Uimitoarea Catrinel Menghia. Pictorial pentru revista A List Magazine

„Așteaptă-mă un minut, mai am ceva de rezolvat la recepție“, îmi spune Catrinel Menghia, atunci când ne întâlnim în holul hotelului pentru a merge împreună către ședința foto a acestei ediții. E casual îmbrăcată, dar cu bocanci și fular (pentru că da, nu știu cum reușim, dar facem ședințe foto în cele mai năprasnice zile cu ninsoare din an). Și aflu, în timp ce ne strecurăm cu greu pe străzile acoperite de zăpadă, că s-a oprit nu prentru check-out , cum aș fi bănuit (Catrinel pleacă apoi la Milano, apoi la Paris, în La Gomera), ci pentru că a ținut neapărat să lase câte un bilet de mulțumire oamenilor din hotel, de la recepție, de la curățenie… „Au fost atât de drăguți cu mine, am locuit practic, aici ,în camera asta, în ultimele trei săpătămâni, și îmi spuneau mereu cât de mult se bucură că stau aici“, îmi spune Catrinel, în timp ce Ovidiu Buta alege primele ținute (extrem de colorate, o premieră pentru el) pe care le va purta ea în shootingul  ce stă să înceapă.

Aș fi crezut că o să o să vorbim între pauzele dintre cadre și că, la fel ca altor vedete, și lui Catrinel i-ar plăcea să fie în centrul atenției. Însă am descoperit o fată incredibil de profesionistă și de dedicată, un pic timidă chiar atunci când eram deja prea mulți oameni pe set, o fată care a făcut un pic de stretching  în pauză și a propus să încerce, pentru noi, o fotografie cu o postură aproape imposibilă, de balerină. „Am făcut atletism de mică, acum doar stretching  mai fac dimineața, câteva exerciții pentru abdomene. Nu sunt obsedată de calorii, dar am grijă nici să nu exagerez. Și da, îmi plac mult mult de tot pastele quattro formaggi  și pizza“, îmi spune zâmbind Catrinel Menghia.

Pe Catrinel Menghia o știm din superbele reclame pentru Giorgio Armani, Lise Charmel, Teilor și alte case de modă, din pictorialele pentru Sports Illustrated Swimsuit edition, GQ și din Vogue Italia, dar și din extrem de urmăritele și vizionatele clipuri publicitare la Fiat Abarth (vă mai amintiți de Charlie Sheen în al său house arrest  și de reclama cu milioane de vizualizări difuzată la Super Bowl?).

Dar pe Catrinel Marlon o știm din filme. Din multe filme: La città ideale  regizat de Luigi Lo Cascio, Tutti i rumori del mare  în regia lui Federico Brugia, din serialele CSI: Crime Scene Investigation , Ricette e ritratti d’attore , din noul lansat La Porta Rossa și o vom vedea curând și în noul film al lui Corneliu Porumboiu, Gomera , alături de Vlad Ivanov („Recunosc că m-am îndrăgostit instant de rolul meu din acest film“, spune actrița), dar și într-un nou serial italian, în care va juca rolul unei… dădace.

Cu totul, vreo 16 titluri românești, italiene și internaționale; destul de mult pentru cineva care a început să meargă la castinguri abia acum opt ani de zile. „Știi, cumva, treaba asta cu actoria a început așa, dintr-o greșeală“, îmi spune Catrinel la o cafea, în timp ce Oltin, Ovidiu și Javier strâng set-up-ul, hainele și toate accesoriile. „Eram într-o perioadă nu tocmai fericită a vieții mele. Stăteam de luni bune în casa unei prietene foarte bune, nu-mi plăcea să fac nimic, nu-mi venea să fac nimic, nu mă încânta ideea niciunui proiect. Iar prietena asta într-o zi a spus că asta e, nu poate să suporte să mă mai vadă astfel, așa că m-a înscris să merg la un casting  pentru un scurtmetraj. M-am dus, mai mult că a insistat, nu voiam deloc să fac asta și am fost sigură că nu o să iau niciun rol. Dar Federico Brugia, că despre el e vorba, m-a ales pentru acel scurt metraj. Și, după câteva luni, el m-a sunat cu o propunere nouă. Mi-a spus că are un film de lung metraj în lucru și că ar vrea să vin să joc în el. I-am spus că o să fac asta doar dacă mă lasă să fac eu fotografiile de film, de pe set. Și așa am apărut în Tutti i rumori del mare , unde am avut un rol mic, dar interesant, iar toată acea experiență, filmul, fotografiile pe care le făceam, le prelucram – totul a fost ca un nou început. M-a scos din starea de tristețe în care eram și m-a făcut să lucrez din nou. Iar prietena mea mi-a devenit agentă“, râde Catrinel. Rolurile au venit și mai multe, ca și propunerile de pictoriale în revistă și imagini pentru campanii de modă.

„Îmi place să fac și film, îmi place să merg și la ședințe foto, cred că se completează una pe alta. Mai puțin îmi place să dau interviuri“, zâmbește ea, și îmi spune că la început o deranjau unele lucruri care se scriau despre ea și cum erau interpretate unele fotografii și mesaje (ca fotografia în care Catrinel e dezbrăcată, cu spatele, care a ținut prima pagină a tabloidelor zile la rând, fără ca nimeni să specifice că imaginea artistică e făcută de Vincent Peters, unul dintre cei mai buni fotografi din lume, colaborator Vogue). Însă acum, pur și simplu le lasă să treacă și nici nu comentează când oamenii scriu despre ea lucruri neadevărate.

Dar Catrinel nu s-a oprit doar la fotografie, modelling , clipuri publicitare și film. La 33 de ani, a bifat și o linie de genți (pe care o va relua la un moment dat), o expoziție de pictură (da, pictează minunat!), apariția într-o piesă de teatru, deschiderea unui teatru independent în Roma, alături de prietenul ei (Cinema Carravaggio), cursuri de Științele comunicării și publicitate. „Am muncit mult. Și-mi place ceea ce fac. Dar am avut parte de joburi frumoase“, spune Catrinel, în timp ce ne despărțim în ușa studioului. Mulțumesc, Catrinel, și jobul meu de astăzi a fost unul frumos, alături de tine.

FOTO: Oltin Dogaru. STILIST: Ovidiu Buta.

Make-up: Alexandru Abagiu, National Make-up Lancôme. Hairstyle: Javeier Vergara. Asistent stilist: Eli Adam.