Tradiții de Ziua Recunoștinței – Ce presupune sărbătoarea de Thanksgiving

În ultima zi de joi a lunii noiembrie, americanii sărbătoresc ZIUA RECUNOȘTINȚEI, sau Thanksgiving, o sărbătoare anuală care a devenit oficială în 1863, în timpul Războiului Civil.

V-ați întrebat vreodată de ce americanii se strâng în jurul unei mese la curcanul la cuptor este vedeta?

Ei bine, ideea de Thanksgiving a pornit acum câteva sute de ani, având cu totul altă formă decât cea de astăzi.

De fapt, dacă aruncăm un ochi în cărțile de istorie, Thanksgiving datează din secolul 17, fiind numită Sărbătoarea Recoltei, iar abia în 1863, în timpul Războiului Civil, a devenit o sărbătoare federală oficială. Recunostință și rugăciune către Tatăl nostru binefăcător, care sălăsluiește în Ceruri în a patra zi de joi din Noiembrie.”, a spus Abraham Lincoln, cel care a ridicat această tradiție la nivel de sărbătoare, conform historia.ro

Ziua Recunoștinței vine odată cu pelerinii care au început să mulțumească pentru recoltele bogate apărute în ciuda unor ploi torențiale, prin niște slujbe special organziate la biserică.

Americanii au transformat-o într-un eveniment național în cadrul căruia oamenii au parte de un weekend prelungit, având zilele de joi și vineri libere. Faptul ca toată lumea încearcă să ajungă acasă, pentru a se revedea cu familia, rezultă, din păcate, într-un mare haos în trafic, Thanksgiving fiind și una dintre zilele din an cu cele mai mari întârzieri în aeroporturi.

Mai jos, un filmuleț de ieri seară din Los Angeles, în care se poate vedea cum toată lumea a plecat la cumpăraturi înainte de Thanksgiving, creându-se un ambuteiaj imens:

Dintre cele 314 milioane de cetățeni americani, mai mult de 40 de milioane străbat distanțe de peste 80 de km pentru a se vedea cu cei dragi. Dintre ei, în jur de 3 milioane o fac cu avionul.

Odată “descurcate” problemele de deplasare către casă, familiile se reunesc, organizând o masă mare. Înainte de a începe să mănânce, tradiția dictează ca fiecare membru al familiei să spună motivul pentru care este recunoscător lui Dumnezeu. Urmează degustarea celebrului curcan. Familia-gazdă este cea care îl pregătește, de regulă, iar de la fiecare invitat se așteaptă să aducă completări precum celebrii cartofi dulci sau plăcinta de dovleac.

Căutând pe Google despre Thanksgiving, primul lucru pe care îl găsești este întrebarea “Care este felul tău preferat de mâncare de ziua Recunoștinței?”. Printre variantele cele mai îndrăgite sunt: sosul de merișoare, piureul de cartofi, plăcintele sau cartofii dulci. După ce alegi, poți vedea o statistică legat de voturi. Până în momentul de față, au votat 59.117 de oameni.

Altă tradiție de Ziua Recunoștinței constă în emisiunile de la televizor: meciuri, parada Macy’s de la New York și discursul președintelui, în cadrul căruia “eliberează” un curcan.

Meciurile de fotbal care sunt difuzate la TV au ajuns să fie urmărite de milioane de oameni. Această tradiție a început în 1934, când, NBC Radio a transmis primul meci cu această ocazie.

La New York, celebrul department store MACY’S organzează o paradă încă din 1924, când angajații au avut idea de a aduce animalele din grădină zoologică din Central Park pentru a participa la un marș.

Din anul 1947, parada este și televizată, fiind urmărită de peste 40 de milioane de telespectatori. Peste 3 milioane de oameni înconjoară 4 km de cartier în cadrul marșului.

Parada organizata de magazinul Macy’s anul trecut

Președintele are și el un rol important, ținând un speech și, prin tradiție, eliberând în mod simbolic un curcan. Puteți vedea ce a transmis Donald Trump chiar aici.

Donald Trump impreuna cu familia după ce a tinut speach-ul de Thanksgiving

Pe Youtube puteți găsi și TOP 10 episoade din seriale de Ziua Recunoștinței.

Deși în Europa nu sărbătorim Thanksgiving, această sărbătoare mi se pare un motiv frumos pentru a aduna familia în jurul mesei, a te bucura de ea și a mulțumi pentru ceea ce ai.

Happy Thanksgiving, Alisters! Voi pentru ce sunteți recunoscători?

Foto: hepta.ro, Macys

Categorii Lifestyle