Top 10 filme romantice din ultimii cinci ani

filme

Multă vreme am crezut că filmele de dragoste, adică alea la care eu inevitabil plâng la final, au dispărut. Am văzut The Notebook de zeci de ori (şi l-aş mai vedea!), m-am îndrăgostit de The Painted Veil, cu Naomi Watts şi Edward Norton, de P.S. I Love You, Dear John, Atonement şi toate filmele de prin 2007-2008 de care pur şi simplu nu mă puteam sătura. Şi apoi cred că a urmat un fel de pauză în zona aceasta, pentru abia în ultimii ani am început să redescopăr filme romantice aşa cum îmi plac mie, aşa că iată doar zece dintre preferatele mele.

Begin Again (2013)
Keira Knightley, Mark Ruffalo, Adam Levine, New York, multă muzică: filmul acesta mi s-a părut un pariu câştigător de la bun început. Abandonată de iubitul care a reuşit să încheie un contract important cu o casă de discuri, Gretta (Knightley) se refugiază la rândul său în muzică şi începe să lucreze cu Dan (Ruffalo), un producător apatic şi resemnat, care şi-a pierdut complet entuziasmul şi pasiunea pentru jobul lui.

Brooklyn (2015)
Hotărâtă să aibă un trai mai bun, Eilis (Saoirse Ronan) părăseşte Irlanda şi ajunge în New York-ul anilor ’50, unde îşi dă seama că lucrurile sunt mult mai complicate decât îşi imaginează ea. Viaţa ei se schimbă în momentul în care îl cunoaşte pe Tony (Emory Cohen), un instalator italian, cu care se căsătoreşte în secret. Pentru rolul din Brooklyn, Saoirse Ronan a fost nominalizată la Oscar la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal.

Begin Again & Brooklyn
Begin Again & Brooklyn

Before We Go (2014)
După ce i se fură geanta şi pierde trenul către Boston, Brooke (Alice Eve) este nevoită să îşi petreacă noaptea în compania unui străin, Nick (Chris Evans), un muzician de stradă, care încearcă să o ajute să ajungă acasă. Pe parcursul celor câteva ore petrecute împreună, cei doi îşi dezvăluie poveştile de viaţă şi caută soluţii pentru problemele lor din trecut.

The Lobster (2015)
Într-un viitor haotic, persoanele fără partener sunt arestate de autorităţi şi cazate într-un hotel în care, în decurs de 45 de zile, sunt obligate să îşi găsească perechea. Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, ele sunt transformate în animale şi izgonite în pădure. În toată această nebunie, David (Colin Farrell) se hotărăşte să încalce regulile şi să îşi salveze viaţa.

Before We Go & The Lobster
Before We Go & The Lobster

Testament of Youth (2014)
Mi-am dorit foarte mult să îl văd pe Kit Harington şi în alt rol în afară de cel al lui Jon Snow şi iată că dorinţa mi s-a îndeplinit. Filmul este inspirat de romanul autobiografic al scriitoarei Vera Brittain (rolul ei este jucat de Alicia Vikander), asistentă în Primul Război Mondial. Testament of Youth porneşte de la povestea unor tineri ambiţioşi şi îndrăgostiţi, ale căror visuri sunt curmate brusc de începerea războiului.

Love, Rosie (2014)
Sunt cei mai buni prieteni încă din copilărie, însă, în urma unui eveniment neaşteptat, Rosie (Lily Collins) şi Alex (Sam Claflin) ajung pe drumuri complet opuse. Deşi sunt departe unul de celălalt, legătura lor este foarte puternică şi cei doi reuşesc să treacă peste distanţă, relaţii dezastruoase şi tot felul de conflicte care nu fac altceva decât să îi aducă împreună.

Testament of Youth & Love, Rosie
Testament of Youth & Love, Rosie

Only Lovers Left Alive (2013)
Da, este un film cu vampiri. Şi da, este superb. Tom Hiddleston şi Tilda Swinton sunt protagoniştii unei poveşti de dragoste nemuritoare, pe care o trăiesc pe acordurile exotice ale muzicii create de Jozef van Wissem. Filmul a fost nominalizat la Palme d’Or la ediţia din 2013 a Festivalului de la Cannes.

Her (2013)
Mi-a plăcut foarte mult subiectul filmului şi ţin minte că, imediat după ce l-am terminat, am spus că este imposibil ca Her să nu primească un premiu pentru scenariul său impresionant (şi chiar aşa a fost, Spike Jonze a primit ulterior Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original). Într-un viitor în care tehnologia atinge nivel surprinzător, Theodore (Joaquin Phoenix), un scriitor a cărui viaţă este complet deprimantă, se îndrăgosteşte de Samantha (Scarlett Johansson), vocea unui sistem de operare foarte intuitiv, care ajunge să îl însoţească peste tot şi să îl înţeleagă perfect.

Only Lovers Left Alive & Her
Only Lovers Left Alive & Her

Me Before You (2016)
E probabil cel mai romantic film al anului, ecranizare a romanului omonim scris de Jojo Moyes (cea de-a doua carte, continuarea acestei poveşti, se numeşte After You), cu Sam Claflin şi Emilia Clarke în rolurile principale. După ce îşi pierde locul de muncă, Lou Clark (Clarke) ajunge în casa familiei Traynor, unde trebuie să aibă grijă de ursuzul Will (Claflin), paralizat complet în urma unui accident.

The Best of Me (2014)
Şi evident că nu puteam încheia acest top fără un film inspirat de un roman semnat de Nicholas Sparks. Amanda (Michelle Monaghan) şi Dawson (James Marsden) revin în oraşul natal şi se revăd după mulţi, mulţi ani de pauză. Cei doi ajung să rememoreze astfel momentele din adolescenţă, când au trăit o poveste de dragoste cu totul şi cu totul specială.

5
Me Before You & The Best of Me

Foto: outnow.ch

Categorii Lifestyle