Monica Cismaru ∙ March 29, 2019 ∙ 4 min read

step by step

Noi suntem mai buni decât părinții noștri, iar copiii noștri vor fi mai buni decât noi. E în legea firii, se cheamă evoluție, iar ea are loc independent de voința noastră. Totuși, procesul poate fi accelerat, iar principala modalitate este educația.

Ce-ați spune de o metodă complementară de predare într-un mod creativ, prin care tehnologia se transformă din amenințare, în unealtă de ajutor pentru a-i dezvolta copilului, printre altele, capacitatea de discerne mai ușor deciziile bune de cele rele, de a înțelege mai bine lumea în care trăiește?

Sistemul Step By Step este o metodă alternativă de educație a copiilor, de la naștere până în adolescență, bazată pe datele științifice ale psihologiei dezvoltării copilului. Step By Step  propune, împreună cu Microsoft România, un set de instrumente pentru exersarea gândirii critice adresat copiilor din clasele a treia și a patra din școlile publice cu predare în această alternativă, dar nu numai. Kitul se intitulează ”Să gândim logic împreună cu copiii” și este oferit gratuit elevilor, la fel și cursul de instruire a învățătorilor care doresc să utilizeze acest instrument împreună cu elevii lor.

nkotc

 

New Kids of the Code – NKOTC –  este un proiect în cadrul căruia se dezvoltă un opțional integrat în programa școlară, prin care copiii învață fizică, matematică sau biologie sub umbrela informaticii. Un opțional pe care orice profesor l-ar putea preda generației de copii născuți cu “tableta în mână”. O resursă complementară de predare într-un mod creativ.

Vă întrebați, probabil, ce este, totuși, gândirea critică? În esență, e menită să-ți facă ordine în gânduri.

Gândirea critică este echivalentă cu ”o gândire logică, independentă, creativă, sensibilă la context, derulată coerent indiferent de tipurile de probleme pe care spațiul public sau spațiul privat le ridică. Toate acestea, fără a se ignora componenta etică a cunoașterii (fără de care cunoașterea se întoarce împotriva menirii pe care o are)”, potrivit prof.univ. Olga Doina Stefanescu, autor al kitului de logică pentru copii. 

”New Kids of the Code ajută la exersarea unor operații de gândire – a analiza, a construi ipoteze, a descoperi presupoziţii, a face comparaţii, a stabili raporturi patre-întreg, a formula și a folosi criterii, a lucra cu analogia, a pune întrebări, a dezvolta sensibilitatea la context, a discuta modalități de stabilire a adevărului unor afirmații – la vârsta la care gândirea se dezvoltă”, adaugă autoarea.

fila deosebiri asemanari nkotc

 

Într-o eră a inteligenței artificiale, a automatizării, a realității virtuale și a celei augmentate, tehnologia nu are cum să lipsească din procesul educațional. Percepută de părinți și de profesori drept o amenințare, aceasta poate fi o resursă educațională valoroasă, care îi ajuta pe profesori să transforme o orice lecție într-un context de învățare interactiv și fascinant.

NKOTC AltViitor

”New Kids of the Code” se adresează elevilor de la clasa a treia în sus, dar și învățătorilor și profesorilor lor, propunându-le un celor mici un  „Ghid de gândire critică”, iar elevilor de gimnaziu, un „Curs opțional integrat, bazat pe tehnologia informației”. Profesorii care urmează să utilizeze aceste resurse educaționale beneficiază de programe de formare gratuite, cu credite. Activitatea la nivelul celor 9 școli din proiect va fi susținută de un set de kituri ale cunoaşterii pentru diverse discipline (dispozitive conţinând senzori, kit Arduino/RasberryPi pentru opţionalului integrat), acces la resursele Microsoft puse la dispoziţie în proiect şi suport în utilizarea acestora.

Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională are peste 20 de ani de experiență în implementarea programelor în educație și dezvoltă acest proiect în cadrul inițiativei #AltViitor, finanțată de Microsoft România.

nkotc

 

Proiectul va fi derulat în 8 judeţe din ţară, la Școala Gimnazială Step by Step din București și la Orășelul Cunoașterii, vizând peste 5 000 de copii (dintre care cel puțin 50 cu nevoi speciale și 400 din familii dezavantajate). Acesta va cuprinde și cursuri de formare pentru peste 600 de învățători și profesori.

Rezultatele obţinute cu activităţile pilot vor fi utilizate pentru a îmbunătăţi programa şcolară naţională cu un program opţional integrat pentru gimnaziu, bazat pe tehnologia informaţiei, program destinat învăţământului secundar inferior. Un demers obligatoriu în vederea dezvoltării abilităţilor digitale ale viitorilor absolvenţi, cu impact pozitiv asupra şanselor lor de angajare.

 

 

Related Posts

Istanbul – un rai al pasionaților de shopping

Cuprinsă de un sentiment nostalgic pentru că săptămâna trecută pe vremea aceasta singurele cuvinte ce îmi traversau mintea…

Kirstie Alley: ”25 de lucruri pe care nu le știați despre mine”

Vestea morții lui Kirstie Alley din cauza cancerului a îndurerat întreaga lume. Actrița se bucura de o popularitate…

TOP 5 CALITĂȚI ALE UNUI COMPLEX REZIDENȚIAL

Ansamblurile noi de locuințe câștigă din ce în ce mai mult teren în fața locuințelor vechi. Românii aflați…

Performance-uri inedite la Festivalul NOVA

Judith State și Radu Dumitriu, Alexandros Raptis și Andrei Cozlac, Bogdan Moroșanu (Rockabella), Felix Deufel și Nikhil Nagaraj…

Kate Middleton, în cea mai îndrăzneață ținută din acest an

Prințesa de Wales a furat din nou privirile la un eveniment monden. Kate a fost întruchiparea perfecțiunii la…

Actrița Kirstie Alley a murit la vârsta de 71 de ani

Actrița Kirstie Alley, cunoscută mai ales datorită seriei de filme Look Who’s Talking (Uite cine vorbește) a murit…

Povestea continuă cu un nou capitol în culori vibrante. Reinventează-ți atitudinea și ținutele cu noile IQOS Originals DUO & One

Luna decembrie este întotdeauna prilej de meditație asupra anului care se încheie. Tragem linie mental și luăm mai…

George Clooney și soția lui, Amal, apariții strălucitoare pe covorul roșu la Washington

George Clooney (61 de ani) și soția lui, Amal (44 de ani), au fost din nou cele mai…

Povestea lui Bambi, celebrul desen animat, va fi transformată într-un film horror

Desenele animate Bambi au fost lansate în 1942 de Disney și au fost adaptate după cartea scrisă în…

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne dezvăluie în cele ce urmează care sunt planurile astrelor în perioada 5-11 decembrie. Berbec …