„United States of Love”, reacții foarte bune în presa internațională

Una dintre cele mai așteptate pelicule din această lună, drama United States of Love, scrisă și regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, ajunge în 20 ianuarie în cinematografe din București, Bârlad, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Deva, Gura Humorului, Focșani, Iași, Odobești, Pitești, Târgu Mureș, Timișoara, distribuit de Transilvania Film.

Povestea se învârte în jurul unor femei care decid să își schimbe viața și să lupte pentru fericirea lor. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei, Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.

Filmul, a cărei acțiune are loc în Polonia anului 1990, a primit nenumărate aprecieri în presa internaționale.

„Iubirea este un joc pierzător pentru cele patru femei din centrul acestei austere drame poloneze, un duș rece de bleak-chic european (…). United States of Love este parțial inspirat din amintirile din copilărie ale regizorului-scenarist Tomasz Wasilewski.” Hollywood Reporter

„United States of Love nu este aici să te facă să te simți bine, dar povestea, adictivă ca un serial, te va ține cu siguranță în scaun”, spune Peter Bradshaw, în The Guardian.

Filmul a avut premiera la Berlin, unde criticii s-au împărțit în două tabere – cei care l-au văzut ca pe o mărturie a efectelor vieții sub un regim autoritar, și cei care l-au perceput ca pe o poveste universală despre necomunicare și angoase. Cele două păreri nu se exclud, iar cunoașterea contextului istoric nu face decât să potențeze experiența vizionării.

„Stilul lui Wasilewski amintește de Kieslowski, Michael Haneke, sau Asghar Farhadi, observând viețile personajelor cu răceală, de la distanță, permițând astfel spectatorului să-și formeze propriile interpretări.“ Film Ireland Magazine

Consensul de critică apare când vine vorba despre imaginea semnată de cineastul român Oleg Mutu (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, După dealuri): „Efectul este sufocant. O realizare splendidă.” (Irish Times) și jocul celor patru actrițe poloneze (Julia Kijowska, Marta Nieradkiewicz, Magdalena Cielecka și Dorota Kolak): „Filmul datorează imens celor patru actrițe, în special personajului sfâșietor de singur interpretat de Julia Kijowska.” (The Film Stage)

United States of Love a fost văzut în premieră în România anul trecut, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde regizorul, deja un festival-darling, a fost prezent pentru a treia oară. Tomasz Wasilewski a ajuns prima oară în România în 2013, la TIFF, împreună cu filmul său de debut, In a Bedroom. În 2014, el a revenit la festival cu Floating Skyscrapers, și a plecat acasă cu premiul pentru regie. United States of Love a luat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Berlinale și este unul dintre marii câștigători ai Polish Film Festival, cu premii pentru regie, montaj, costume, actor și actrița în roluri secundare.

„Având în vedere extraordinara maturitate a filmului, e clar că Wasilewski este un regizor care trebuie urmărit.” Cinevue

United States of Love, o co-producție Polonia – Suedia, distribuit în România de Transilvania Film, va intra pe 20 ianuarie în cinematografe.

Foto: Transilvania Film

Categorii Lifestyle