Provocarea zilei: tenul afectat de cuperoză. Ce produse poți folosi #beauty

Dacă pielea ta suferă de cuperoză, află că există soluții! Îți spunem chiar acum ce poți face pentru a ameliora această afecțiune și cu ce produse să o camuflezi.

Vasele de sânge de la nivelul feței se dilată pentru a permite sângelui să treacă prin ele și, în mod normal, ar trebui să se contracte natural, fără alt ajutor extern. Atunci când nu se întâmplă acest lucru iar vasele rămân dilatate, pielea se înroșește vizibil. Uneori, cuperoza este confundată cu o simplă roșeață, cu acneea sau cu o iritație a pielii, dar cel mai corect diagnostic îl poate pune medicul dermatolog.

Cum arată tenul afectat de cuperoză?

Tenul cuperozic poate fi recunoscut după zonele roșii de pe obraji și nas, dar acestea se pot extinde inclusiv la nivelul frunții și bărbiei. Uneori roșeața este foarte intensă și persistă mai mult timp, alteori apare și dispare în funcție de anumiți factori declanșatori.

În mod normal, pielea revine la culoarea sa după 5 minute de la manifestarea unui stimul extern asupra pielii. Nu confunda micile pete ieșite în relief cu coșurile. Diferența principală dintre un ten acneic și unul cuperozic este absența punctelor negre, care nu sunt prezente în cazul cuperozei. Dacă ai frecvent vase sanguine inflamate sau tenul frecvent foarte uscat și/sau descuamat, o sensibilizare a tenului, la care se adaugă senzația de mâncărime și de arsură, zone ale feței inflamate, atunci e cazul să mergi la medicul dermatolog.

De ce apare cuperoza?

Deși nu se cunoaște cauza, ceea ce se știe precis este că, dacă nu este tratată, cuperoza se agravează în timp. Cuperoza poate fi ținută sub control cu tratamente aplicate local.

Factorii de risc care pot favoriza apariția cuperozei sunt: tenul sensibil, deschis la culoare, vârsta (după 30-40 de ani), moștenirea genetică, expunerea la bacterii (Helicobacter Pylori). Și moștenirea genetică dă o predispoziție: 40% dintre cei care suferă de cuperoză au rude apropiate care au această afecțiune.

Factorii declanșatori includ, de fapt, orice agent extern sau intern care produce dilatarea vaselor de sânge. De exemplu: alimentele și băuturile fierbinți; cofeina și alimentele picante; lactatele; temperaturile extreme, razele UV, vântul, umiditatea crescută sau foarte scăzută; stresul, anxietatea, furia sau efortul intens; băie fierbinți; anumite tratamente medicamentoase; anumite tulburari endocrine si intrarea la menopauza.

Machiajul în cuperoză

Nu se recomandă utilizarea în exces a produselor de machiaj. Dar poți alege cosmetice pentru camuflare, cu pigment verde corector.

Cosmetice pentru tenul cuperozic

Baton corector Avène Couvrance, 56 lei (notino.ro)

Corector NYX Professional Makeup High Definition Studio Photogenic, 44 lei

Mască șervețel Garnier cu extract de Aloe, 12 lei (douglas.ro)

Mască Iroha Nature Tissue Face Mask Moisturizing Aloe Vera + Hyaluronic Acid, 23 lei

Mască 7th Heaven Cucumber Peel Off Mask, 9 lei (douglas.ro)

Obiceiuri și remedii naturiste împotriva cuperozei

  1. Adoptă o dietă sănătoasă și un stil de viață echilibrat. Include în dietă condimente cu proprietăți antiinflamatoare, precum turmericul și ghimbirul.
  2. Redu consumul de cafea și evită mâncărurile picante.
  3. Folosește măști antiinflamatoare pe bază de castravete sau aloe vera.
  4. Aplică comprese cu ceai de mușețel sau cu ceai verde.
  5. Nu ieși din casă fără să aplici pe față un produs cu SPF.
  6. Evită exfolianții pentru ten.
  7. Demachiază tenul cu produse fără alcool și fără agenți cu potențial iritativ.

Foto: PR.