Un interviu simpatic cu designerul din spatele Ento 

ento-1

O colecție capsulă minimalistă, câteva linii trasate armonios, un concept 100% românesc: iată cum arată povestea din spatele colecției Ento. Am stat de vorbă cu designerul Andreea Cioc despre proiect, inspirație și planurile viitoare pentru brandul Ento. „Sufletul brandului este imaginat de mine, Andreea Cioc, un consultant cu înclinaţie către detalii şi un designer vestimentar care crede în puterea simplităţii de a exprima emoţii complexe.”

Cum a apărut ideea Ento? Ce înseamnă Ento? 

Ento este despre esenţializare şi autenticitate; un concept vestimentar minimalist care îţi permite să reduci zgomotul de fundal. Ento este despre nevoia de exprimare a femeii, despre alegerile pe care aceasta și le asumă și imaginea pe care o afișează public. Lucrez de peste un an la acest proiect, după absolvirea cursului de Design vestimentar, unde am avut plăcerea să lucrez cu Lena Criveanu.

Ce poveste vrei să spui prin această colecție-capsulă? Si de ce a fost doar… o capsulă?

Aetera este primul nostru exerciţiu creativ. Capsula este creată pentru a testa ideea conceptului. Propunem patru ținute complete, cu piese esenţiale pentru garderoba oricărei femei. Colecţia vorbeşte despre feminitate ca element esențial, despre o senzație de visare și despre calitatea hainelor bune de a fi uşoare, de a-ți veni natural. Colecţia Aetera are la bază o reîntoarcere la origini, o dezbrăcare de aparenţe, cu scopul de a descoperi esenţa. Fiecare schiţă a fost refăcută de zeci de ori pentru a deveni ceea ce este. Mi-am dorit să regăsesc proporţiile ideale, plecând de la câteva linii trasate armonios.

Ce fel de materiale ai folosit? De ce?

Culorile şi ţexturile alese au păstrat ideea de simplu, minimalist şi uşor de integrat în garderoba oricarei fashioniste. Texturile sunt perfecte pentru sezonul rece şi se regăsesc în tendinţe. Folosim culori uni şi print-uri grafice (linii, puncte) pentru a păstra eleganţa şi feminitatea hainelor. Pentru prima colecţie am ales stofă, tafta cu fire de mătase, neoprene, imitaţie de piele.

ento-2

Perioadele favorite din istoria modei din care te-ai inspira oricând?

Fiecare perioadă din istoria modei are frumuseţea ei şi vine una în completarea celeilalte. Fiecare curent din modă poate servi drept inspiraţie, iar noi vom încerca să-l reinterpretam în linii simple. Ne plac liniile curate din mişcarea minimalistă şi suntem adepţii „mai puţin înseamna mai mult”. Susţinem revenirea la culori primare şi reducerea numărului de culori.

Top 3 piese pe care oricine trebuie să le aibă în garderobă?

Bomberul. Vedeta sezonului este jacheta bomber oversized. Noi am rafinat-o ca tu să-l combini cu orice vrei, zi sau noapte. Simplitatea culorii transmite ideea de preţios, iar în varianta overzise bomber-ul transmite o notă personală si îndrăzneaţă. Cămașa masculină. Cămășile sunt piese de rezistență din garderoba oricărei femei. Ento prezintă albul pur cu elemente masculine. Trenciul – un must-have pentru orice femeie. Este misterios și transmite sezualitate. În varianta oversize și cu o notă masculină devine un articol de rezistență.

Unde putem găsi / de unde putem comanda piesele?

Până pe 14 decembrie testăm ideea conceptului printr-o campanie de crowfunding. Campania noastră este mult mai simplă decât sună. Îi invităm pe toţi cei interesaţi de povestea noastră să investească în piesa sau în piesele vestimentare preferate, iar dacă ne îndeplinim obiectivul (un total de 1.000 euro investiţi), le livrăm articolele într-o lună. Dacă nu, returnăm banii. Campania noastră este disponibilă aici: https://www.startarium.ro/crowdfunding/ento. Vom lansa în curând propriul magazin online www.ento.ro.

What is next for Ento? 

Vom lansa în curând peste 30 de produse unice în cadrul propriului magazin online www.ento.ro. În primul an produsele noastre vor fi disponibile online şi la târgurile de fashion din ţară. Din punct de vedere creativ, brandul va oferi noi propuneri de două ori pe an, o colecţie pentru sezonul rece şi una pentru sezonul cald. Ne dorim să oferim mai mult decât o serie de produse vestimentare: o experienţă completă, de la primul click pe site până la momentul în care despachetezi coletul ca pe un cadou mult aşteptat.

andreea-cioc
Andreea Cioc