Unde se află cel mai spectaculos și performant muzeu din lume

the depot

O structură futuristică, înaltă de 40 de metri, va adăposti cele mai multe lucrări de artă din lume la un loc, devenind, astfel, cel mai spectaculos, spațios și modern muzeu conceput până acum.

Colecția vastă a Muzeului Boijmans Van Beuningen din Rotterdam va fi mutată într-o clădire nouă, situată în vecinătate, cu aspect futurist și care va pune la dispozia publicului peste 150 000 de lucrări de arta, constituind cea mai mare expoziție muzeistică de până acum. Clădirea în care vor fi mutate exponatele se află în Rotterdam și este denumită The Depot (Depozitul), un monument arhitectural creat de compania olandeză de design MVRDV. Muzeul Boijmans Van Beuningen din Rotterdam este unul dintre cele mai prestigioase din lume și adăpostește unele dintre cele mai valoroase opere de artă, printre care picturi realizate de artiști precum Rembrandt, Bosch, Magritte sau  Dalí. Totuși, fondul artistic al muzeului, adunat pe parcursul a 170 de ani și însumând peste 150 000 de obiecte, nu poate fi expus în întregime publicului – în prezent, doar 8% din colecție poate fi prezentată în vechea cdire a muzeului, iar restul exponatelor zac prin diverse depozite, unde sunt expuse diverselor pericole, cum ar fi inundațiile, de cele mai multe ori. Astfel, în 2017, autoritățile olandeze au hotărât să salveze valoroasa colecție a Muzeului Boijmans și s-o readucă pe toată la un loc și au conceput un spațiu revoluționar, în care colecția integrală să poata fi admirată la adevărata sa valore de către publicul larg.

the depot rotterdam

The Depot va fi inaugurat anul viitor și va deveni, astfel, atracția principală a orașului Rotterdam, datorită designului său ieșit din comun, dar și a comorilor ”ascunse”. The Depot va dispune, de asemenea, de o terasă panoramică pe acoperiș – cu grădină și restaurant, de unde vor putea fi admirate orașul și portul olandez în toată splendoarea lor.

the depot rotterdam

the depot rotterdam

Proiectul le-a costat pe autoritățile olandeze 55 de milioane de euro, mai ales că acestea au insistat să obțină o clădire performantă, moderna, prietenoasă cu publicul și, în același timp, sigură pentru artefacte. The Depot beneficiază de un sistem de aer condițioant puternic, care să absoarbă, în același timp, orice fir de praf. Clădirea este structurată în cinci zone climatice, adaptate în funcție de tipul exponatelor (fotografiile color trebuie păstrate la o temperatură mai scăzută decât cele alb-negru, spre exemplu). În timp ce multe dintre obiecte vor fi expuse în mod obișnuit și vor putea fi mutate cu ușurință, artefactele sensibile la lumină vor fi păstrate în dulapuri sigilate și vor putea fi admirate la cerere, cu programare.

the depot rotterdam

the depot rotterdam

Astfel, The Depot va revoluționa actvitatea muzeistică, iar vizitatorii se vor putea bucura în voie de obiectele de artă valoaroase expuse în loc ca acestea zacă uitate prin depozite insalubre ca până acum. Spre exemplu, din cauza lipsei spațiului, chiar și cele mai mari muzee din lume expuneau doar o fracțiune din totalul operelor de artă. De fapt, s-a ajuns ca aproape 95% dintre colecții să fie indisponibile, iar studiile realizate în 2016 de publicația Quartz au arătat ca jumătate din picturile lui Picasso din 20 de muzee erau ascunse publicului, iar 67 de lucrări semnate de Georgia OKeefe (considerată unul dintre cei mai mari pictori moderniști ai secolului al XX-lea) erau, de asemenea, depozitate și doar 36 puteau fi admirate de public.

Singura provocare cu care se vor confrunta autoritățile olandeze în ceea ce privește succesul Depozitului va fi reprezentată de apetența publicului pentru cultură, dar acestea își asuma riscul și speră să suscite interesul a cât mai multor vizitatori, odată de ”colosul din Rotterdam” va fi inaugurat.

Foto: www.boijmans.nl

Categorii Lifestyle