Topul celor mai fericite țări din lume. Cine se află pe locul întâi

finlanda helsinki

Fericirea e greu de determinat, dar ONU și-a propus să găsească unitatea de măsură. În fiecare an, Rețeaua de Soluții de Dezvoltare Sustenabilă a ONU publică Raportul Fericirii în Lume – un studiu care examinează conexiunile dintre fericire și dezvoltare și care își propune să-i încurajeze pe politicieni să acorde mai multă atenție celui de-al doilea aspect. Astfel, aproximativ 1000 de persoane din fiecare stat membru ONU notează calitatea vieții din țară pe o scară de la 0 la 10, iar cercetătorii culeg date care privesc șase aspecte: nivelul PIB, speranța de viață, ajutorul social, încrederea în stat și corupția, libertatea percepută de individ în a lua decizii capitale și generozitatea. Raportul Fericirii în Lume, ediția 2020, a fost publicat recent, iar rezultatele nu sunt deloc surprinzătoare, scrie Conde Nast Traveler, deorece acesta e dominat de țările nordice.

1. Finlanda

finlanda

Finlanda conduce pentru al treilea an consecutiv în topul fericirii. Statul are unul dintre cele mai dezvoltate și performante sisteme de învățământ din lume, pe care reușesc să-l concureze doar țări precum Coreea de Sud, Japonia și Singapore. Succesul educațional vine din importanța imensă acordată studiilor avansate ale profesorilor și accentului pus pe învățământul cu probe practice și nu pe cantitatea de materie predată și asimilată.

2. Danemarca

danemarca

Danemarca se află în vârful clasamentului datorită speranței de viață înregistrate, a ajutorului social și a generozității, dar și datorită atenției acordate energiei regenerabile. Este cea mai prietenoasă țară pentru bicicliști și are o zonă de coastă pe care o poți explora la nesfârșit. În plus, Danemarca mai conduce și în topul încrederii în politicieni, a siguranței de ordin economic, a libertății, a mobilizării societății civile și a echilibrului serviciu-viață personală.

3. Elveția

elvetia

Elveția a avansat cu trei locuri anul acesta și este țara în care totul este supus votului – de la numărul de zile de concediu până la numărul imigranților primiți în interiorul granițelor. Această democrație directă le oferă locuitorilor satisfacția participării la luarea deciziilor și la evoluția țării lor. Elvețienii sunt indivizi destul de reticenți la cei din exterior, iar primul contact ar putea fi descurajant pentru turiști, dar impresia se depășește ușor.

4. Islanda

islanda

Țara începe să înregistreze revitalizarea după colapsul financiar din 2007. Islandezii își apreciază țara datorită sprijinului pe care și-l acordă cetățenii între ei, dar și datorită frumuseților naturale neîntrecute.

5. Norvegia

norvegia

Norvegia a ocupat primul loc în topul fericirii în urmă cu câțiva ani, dar acum se află pe o pantă descendentă. Totuși, ocupă un onorant loc cinci datorită bunei guvernări, a economiei înfloritoare și a managementului responsabil al resurselor naturale. Norvegienii se bucură de spirjinul social consistent, de încrederea în politicieni și de bunăstarea economică.

În topul celor mai fericite țări din lume se mai numără Olanda, Suedia, Noua Zeelandă, Austria și Luxemburg.

Foto: Tapio Haaja, Nick Karvounis, Pascal Debrunner, Nicolas J Leclercq, Simon Williams Taneli Lahtinen/ Unsplash

Categorii Lifestyle