Vacanță în România: 4 destinații de weekend departe de oraș

Escapadele de weekend sunt excelente pentru a ne reîncărca bateriile, așa că, în rândurile ce urmează, pornim în căutarea celor mai bune destinații din România pentru o excursie de câteva zile.

Cincșor, Brașov

La aproximativ patru ore de București (și mai puțin de o oră și jumătate de Brașov) se află un sat în care timpul pare să fi stat pe loc, o adevărată oază de liniște departe de agitația marilor orașe. Cincșorul te cucerește din prima clipă, este plin de case săsești, vechi, dar care arată și acum extraordinar, de oameni care te așteaptă pe uliță să îți spună poveștile lor (comunitatea sașilor este în continuare prezentă aici), de locuri verzi și, poate cel mai important, de liniște. Cincșorul este retras, așa că nu îți face griji că te vor tulbura claxoanele și zgomotul mașinilor care circulă pe strada principală. Este locul perfect pentru a-ți aduna gândurile, pentru a-ți pune în ordine ideile, pentru a fi doar tu cu tine. Sunt mai multe opțiuni de cazare în Cincșor sau în apropiere, dar poate cea mai apreciată variantă este cea a Caselor de Oaspeți Cincșor, amenajate chiar în clădirile fostei școli și fostei parohii evanghelice din sat. În plus, nu trebuie ratată nici Biserica Fortificată din Cincșor, care datează din secolul al XIII-lea. Din vârful ei, priveliștea este una spectaculoasă!

Lacul Bâlea, Sibiu

E drept că sunt subiectivă, pentru că în copilărie mergeam foarte des în excursii aici, dar Transfăgărășanul este fără doar și poate una dintre cele mai frumoase șosele din România. Practic, acest drum este o destinație în sine, așa că, dacă plănuiești un roadtrip de weekend, cât încă mai este vremea frumoasă, ia în calcul această opțiune. În plus, nu uita să te oprești la Bălea Lac: într-adevăr, sunt șanse mari să prinzi aglomerație, dar aerul acela rece, de multe, și peisajele din jur merită să te strecori în zonă. Evident, de acolo ai și alte variante de traseu, fie spre Brașov, fie spre Sibiu, fie spre satele din zonă (Cârța și Cârțișoara, Porumbacu de Sus, unde se află Castelul de Lut Valea Zânelor, chiar și Cincșor, despre care am povestit mai sus).

Ocnele Mari, Vâlcea

Deși mersul la salină pare o glumă, ba chiar un obicei demn mai degrabă de persoane trecute de o anumită vârstă, te pot asigura că ori de câte ori am mers aici am văzut numai tineri, ba chiar mulți turiști străini care se minunau de acest „orășel” din subteran. Pe lângă faptul că e o activitate sănătoasă, cu beneficii directe asupra organismului (aerosolii ajută în cazul alergiilor, afecțiunilor căilor respiratorii, stresului și cu siguranță că lista e mai lungă, dar încă nu m-a interesat zona asta atât de mult cât s-o aprofundez), mersul la Ocnele Mari mi se pare o treabă relaxantă, pentru că zona are nenumărate opțiuni de agrement. Sunt chiar și niște terenuri de sport în interiorul salinei. În plus, dacă ajungi în zonă, urcă Valea Oltului, iar apoi Valea Lotrului spre stațiunile sau satele montane din zonă (Da, știu că nu mai vrea nimeni să audă de Căciulata, Călimănești sau Voineasa – că ne trezesc tuturor amintiri din era comunistă, dar încearcă Malaia, pe malul unui lac superb, sau Valea Măceșului – nu sunt la fel de aglomerate ca orașele de pe Valea Prahovei), vizitează Parcul Național Cozia și mergi până la Lacul Vidra – e o zonă foarte, foarte frumoasă.

Domeniul Greaca, Giurgiu

Dacă nu vrei să te îndepărtezi de București foarte mult, la mai puțin de o oră distanță te așteaptă Domeniul Greaca, un spațiu ideal pentru reîncărcarea bateriilor peste weekend. La Domeniul Greaca, situat în comuna Greaca din Giurgiu, te vei bucura de un pachet cu toate „ingredientele” de care ai nevoie în câteva zile de relaxare: un conac cu o arhitectură aparte și camere spațioase, cu un decor pastelat pe care îl vei adora, un wine bar unde vei putea degusta cele mai bune sortimente de vinuri și nenumărate opțiuni de distracție (piscine, ATV-uri, teren de tenis, biliard și multe altele). Iar dacă vrei să vii aici împreună cu cei mici, trebuie să știi că Domeniul Greaca este un loc family friendly: copiii se vor amuza copios în zona Kiddyland. Ce spui? Te-am convins?

Foto: pixabay.com, arhiva personală

Categorii Lifestyle