Tort de bezea și pasiunea pentru aceste minuni care ne îndulcesc viața

Am cu bezeaua o istorie veche. De când eram foarte mică aș fi mâncat zilnic o tonă. Doar că mamei, de altfel extrem de pricepută la prăjituri, nu-i ieșea mai niciodată. Așa că, oriunde aș fi ajuns, la orice fel de restaurant, Pavlova sau bezelele simple erau must-have  pe lista de desert. Am descoperit însă de ceva vrem un loc unde m-aș muta: atelierul fetelor de la Tort de Bezea. Și tot acolo le-am întâlnit pe cele mai simpatice și mai timide fete care știu să facă niște prăjituri minunate, Simona Crăciun, fondatoarea afacerii, și Daniela Dobrica, mâna ei dreaptă.

„Pasiunea pentru gastronomie și în special pentru deserturi a existat în viața mea de când eram mică. Făceam prăjituri sau torturi pentru frații mei și de fiecare dată când ne strângeam în jurul mesei era multă bucurie. Pe lângă familie, au existat mereu în jurul meu mulți prieteni, pe care îi sărbătoream mereu cu un tort făcut de mine. Nu m-am gândit vreodată că aș putea transforma o pasiune într-o afacere, dar uite că ușor, ușor, a apărut Tort de Bezea”, spune Simona Crăciun. „Până în 2015, nu m-am gândit că această pasiune se poate materializa într-un business. Am tatonat aproape un an cu ideea de a porni pe propriul drum, ca mai apoi, în aprilie 2016, Tort de Bezea să ia naștere sub forma unui atelier de torturi artizanale pe bază de bezea, în diverse forme și sortimente.

Am ales să fac bezea pentru că este un blat atât de versatil, care trezește nostalgia copilăriei, dar în același timp se poate face în atât de multe forme și se poate combina cu tot atât de multe creme; este delicios cu crema de mascarpone și fructe de pădure, cu ciocolată, carmel, limoncello, nucă de cocos și lista poate continua la infinit. Tort de Bezea este un business care îmi aduce constant satisfacții și mă alimentează cu energie și creativitate, pentru că simt că, atunci când deserturile noastre sunt pe masă de zile de naștere, de aniversări… atunci suntem și noi o mică parte din cele mai fericite momente din viața clienților noștri.”

Care e desertul cel mai popular?

Cel mai popular tort rămâne, de doi ani încoace, cel clasic, cu fructe de pădure și crema de mascarpone; este răcoritor, delicios și foarte puțin dulce.

Care îți place ție cel mai mult?

Foarte mult timp, am preferat tortul de bezea cu crema de limoncello, însă acum am imaginat de curând un alt tort cu vișine alcoolizate, cremă de ciocolată și nuci caramelizate, pe care îl ador! Este în ediție limitată și putem produce destul de puține torturi din acest sortiment.

Care a fost mai ciudată comandă?

Aș putea spune multe despre torturile amuzante, ni s-a cerut tort de bezea în formă de minge sau în formă de barcă.

A existat vreo supriză? A existat vreun fel de tort despre care nu credeai că o să aibă mare succes, sau unul care n-a prins, deși avea toate șansele?

Tortul de Bezea în formă de cifre a fost o supriză, mă așteptam să aibă succes doar în rândul tinerilor, sau în special la ei; l-am făcut pentru că ni s-a părut amuzant, însă cred că acum este un sortiment în trend. Am fost tare suprinse să vedem că persoanele de 25, 30, 40 sau 60 de ani îl caută. Și am făcut multe, multe torturi pentru Dirty 40. J

Ce tort ai vrea să faceți, dar n-ați reușit încă?

Colaborăm cu restaurantul Zen Sushi, ne pregătim să le facem un nou desert, cremă densă de ciocolată, bezea, biscuite de ciocolată și ciocolată albă cu matcha. E un desert cu bezea inspirat și reinterpretat din meniul restaurantul Zuma.

Ce pregățiți special pentru lunile și sărbătorile care urmează?

Torturile în formă de inimă (pentru Valentines Day) și Crăciunițele sunt produsele noastre pe care le facem special pentru sărbători. Minibezelele, de exemplu, se dau foarte bine în luna martie, sunt niște mărțișoare inedite.

Instagram: @tortdebezea

FOTO: Șerban Vasilescu