Vacanță în România: destinații rurale de care te vei îndrăgosti

Visăm la călătorii în locuri cât mai îndepărtate, la libertatea de a ne face planuri oricând, oriunde și oricum, fără să existe zeci de interdicții și restricții în acest sens, ba chiar și la așteptarea din aeroport, înainte ca avionul să decoleze. Din păcate, lucrurile sunt în continuare destul de incerte, așa că încă nu putem lua în calcul revenirea la cursul firesc al vieții de dinainte de pandemie.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să punem totul pe pauză. Sau că nu mai putem să ne bucurăm de vacanța de vară. Până la urmă, totul ține de adaptare și de orientare. Și chiar dacă multe dintre destinațiile internaționale sunt restricționate, știm cu toții că România are o mulțime de locuri spectaculoase de oferit. De redescoperit. Și de iubit. În consecință, astăzi pornim la drum în căutarea celor mai pitorești zone din țara noastră, numai bune pentru escapadele din acest sezon.

Șirnea, Brașov

Dacă vă doriți o vacanță liniștită în mijlocul naturii, într-un decor care pare desprins din romanele vechi ce zugrăvesc viața satului de odinioară, Șirnea este locul către care merită să vă îndreptați cât de curând. Amplasat la poalele Munților Piatra Craiului, înconjurat de dealuri și văi acoperite de verdeață, Șirnea este un sat turistic absolut superb, o alegere perfectă dacă vreți să vă încărcați bateriile într-un cadru natural senzațional. Pe lângă peisajele de vis și traseele pe care le puteți parcurge în împrejurimi, puteți bifa și câteva atracții aflate la o distanță de numai câțiva kilometri de Șirnea: satele Fundata, Peștera și Măgura, Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Grădiștei, Râșnov sau Bran.

Rimetea, Alba

Dacă aveți drum spre Cluj sau Alba Iulia, este musai să faceți măcat un scurt popas în Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate din România, propus inclusiv pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Casele albe cu ferestre verzi, din lemn, reprezintă semnătura acestei așezări rurale locuite în mare parte de sași și secui, însă Rimetea ascunde, bineînțeles, multe alte comori – de la arhitectura aparte la peisajele din zonă. Iar dacă vreți să ieșiți din sat și să explorați împrejurimile, dați o fugă la Cetatea Colțești (sau Cetatea Trascăului), o fortificație care datează încă din secolul al XIII-lea și care a avut rol de apărare în fața trupelor tătare.

Porumbacu de Sus, Sibiu

Dacă vă doriți o vacanță rurală în adevăratul sens al cuvântului, într-un loc în care liniștea este perturbată, ocazional, numai de zumzetul albinelor sau de câte o căruță care mai trece pe drum, atuncu Porumbacu de Sus este alegerea perfectă. Situat la scurtă distanță de Sibiu, de câteva dintre cele mai frumoase sate ale Transilvaniei (Cârța, Cârțișoara, Cincșor, Sâmbăta de Sus, Drăguș), dar și de celebrul Castel de Lut Valea Zânelor, Porumbacu de Sus este oaza de pace de care aveați nevoie atât de mult. Iar dacă ajungeți în zonă, faceți un popas la Oberwood, un complex de căsuțe tradiționale în care veți avea parte de cea mai frumoasă experiență rurală.

View this post on Instagram

A post shared by Oberwood (@oberwood_porumbacu_de_sus) on

Valea Zălanului, Covasna

Dacă despre Viscri și frumusețea acestui sat care l-a cucerit pe Prințul Charles știe deja toată lumea, numărându-se printre principalele destinații pitorești din România, Valea Zălanului nu se bucură de aceeași popularitate. Însă asta ar trebui să se schimbe cât de curând, pentru că acest sătuc din județul Covasna are o mulțime de comori de oferit. În plus, Prințul Charles are și aici o proprietate care merită să fie descoperită, așa că în mod sigur nu veți vrea să o ratați, mai ales că localnicii din împrejurimi au de împărtășit o mulțime de povești… cu iz regal!

CITEȘTE ȘI: Vacanță în România: pe urmele Prințului Charles în #ȚinutulConacelor

Prisaca Dornei, Suceava

Părăsim Transilvania și ne îndreptăm către Bucovina, mai exact către satul Prisaca Dornei din Suceava, un loc cu o istorie foarte interesantă (după anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic, satul a fost împânzit de coloniști), care și-a lăsat amprenta asupra lui. Pe lângă atracțiile turistice (mânăstirile Voroneț și Humor, Păstrăvăria Prisaca Dornei, Parcul Național Călimani) și tradițiile zonei, Prisaca Dornei se remarcă și printr-un cadru natural absolut minunat. Iar dacă vă doriți o cazare rustică, unică, perfectă pentru vacanța voastră la țară, aruncați o privire și pe Travlocals, prima platformă de booking ce reunește cazări și experiențe locale și rurale din România.

Măgura, Buzău

Dacă îți dorești un weekend de relaxare, în mijlocul pădurii și al naturii, comuna Măgura din județul Buzău se numără printre cele mai bune opțiuni. Peisajele sunt de-a dreptul spectaculoase, iar atracțiile din împrejurimi pot umble lejer programul pentru două sau trei zile aici: Vulcanii Noroioși, Focul Viu de la Terca (o zonă în care se formează flăcări ca urmare a emanației de gaze naturale), dar și podgoria Lacerta.

Foto: arhiva personală

Categorii Lifestyle