUDIO: Gabriela Dumitran

Când începe să vorbească despre pălării și despre munca pe care o face de mai bine de nouă ani, ochii pur și simplu îi strălucesc. „Am ajuns cumva întâmplător aici, în această meserie, am făcut prima pălărie în bucătăria mamei. Însă sunt atât de fericită că iubesc ceea ce fac și că nu simt câte ore trec de când stau în atelier și modelez. Pălăriile sunt… viață”, recunoaște, în cele din urmă, cu un zâmbet, Gabriela Dumitran, designerul de pălării, în timp ce noi admirăm creațiile din atelier și ne distrăm probând modelele panama și Doorman – cel mai vândut model de până acum. „Acesta a apărut în Vogue Japonia, purtată de Caroline Maigret și, brusc, toată lumea și-a dorit să poarte un astfel de model”, ne povestește Gabriela.

„Pălăriile sunt atât arhitectură, cât și inginerie și creație”, spune designerul, care aduce materialele pentru creațiile sale din Portugalia (fetrul), din Ecuador (paiele pentru panama), Japonia (banda din interior), Franța (mătasea, dantela, așa), SUA (penele). Am stat de vorbă o mulțime cu Gabriela, despre modele interesante, despre cum se producea odinioară fetrul, despre lista de așteptare pe care trebuie să stai ca să primești un cuțit special pentru tăiatul borurilor, dar și despre orele nesfârșite petrecute în atelier „când lucrez la câte o pălărie ore în șir și trebuie să aburesc, să trag de material, nici de exerciții la sală nu mai am nevoie”.

„Chiar și după atâția ani, încă am emoții atunci când livrez câte o pălărie, de parcă ar fi prima. Și cred că acest lucru se vede, se simte, pentru că oamenii au mereu parte de experiențe minunate atunci când poartă pălăriile mele.” Așa cum ne-am simțit și noi în vizită în atelier. Creațiile Gabrielei Dumitran se găsesc, la comandă, în atelier, și pe www.gabrieladumitran.com.