Top 25 de ingrediente pentru tenul perfect

Menținerea aspectului sănătos și luminos al tenului poate fi realizată, în timp, cu ajutorul produselor de îngrijire a pielii potrivite. Îți oferim o listă cu 25 de ingrediente pe care să le incluzi în rutina zilnică pentru rezultate perfecte.

Dacă ai sub 20 de ani, ai putea avea nevoie de ingrediente care acționează asupra inflamației și a acneei, peste 20 de ani, cel mai probabil vei avea nevoie de multă hidratare, dacă ai spre 40 de ani, trebuie să mai adaugi ingrediente care curăță, regenerează și dau fermitate, după  55 de ani, e cazul să intervii cu ingrediente concentrate, cu efect de regenerare și umplere. Indiferent de vârstă, trebuie să adaugi în ritualul tău curățarea, exfolierea, hidratarea și protecția UV.

Așadar, iată care sunt cele mai importante ingrediente pentru un ten perfect:

Ingredientele pentru hidratare

Din categoria ingredientelor care hidratează intens fac parte și ceramidele, colagenul și glicerina.

Ceramidele sunt lipide produse la nivelul pielii, reglează nivelul de hidratare al pielii, prevenind apariția aspectului deshidratat. Acestea permit reținerea apei în țesuturi.

Colagenul menține hidratarea la nivelul pielii. Colagenul aplicat topic nu stimulează organismul să producă colagen nou, ci doar completează lipsa lui.

Glicerina este un umectant natural care se găsește și în piele. Ajută pielea să rămână fină, hidratată, cu un aspect sănătos.

Acizii

Ține cont de faptul că unii acizi hidratează (de exemplu, acidul hialuronic), alții exfoliază sau au acțiune antiinflamatoare.

Acidul azelaic este recomandat pentru îngrijirea tenului acneic și afectat de rozacee. Are rol antibacterian, antiinflamator și antioxidant.

Acidul alpha-lipoic întârzie apariția semnelor îmbătrânirii, reduce inflamarea.

Beta-hydroxy Acid (BHA) sunt acizi solubili în ulei, pătrund în pori și ajută la eliminarea punctelor negre și a coșurilor. Cel mai cunoscut acid BHA este acidul salicilic.

Acidul glycolic este folosit în lupta cu coșurile. Acesta este un exfoliant chimic, derivat din trestia de zahăr. Rolul sau este de a stimula producția de colagen și elastină.

Acidul hialuronic se găsește în mod natural în piele și ajută la hidratarea și protejarea pielii de agenții invazivi externi. Poate fi folosit pentru hidratarea oricărui tip de ten (uscat, mixt, gras, sensibil, intolerant).

Acidul mandelic este recomandat pentru exfolierea tenului sensibil. Nu pătrunde în piele, ci rămâne la suprafață, de este mai ușor tolerat și de pielea sensibilă. Mai este folosit iî tratamentele împotriva pigmentării pielii, în vindecarea cicatricilor și acneei.

Alpha-Hydroxy Acid (AHA) sunt acizi sintetici derivați din lapte și din zaharurile din fructe. Acizii AHA rup legăturile dintre celulele moarte pentru un efect de redobândire a luminozității. Cei mai cunoscuți acizi AHA sunt acidul lactic și acidul glycolic.

Antioxidanții

O categorie de ingrediente naturale și sintetice, antioxidanții protejează pielea de radicalii liberi. Printre cei mai cunoscuți antioxidanți se numără: ceaiul verde, cafeina.

Ceaiul verde are abilitatea de a netezi și repara pielea.

Cafeina reduce aspectul inflamat al pielii (o găsești în special în cremele pentru îngrijirea pielii ochilor) și ajută la reducerea celulitei.

Resveratrolul îmbunătățește aspectul pielii, reduce liniile fine și ridurile.

Vitaminele

Cu multiple beneficii, vintaminele pot fi regăsite pe eticheta produselor cosmetice și sub alte denumiri.

Vitamina C protejează pielea de poluanții externi, inclusiv de razele UV, stimulează producția de colagen și reduce, astfel, liniile fine și ridurile.

Niaciamidele (Vitamina B3) dau luminozitate și hidratează pielea, reduc secreția de sebum. În cazul petelor, vitamina B3 împiedică melanina să ajungă la suprafața pielii, astfel, petele care sunt deja prezente se pot estompa prin regenerarea treptată a celulelor de la suprafața pielii.

Biotina (vitamina H) face parte din complexul de vitamine B. Deficiența de biotină se manifestă prin pierderea părului, uscarea excesivă a scalpului și crăparea pielii în colțul gurii.

Vitamina K elimină depozitele de calciu care dau rigiditate fibrelor de elastină, ajutând pielea să își recapete elasticitatea.

Uleiurile naturale

Intens hidratante și emoliente, uleiurile sunt folosite în special pe pielea uscată. Uleiul de argan este apreciat pentru efectele intens hidratante. Acesta conține lipide, acizi grași și antioxidanți, fiind folosit frecvent în îngrijirea pielii uscate și a părului deteriorat. Alte uleiuri benefice: uleiul din cocos, de jojoba, de avocado, cu calități hidratante, reparatoare și hrănitoare.

Ingrediente antiaging

Retinolul și celulele stem sunt ingredientele supreme în lupta împotriva îmbătrânirii tenului.

Retinolul mărește producția de colagen de la nivelul pielii și oferă un aspect mai neted. În perioada în care îl folosești, dimineață aplică și produse de protecție solară, în caz contrar vor apărea pe piele petele pigmentare.

Celulele stem din plante acționează prin înlocuirea celulelor și au o capacitate incredibilă de multiplicare.

Oxizii de zinc și de titaniu

Cu acești doi oxizi trebuie să te împrietenești dacă vrei ca pielea ta să fie protejată de acțiunea razelor de soare și dacă vrei ca pielea să aibă un aspect întinerit mai mult timp.

Oxidul de zinc este inclus în produsele cosmetice de protecție solară, este un ingredient natural, mineral, non-iritativ.

Oxidul de titaniu protejează pielea de UVA și de UVB. Este indicat în special dacă ai un ten sensibil, care se înroșește ușor.

Foto: Pexels.