Turn the page! Cărți care merită răsfoite #4

Iată-mă cu noi recomandări inspirate din ce am citit în ultima vreme! Luna noiembrie m-a făcut să redescopăr câteva cărți care mi-au prins tare bine în momentul în care le-am citit, așa că cele trei cărți despre care o să vă vorbesc nu sunt cele mai recene lecturi care și-au făcut loc în biblioteca mea, însă aduc mesaje puternice. Și dacă stau să mă uit bine, cred că rubrica Turn the page din această lună are ca teme centrale stereotipurile și viața de cuplu. Astfel că, vă invit să descoperiți cărți ce merită răsfoite.

1. Ce se întâmplă în iubire de Alain de Botton

Alain de Botton este unul dintre autorii care prin orice tematică abordează în scrierile sale, ne face să ne gândim mai intens la felul în care trăim, iar cartea de față este una din primele cărți pe care le-am citi și am simțit că desface cu fiecare pagină acest mare mit care începe cu ” Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.  Povestea cuplului a cărui parcurs de dezvoltare îl urmărim de la începutul plin de iluzii, până la momentul întâlnirii cu realitztea izbitoare este o povetse în care, din punctul meu de vedere se pot regăsi o grămadă de alte povești de iubire, care pornesc la drum cu vălul iluziei peste ochi, ca mai apoi să cadă în prăpastia dezamăgirii.

Acum că mă uit la rândurile de mai sus îmi dau seama că poate am fost prea dramatică, însă avem nevoie să învățăm să conștientizăm care sunt miturile care s-au înrădăcinat în mintea noastră, mituri care nu ne dau voi să vedem realitatea în care ne aflăm, mituri care nu fac decât să ne paveze drumul spre dezamăgire. Astfel că, Alain de Botton disecă romantismul în cel mai realist mod: ne transformă în observatori ai  poveștii de dragoste dintre Rabih și  Kirsten.

Vă încurajez să vă îmbrățișați temrile care țin de viața de cuplu și să porniți în călătoria pe care această carte o propune.

”Nu ne oprim niciodată din a cere să fim acceptați. Iar acesta poate fi chiar un blestem limitat la cei inadecvați și slabi. Nesiguranța poate fi chiar și un semn ciudat de stare de bine. Asta înseamnă că nu ne-am permis să credem că alți oameni ni se cuvin de fapt și de drept, că rămânem suficient de realiști ca să ne dăm seama că lucrurile chiar ar putea să ia o întorsătură proastă și că suntem îndeajuns de implicați ca să ne pese.”

2. Măștile masculinității de Lewis Howes

Cea de-a doua carte care își face loc în recomandările lunii noiembrie este în primul rând dedicată bărbaților, dar după ce am citit-o am ajuns la concluzia că această lectură nu ar trebui să țină cont de gen pentru că fiecare dintre noi are nevoie să înțeleagă care sunt stereotipurile din socitetate pe care le proiectăm asupra bărbaților. Cartea ne aduce în față aceste măști ce reprezintă armuri cu care bărbații au învățat de-a lungul timpului să se ”îmbrace” pentru a ascunde vulnerabilitatea și pentru a se conforma șablonului univesal de masculinitate. De cele mai multe ori, noi femeile ne dorim un bărbat masculin și emoțional în același timp, un paradox pe care îl întâlnim în majoritatea cuplurilor.

Autorul Lewis Howes vorbește despre cele 9 măști ale masculinității și depsre temerile și rănile pe care acestea le ascund chiar și în fașa celor mai dragi și semnificatve persoane din viața unui bărbat. Cred că etse o carte extrem de valoroasă pentru că în momentul de față există mult prea puține cărți care să vorbească despre masculinitate și emoții, despre ce se întâmplă cu bărbații din viața noastră pe plan emoțional, pentru că da, și bărbații au așa ceva. Astfel că, autorul vorbește despre acetse măști care la un moment dat ajung să se transforme într-o povară, însă teama de vulnerabilitate și judecată este mult mai mare decât povara și ajungem să nu mai trăim viața din plin.

Pe lângă descrierea măștilor, cu ajutorul unor povești de viață, Lewis Howes aduce la finalul fiecărui caăitol o serie de sugestii și recomandări care răspund la întrebarea: Cu ce te alegi dacă arunci această mască? Indiferent de gen, vă invit să dați cur acestei lecturi al cărui mesaj va ajunge în cele mai ascunse colțuri ale noastre.

„Ideile rigide pe care cultura noastră ni le imprimă despre masculinitate și feminitate fac aproape imposibil ca bărbații și femeile din viața reală să se vadă așa cum sunt cu adevărat și să se poată iubi. Pentru bărbații care vor să se elibereze din cușca lor tradițională, cartea lui Howes schimbă vieți. Pentru femeile care își doresc ca bărbații din viața lor să fie umani pe deplin, e o lectură esențială.“ – Glennon Doyle Melton, autoare de cărți bestseller New York Times

3. De la ceartă la dialog de John M. Gottman și Julie S. Gottman

Ce-a de-a treia carte  pe care m-am gândit să o recomand este mai mult o resursă decât o carte pe care să o citești seara înainte de culcare. Trebuie să recunosc că în ultima vreme îmi etse extrem de dificil să nu strecor printre recomandările mele și astfelde cărți resursă, chiar dacă mulți dintre voi probabil au nevoie de câte un roman care să îi ducă într-o altă poveste. Însă, experiențele ultimelor luni mi-au demonstrat cât de încercate sunt relațiile de cuplu în această perioadă și câte de singuri ne putem simți atunci când nu ne simțim auziți de către partenerul de cuplu.

”De la ceartă la dialog”  este scrisă de John și Julie Gottman, cercetători cunoscuți în domeniul vieții de cuplu și e familie, care au extras câteva dintre poveștile de viață reprezentative pentru obstacolele cu care se pot întâlni partenerii de cuplu de-a lungul timpului. Astfel că, întâlnim exemple și soluții laprobleme precum: infidelitatea, lipsa de comunicare, deconectarea emoțională, venirea pe lume a primului copil. Cred că în perioada asta avem nevoie să ne adunăm atâta energie cât ne-a mai rămas și să ne orientăm spre relașiile importante din viața noastră, să le analizăm și să vedem ce schimbări sănătoase putem aduce, astfel încât să ne simțim în siguranță.

„Călătoria psihologică de la «ceartă» la «dialog» este obiectivul principal, în fiecare terapie de cuplu. Ca să se poată înțelege și accepta reciproc, soții trebuie mai întâi să se audă cu adevărat unul pe altul. Și nu se vor auzi, decât dacă învață să comunice.“ – Gaspar Gyorgy

Sper că v-am convins sau că v-am inspirat să răsfoiți măcar una dintre acetse cărți. Let’s TURN THE PAGE!