VIDEO – Look Who’s Driving: Horia Tecău

Trebuie să recunosc că încă de la primul episod Look Who’s Driving, Horia Tecău a fost „on my Alist”. Dar, cum e plecat la competiții sportive în marea majoritate a timpului (Horia e primul jucător român după Ilie Năstase care a ajuns pe locul 1 în competițiile de dublu), șansa să îl pot intervieva era minimă. Cu multe insistențe și ajutor din partea Andreei Esca, planetele s-au aliniat și am reușit să fixăm o dată.

Anul acesta este mai special pentru Horia, pentru că în august participă la Jocurile Olimpice de la Rio. Viața lui se împarte între competiții, zboruri cu avioanele, antrenamente, pregătire fizică, interviuri… Iar puținul timp liber pe care îl are preferă să îl petreacă cu prietenii. Mă așteptam să întâlnesc un tânăr cu care abia reușești să vorbești în afara interviului, dar nu a fost deloc așa, este deschis, foarte politicos, modest și cu simțul umorului.

Mi-a povestit cum, împreună cu fratele lui, au fost duși la o școală de tenis din Constanța la vârsta de 5, respectiv 6 ani. Dintre cei doi, el a continuat, ajungând la doar 14 ani campion european la dublu la San Remo împreună cu Florin Mergea.

În momentul în care Horia a intrat la liceu, a primit o bursă la Academia Bolletieri din SUA, una dintre cele mai cunoscute școli de tenis, venind la Constanța la finalul fiecărui semestru pentru a recupera și a da teste. L-am întrebat de ce nu a urmat un liceu în America. „Școala de tenis era într-un campus unde numai asta făceai de dimineață până seara. Am avut foarte mare înțelegere din partea profesorilor din România, care m-au sprijinit și mi-au permis să vin doar la sfârșit să recuperez”.

L-am mai întrebat dacă trage tare înaintea unui meci și mi-a mărturisit că nu asta e cheia succesului. Ci că, în sportul pe care îl practică el, înainte de meci nu trebuie să te suprasoliciți pentru că nu ai cum să funcționezi așa mult timp; efectele se văd în miile de ore de antrenament, de strategii, de pregătire fizică dar și de cele de recuperare de pe tot parcursul timpului.

Horia, îți dorim succes la Olimpiadă și să te întorci cu vești bune!