Umorul – strategie de a face față stresului

Ne place umorul. Îl căutăm în ceilalți ca pe o calitate, îl plătim ca abilitate transpusă prin show-uri de comedie, îl folosim ca strategie de conectare cu ceilalți sau pur și simplu pentru a  ne însenina viața. Și toate aceste aspecte le cunoaștem pe baza unui simț comun, fără o argumentare foarte clară.

O fi totuși mai mult cu privire la acest umor atât de apreciat?

Dacă ne îndreptăm privirea spre una dintre cele mai răspândite provocări în contextul de viață actual, aflăm că stresul nu face casă bună cu umorul. Dovezile ne arată că umorul reușește să ne schimbe perspectiva asupra situațiilor negative prin care trecem, micșorând doza de stres pe care o înmagazinăm și creând spațiu rezolvării de probleme. Numai de câștigat până aici.

Tot în grădina dificultăților cotidiene, un nou termen își întinde dezavantajoasele rădăcini: mult discutatul burnout. Prin burnout ne referim la o stare de epuizare emoțională, psihică și fizică cauzată de stresul excesiv și îndelungat. În acest context, găsim date care atestă, încă o dată, rolul umorului ca strategie de a face față stresului. Persoanele care folosesc umorul în situații cotidiene experimentează un nivel mai scăzut de epuizare emoțională- dimensiune specifică burnout-ului, precum și un grad crescut al realizării personale. În partea cealaltă găsim persoanele care nu au descoperit încă utilitatea umorului în cadrul vieții lor, persoane la care se înregistrează un indice mai crescut al epuizării, respectiv al stresului.

Cadrul din jurul burnout-ului ne conduce, inevitabil, spre domeniul profesional, spre contextul muncii în viața noastră. Ce să vedeți? Tot umorul ne salvează și aici. Poate îți amintești de momentul în care, ca nou venit la locul de muncă, era nevoie să îți găsești un loc, să te integrezi. Din cadrul literaturii de specialitate reiese faptul că utilizarea umorului facilitează procesul de socializare de la job, precum formarea relațiilor cu noii colegi și, inclusiv, introducerea nou-veniților în procesele specifice muncii.

Și dacă nici până aici nu te-am convins să glumești și să râzi mai mult, s-a dovedit faptul că umorul este asociat și cu nivelul de speranță al unei persoane, fiind o pistă de lansare pentru starea de bine mentală și fizică. Ia uite, chiar și pentru sănătatea fizică. Și ca să ne păstrăm de partea științei, găsim studii care atestă o creștere a speranței individuale a unei persoane chiar și după urmărirea unui videoclip amuzant, prin comparație cu persoane care au fost expuse unui conținut video neutru. Ca să concluzionăm, stresul ne diminuează așteptările pozitive de la viață, în timp ce umorul ni le amplifică.

Este atât de simplu să ne creștem starea de bine, speranța și, implicit, sănătatea. Amintiți-vă să râdeți!

Articol realizat de Psiholog Maria Coșuțiu (psylife.ro)

Categorii Lifestyle