TIFF 2020: lansări românești

Multe filme interesante, seriale românești în premieră, documentare despre România, lansări de cărți mult așteptate și expoziții cu tematică arhitectonică: TIFF 2020 a avut multe să-mi ofere la capitolul #madeinRo. Plus: o plimbare offroad cu un SUV Mercedes-Benz în zonele superbe ale județului Cluj.

Documentar despre problemele presante în România: Lemn, documentarul despre tăierile ilegale de păduri din România, a avut aseară premiera la TIFF/ România este una dintre țările cu cele mai mai rezerve forestiere. În ultimii 20 de ani, acestea au fost substanțial reduse, fără nicio reacție din partea autorităților. Documentarul semnat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger prezintă un fenomen binecunoscut în țara noastră: defrișările ilegale de păduri. Pelicula prezintă povestea lemnului care dispare constant din codrii României și vorbește despre oamenii care trăiesc din comerțul cu lemn. Monica Lăzurean-Gorgan spune că a lucrat la acest film timp de șapte ani. Unde ajunge lemnul tăiat ilegal din păduri? “În casele noastre”, răspunde regizoarea.

Teaser despre un nou serial românesc: Partener de tradiție TIFF, HBO a oferit publicului din acest an șansa de a urmări, chiar înainte de premiera oficială pe micile ecrane, primele două episoade din producția originală Bani negri (pentru zile albe)/ Tuff Money. Scris și regizat de Daniel Sandu (Un pas în urma Serafimilor), serialul îi are în distribuție pe Alexandru Papadopol, Cristian Bota și Medeea Marinescu, într-o poveste plină de umor despre un jaf neobișnuit.

Proiecții speciale cu filme românești: De o proiecție specială va avea parte și documentarul marca HBO Acasă/ My Home. Filmul parcurge 4 ani din viața unei familii care timp de două decenii a trăit în Delta Văcărești, în perfecta armonie cu natura. Debutul regizorului Radu Ciorniciuc a fost primul film românesc inclus în competiţia de la Sundance, unde a câștigat Premiul Special al Juriului pentru Imagine. Unul dintre filmele care au cutremurat opinia publică în 2019, Colectiv (r. Alexander Nanau) spune povestea primului an de după incendiul catastrofal din clubul cu același nume, dezvăluind o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

Lansări de carte: Editura Eikon a lansat volumul Adaptarea cinematografica a operelor literare. Aporii. Prejudecăți. Noi perspective, semnat de Anda Ionaș. Printre temele abordate: problema fidelității față de materialul-sursă, specificul filmului în raport cu literatura și cu teatrul, noțiunea de „autor de cinemaˮ. Iar publicul publicul TIFF a fost invitat să descopere Istoria filmului românesc de animaţie 1920-2020, o lucrare semnată de criticul de film Dana Duma, publicată la Editura Academiei Române. Volumul apare chiar la aniversarea unui secol de la premiera, la Cinema Militar, a primului fim românesc de animație: Păcală în lună, realizat de Aurel Petrescu și produs la casa de producție Soarele.

Expoziție despre București: B:MAD 3.0 – București, oraș Art Deco (Casa Tranzit, 1-9 august). Este o incursiune vizuală inedită în dimensiunea amplă, mai puțin cunoscută și nepopularizată, a patrimoniului deco-modernist din București. Expoziția se dorește un punct de plecare către o platformă Art Deco România, documentată la nivel național, și un spațiu de dezbatere pentru arhitecți și comunități de creatori.

Off-road în județul Cluj-Napoca cu Mercedes-Benz România. Nimic nu poate să-ți deschidă mai mult pofta de a vedea filme românești și de a ști mai multe despre țara în care trăiești decât o călătorie în zonele superbe acoperite de fânețe înflorite și floarea soarelui superbe ca o plimbare offroad. Mercedes-Benz, mașina oficială TIFF România, ne-a provocat să descoperim Clujul și pe 4 roți, în noile modele Mercedes-Benz GLC și GLA. Atât am de spus: încercați o experință offroad, o să vă facă să vă îndrăgosiți și mai mult de Cluj! 

Foto: @TIFF – Nicu Cherciu, Marius Mariș, Vlad Cupa

Numărul locurilor este limitat la toate evenimentele TIFF, pentru a se respecta restricțiile impuse de autorități. Măsurile de siguranță vor fi obligatorii pentru public, invitați și echipă.

Program: https://tiff.ro/programTIFF2020
Bilete: tiff.eventbook.ro
Locațiile TIFF: https://tiff.ro/locatii/tiff

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener principal: Mastercard
Mașina oficială: Mercedes Benz
Cafeaua oficială: Nespresso
Asigurător oficial: Groupama
Sponsori: Orange, Lidl, CEMACON, Kronenbourg Blanc, HBO GO, Regina Maria, Tenaris Silcotub, E-ON, Compania de apă Someș, IQOS, Tazz by Emag, McDonalds, Conceptual Lab, Farmec, JTI, Promelek, PMA, Lecom, BDG, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Via Viticola Sarica Niculițel, Zetea, Crama Lechburg, Coca Cola HBC

Categorii Lifestyle